O familie, lăsată fără autorizație de construire de Aeroportul Iași! Regia Aeroportuară a anulat în instanță documente emise de comuna Aroneanu! (Exclusiv)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 19 oct. 2020

Reprezentanții Aeroportului Internațional Iași au obținut în instanță anularea unor documente emise de comuna Aroneanu. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis cererea de anulare a autorizației de construire și a unui certificat de urbanism. Șefii Aeroportului au susținut că actele au fost emise nelegal de unitatea administrativ-teritorială Aroneanu

O nouă sentință emisă de judecători în războiul dintre conducerea Aeroportului Iași și autoritățile din comuna Aroneanu! Astfel, la finele săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au respins acțiunea formulată de Aeroport.

„Instanța respinge excepția inadmisibilității acțiunii invocată de pârâții Paul Doru Bârsănescu și Adriana Bârsănescu. Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei UAT Aroneanu. Respinge acțiunea formulată de RA Aeroportul Iași în contradictoriu cu pârâta UAT Aroneanu, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Admite acțiunea formulată de RA Aeroportul Iași, în contradictoriu cu pârâții primarul comunei Aroneanu, Paul Doru Bârsănescu și Adriana Bârsănescu. Anulează autorizația de construire din 18 iulie 2018 și certificatul de urbanism din 20 februarie 2018, emise de către primarul comunei Aroneanu”, au precizat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Soții Paul Doru Bârsănescu și Adriana Bârsănescu, lăsați fără autorizație de construcție și certificat de urbanism

Procesul intentat de RA Aeroportul Iași împotriva primarului UAT Aroneanu, Paul Doru Bârsănescu și Adriana Bârsănescu a început pe 24 mai 2019. Cei de la Aeroport le-au cerut magistraților să anuleze autorizația de construire din 18 iulie 2018 și certificatul de urbanism din 20 februarie 2018.

„Pe 6 decembrie 2018, pârâții Paul Doru Bârsănescu și Adriana Bârsănescu au obținut autorizația de construire emisă de Primăria Aroneanu. Aceasta este nelegală pentru multiple rațiuni, ce țin atât de nerespectarea servituților aeronautice, cât și de nerespectarea legislației comune în ce privește autorizarea construcțiilor, fiind emisă în baza unei documentații depuse în urma îndeplinirii condițiilor impuse prin certificatul de urbanism din 20 februarie 2018. Actele contestate au fost emise nelegal, întrucât certificatul de urbanism contestat nu cuprinde referiri corecte la regimul economic al imobilului și nu impune obținerea prealabilă a avizului Autorității Aeronautice Civile Române (AACR), încălcând prevederi legale imperative”, au menționat reprezentanții Aeroportului Internațional Iași.

Aceștia au subliniat că au luat la cunoștință de actele contestate pe 4 octombrie 2018. Pe 29 noiembrie 2018, ei au formulat o plângerea prealabilă, la care cei din Aroneanu au răspuns în sens negativ, și anume că actele contestate sunt legale câtă vreme sunt emise conform prevederilor reglementărilor locale de urbanism incluse în PUG-ul comunei.

Cei de la Aeorport: „Planul Urbanistic General a fost modificat!”

RA Aeroportul a mai susținut că PUG-ul a fost adoptat prin H.C.L. nr. 51/2001, în baza unor prevederi legale ce au suferit, însă, în timp modificări, că PUG-ul a fost prelungit succesiv, fără a fi, însă, actualizat și pus în acord cu modificările legale survenite ulterior adoptării lui, precum și faptul că unitatea administrativ-teritorială Aroneanu se află pe direcția culoarului de zbor la decolare al Aeroportului, ce are amplasate în proximitatea sa și mijloace de radionavigație, comunicare și supraveghere.
Reclamanții au mai susținut că Aeroportul Iași este în curs de modernizare și dezvoltare, beneficiind, din anul 2014, de o nouă pistă și de un nou terminal, iar proximitatea și efectele acesteia este prevăzută încă din anul 2001 în PUG-ul comunei Aroneanu.

„UAT Aroneanu a evitat impunerea avizului AACR în ce privește construcțiile noi, prin prevederea în PUG a construirii fără avizul arătat a construcțiilor care nu depășesc P+1E, PUG-ul având prevederi mai permisive decât Codul Aerian și reglementările aeronautice. Actele contestate sunt nelegale întrucât sunt emise cu încălcarea prevederilor imperative referitoare la ierarhia actelor normative, ce interzic reglementărilor locale derogarea de la acte normative de rang superior. Reglementările locale de urbanism, în speță PUG-ul comunei Aroneanu, nu impun avizul AACR decât în cazul construcțiilor care depășesc P+1E, derogare ce nu este, însă, permisă. Normele de tehnică legislativă impun actelor emise de autoritățile locale respectarea prevederilor legale imperative de rang superior, fără excepție și fără derogări”, au subliniat cei de la Aeroportul Internațional Iași.

Ce au spus cei din Aroneanu

De cealaltă parte, pârâții au cerut instanței să respingă acțiunea formulată de RA Aeroportul, ca fiind neîntemeiată.

„Atât certificatul de urbanism, cât și autorizația de construire au fost emise cu respectarea strictă a tuturor cerințelor legale în vigoare, prevăzute de Legea nr. 50/1991, cele două acte administrative contestate fiind emise pentru intrarea în legalitate – pentru locuință, împrejmuire teren, bazin hidroizolat, branșament apă și racord electric. Din acest motiv, a fost efectuată o expertiză privind evaluarea la „rezistență mecanică și stabilitate”, s-a efectuat referat, expertiza privind „securitatea la incendiu”, referat de verificare a proiectului de autorizare de construire, s-a obținut aviz de la Agenția Protecția Mediului.

După parcurgerea tuturor acestor etape și obținerea tuturor avizelor, nu poate fi primită solicitarea reclamantei de anulare a autorizației de construire și a certificatului de urbanism, deoarece terenul este în zone noi de servitute aeronautică generate după ce Aeroportul s-a extins fără îndeplinirea procedurilor legale și în condițiile în care a fost respectat Regulamentul Local de Urbanism al comunei Aroneanu”, au afirmat pârâții.

Totuși, judecătorii ieșeni au admis acțiunea Aeroportului Iași și au anulat documentele emise de comuna Aroneanu. Motivul a constat în faptul că pârâții nu au aviz de la AACR, imobilul fiind amplasat în zona II de siguranță a aeroportului.