O femeie a ajuns în fruntea Uniunii Artiștilor Plastici din Iași! Tatăl ei a fost un pictor celebru – FOTO

de: Andreea Timofte
02:00, 18 mart. 2023

Maria Bilașevschi este numele noului președinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Iași. Este pentru prima oară când UAP are la conducere o femeie, aceasta având un background impresionant în spate. Tainele picturii la cel mai înalt nivel i-au fost insuflate de tatăl său, regretatul pictor Traian Mocanu. Până s-a decis asupra unei cariere, tânăra care în momentul de față este critic de artă și lector universitar a trecut prin mai multe etape

Maria Bilașevschi, fiica regretatului artist plastic Traian Mocanu, a vorbit cu reporterii BZI despre cum a ajuns președintele UAP, artă și moștenirea pe care i-a lăsat-o tatăl său.

„Am terminat Facultatea de Istorie în 2007. Ulterior am devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici, când eram încă doctorand la Universitatea de Arte, pe o temă despre arta conceptuală, care era printre primele teme abordate pe atunci în România.

Am terminat doctoratul, am fost cadru asociat, iar ulterior am făcut și secția de Pedagogie a Artelor Vizuale, facultatea, timp de 3 ani, unde acum sunt și cadru universitar titular, lector. Acest traseu nu e firesc, să zicem, pentru că în evoluția cuiva suntem obișnuiți cu o scară ierarhică, să termini întâi studiile de licență, master, doctorat…

A fost impus și de regulamentele care există la minister, cu privire la studiile universitare. Sunt membru în consiliul director din 2018, uniunea are un consiliu director format din 9 specialiști, aleși de cei 420 de membri, specialiști care se ocupă de problemele uzuale ale uniunii, de la creație, spații, la facturi, iar de două luni de zile sunt președinte interimar, până la alegerile din noiembrie, unde, bineînțeles, sper să și rămân președinte prin alegerea tuturor.

Cumva a venit natural totul, dat fiind faptul că trecerea s-a făcut de la președintele care era, Felix Aftene, către mine, prin votul consiliului director. Sunt și prima femeie președinte a Uniunii pe Iași”, a declarat Maria Bilașevschi.

Cine este noul președinte al UAP: „Nu mi-am asumat că sunt copilul unui artist”

Maria Bilașevschi, în vârstă de 38 de ani, nu știut că viața o va pune în postura de critic de artă sau președinte al UAP. De-a lungul timpului a ezitat să se apropie de artă, însă curiozitatea a făcut-o să-și dea seama că este înzestrată cu o latură artistică ce trebuia valorificată.

„Eu cred că sunt tipul de personalitate care a descoperit târziu ce dorește să facă în viață. Vin dintr-o familie în care tatăl meu a fost un pictor cunoscut, am văzut, să spun, din tainele meseriei, dar nu mi-am asumat că sunt copilul unui artist, încât să urmez și eu acel destin… Am încercat pe alte căi, cumva de curiozitate.

Tot curiozitatea m-a apropiat din nou de lumea artelor, am avut ocazia să deschid o expoziție acum 13 ani și atunci a început să-mi placă foarte mult totul, am început să înțeleg cu totul altfel arta și cred că atunci am început să mă apropii conștient, pentru că, inconștient, toți avem câte o latură artistică, pasul pentru a-ți asuma un destin e un pic mai dificil… Eram în primul an la doctorat când se căuta un prezentator, critic de artă, pentru un mare eveniment, Atelier 35, și căutau pe cineva care să prezinte.

Am fost aleasă și îmi amintesc că era un eveniment, pe vremea aceea, cu foarte multe spații expoziționale… Aveam mari emoții, mă gândeam ce caut în ipostaza respectivă… Mai întâi vine negarea, apoi acceptarea și cred că, dacă nu ar fi fost cei să-mi propună atunci să intru, nu aș fi făcut pasul ăsta. Le sunt foarte recunoscătoare celor care m-au încurajat atunci, generația mea de artiști… Eu am rămas în zona de critică de artă și teorie și prefer să tălmăcesc alte sensuri pentru public”, a adăugat Maria Bilașevschi.

O prețioasă moștenire artistică: „Le ating cu mănuși”

În martie 2021, marele pictor Traian Mocanu a urcat în târgul celest. De atunci, Maria Bilașevschi păstrează vie amintirea tatălui său, care i-a lăsat „în grijă” o colecție vastă de lucrări.

„L-am pierdut pe tatăl meu acum 3 ani, din păcate, și am rămas cu o colecție destul de vastă de lucrări, cred că cele mai importante, cu care a fost și la New York, și în Lisabona, unde a fost ultrapremiat… Am făcut o expoziție retrospectivă și la Iași, și la Chișinău, urmează să organizez și în țară câteva expoziții reminder a creației artistice.

Este considerat unul din cei mai buni artiști ai anilor ‘80 și încercăm să ne definim Iașul ca brand cultural, nu numai interbelic, să vedem ce s-a întâmplat și în comunism, și post comunism, și da, am lucrările, le țin așa, cu prețiozitate, le ating cu mănuși… Una dintre ele am donat-o pentru un eveniment caritabil, mă gândesc că, în afară de faptul că le păstrez, eventual donez către muzee, să ajut și câteva cauze caritabile. La început a fost foarte greu să fiu fiica tatălui meu, pentru că identificarea se făcea pe baza «fata lui».

Ulterior, după ce am ieșit din Iași, am început să mă definesc ca identitate proprie, dar a fost un proces amplu, ești confuz… Acum sunt mândră că am fost fata tatălui meu și că am propria identitate”, a precizat Maria Bilașevschi.

Maria Bilașevschi încurajează tinerele talente

Maria Bilașevschi consideră că partea sa artistică efectivă nu este extrem de dezvoltată, postura de critic fiind cea mai potrivită.

„Partea mea artistică efectivă este limitată față de partea de critic de artă, fratele meu, în schimb, este pictor, a urmat direcția tatălui. Nu-mi doresc să-mi asum rolul de artist, sunt foarte mulți artiști buni, uneori trebuie să-ți dai seama care sunt propriile tale limitări și să-i apreciezi pe cei din jur, care sunt mai buni decât tine… Tu să fii bun în ceea ce faci.

Artiștii pe care îi susțin au câte un parti-pris, și eu am, am aproape 20 de artiști pe care îi reprezint, sunt sfetnicul lor… Spre exemplu, la Galeria «Dana» avem un proiect dedicat artiștilor tineri și mare parte dintre ei sunt extrem de talentați, le trebuie doar o mică aripă. Ar trebui să existe proiecte dirijate instituțional, politică județeană, nu doar ONG-urile să se implice în cazul lor”, a precizat Maria Bilașevschi.