O femeie din Iași a dat în judecată Agenția de Plăți și Inspecții Sociale pentru că a primit indemnizația de creștere a copilului prea mică. A obligat instituția să corecteze greșeala: „Avem o recalculare”

de: Raluca Costin
02:00, 08 nov. 2021

O femeie din Iași a dat în judecată Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași, nemulțumită fiind de indemnizația de creștere a copilului primită în ultimul an cât a stat acasă în concediu. Judecătorii i-au dat dreptate în primă instanță, iar instituția din Iași a făcut recurs. Femeia trebuie să primească 85 la sută din cuantumul ultimelor 12 salarii nete, calculat înainte să intre în concediu

Felicia Cuibaru a acționat în instanță Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași și a solicitat recalcularea indemnizației de creștere a copilului pentru ultimul an în care a fost în concediu. Femeia este nemulțumită de faptul că, după modificarea legii privind acordarea acestor drepturi părintești, a primit o sumă mai mică față de cea cuvenită. Astfel, dacă în primul an de concediu de creștere a copilului primea o indemnizație lunară de 1.200 de lei, legea s-a modificat și în al doilea an de concediu trebuia să primească 85 la sută din cuantumul ultimelor 12 salarii nete, calculat înainte să intre în concediu de creștere a copilului.

„Prin Legea nr.66 din 19 aprilie 2016 a fost eliminat pragul de 1.200 de lei pentru persoanele care optează pentru concediu de creștere a copilului pentru o perioadă de 2 ani, ocazie cu care AJPIS a procedat la recalcularea din oficiu a indemnizației de creștere a copilului pe baza veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru al doilea an de creștere copil, mai exact începând cu luna iulie 2016 și până la reluarea activității, respectiv până la data de 2.03.2017, ocazie cu care a primit o indemnizație de 2.176 de lei. Reclamanta a arătat că nu a primit o decizie în acest sens, de la pârătă, ci doar i-a fost virată în cont indemnizația recalculată, în cuantum de 2.176 de lei, în loc de 1.200 de lei”, se arată în dosarul depus la Tribunalul Iași.

Femeia din Iași a cerut recalcularea indemnizației de creștere copil pentru ultimul an de concediu

Femeia nemulțumită susține că i se cuvine o indemnizație în valoare de 85 la sută din 5.036 de lei, venit net calculat pe perioada celor 12 luni, după ce legea a fost schimbată.

„A arătat că la data la care a intrat în concediu creștere copil, respectiv 7 iunie 2015, legislația prevedea faptul că nu poate primi o indemnizație mai mare de 1.200 de lei, indiferent care erau veniturile nete realizate, în condițiile în care opta pentru acordarea concediului de creștere copil timp de 2 ani”, se mai arată în dosar. Sentința nu este definitivă, fiind contestată de AJPIS Iași.

„Admite în parte acțiunea formulată de reclamanta Cuibaru Felicia, în contradictoriu cu pârâta Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași. Obligă pârâta să achite reclamantei diferențele neachitate cu titlul de indemnizație pentru creștere copil, pe perioada iulie 2016-2.03.2017, prin luarea în calcul a veniturilor realizate de către reclamantă pe luna aprilie 2015 (luna nașterii copilului)”, se arată în decizia Tribunalului Iași.

Reprezentanții AJPIS Iași susțin că au făcut recurs.

„Avem o recalculare pentru indemnizația de creștere a copilului. Încă suntem în recurs cu persoana respectivă, deci nu putem oferi mai multe informații”, susțin reprezentanții AJPIS.

Un scandal a izbucnit în acest an în Primăria Iași după ce inspectorii sociali din cadrul AJPIS nu au fost primiți în instituție.

Părinții din Iași care au fost în concediu de creștere a copilului au primit indemnizații în valoare de 20 de milioane de euro

Părinții din Iași au primit indemnizații de creștere a copiilor în valoare totală de 98.315.684 de lei, aproape 20 de milioane de euro, fiind vorba de 7.463 de beneficiari. De asemenea, persoanele care s-au întors mai repede la serviciu au primit și stimulentul de inserție, fiind înregistrat un număr mediu lunar de 3.454 de beneficiari care primesc stimulent de inserție cu suma de 11.108.157 de lei. La data de 7 aprilie 2021 s-a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 26/2021 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prin care au fost aduse o serie de modificări ce au ca scop principal stimularea reîntoarcerii în activitatea profesională a persoanelor îndreptățite să beneficieze de indemnizație pentru creșterea copilului și asigurarea forței de muncă necesară activităților economice.