Prima pagină » Titlurile zilei » O familie din Iași are un glob din Persia ce valorează 100.000 de euro! Obiectul poate fi văzut la Târgul de Antichități, la Sărbătorile Iașului! – GALERIE FOTO

O familie din Iași are un glob din Persia ce valorează 100.000 de euro! Obiectul poate fi văzut la Târgul de Antichități, la Sărbătorile Iașului! – GALERIE FOTO

06 oct. 2022, 02:00, 14 ,
Denisa Pintilie în Titlurile zilei

Începând de vineri, 7 octombrie 2022, la Iulius Mall, toți ieșenii pot vizita Târgul de Antichități organizat de familia Caraș. Un glob din Persia este cel mai important obiect ce poate fi văzut. Acesta, pe lângă faptul că este unic în România, are și o poveste aparte. La târg, curioșii vor putea admira și alte exponate cu o însemnătate istorică

Un târg de amintiri frumoase și de colecție se va desfășura chiar în câteva zile, de Sărbătorile Iașului, la Iulius Mall, în perioada 7-16 octombrie 2022. Familia Caraș așteaptă toți ieșenii și nu numai cu multe obiecte de artă colecționate de-a lungul timpului din diverse colțuri ale lumii. Daniela și Gabriel sunt pregătiți să împărtășească tuturor istoria fiecărei piese colecționate.

imagine cu globul din Persia

Globul din Persia datează din anii 1665-1700

Cum a ajuns un glob din Persia în posesia familiei Caraș

 portret familia Caras

Daniela și Gabriel sunt împreună de doi ani și colecționează împreună Antichități

Daniela si Gabriel Caraș sunt soții pasionați de artă, de tot ceea ce înseamnă frumos. Sunt împreună de doi ani și colecționează antichități. Gabriel este navigator și, cât timp este plecat pe mare, Daniela este cea care se ocupă de firmă. Studiază foarte bine obiectele înainte de a le achiziționa pentru a vedea dacă sunt originale, dacă au valoare istorică și dacă merită cu adevărat a fi expuse. Familia Caraș spune că acest glob este cel mai important exponat de la Târgul de Antichități, acesta având o rezonanță istorică.

„Deoarece nu a fost posibilă livrarea prin curier, am mers cu soțul în UK și l-am adus acasă, în România, nu înainte de a trece pe la câteva persoane în Londra. Globul a ajuns în Marea Britanie, în anul 1920, atunci când o familie din India s-a mutat acolo. Este la noi de mult timp. Niciunul dintre membrii familiei indiene nu a vrut să-l facă cunoscut din motive neștiute de noi”, spune Daniela.

Globul va fi prezentat la târg tuturor celor interesați. Daniela Caraș afirmă pentru reporterii BZI că acesta nu este de vânzare, deoarece pentru ei este cel mai prețios obiect pe care îl dețin.

Globul din Persia datează din anii 1665-1700. Este unul celest cu sfera dintr-o singură piesă, adică fără sudură. Globul și cele trei cercuri din jurul acestuia sunt gravate manual.

„Este singurul glob persan din România, al treilea din Europa. Un glob ce merită toată atenția. Scopul nostru este să-l facem cunoscut și, eventual, să ajungă pe mâini bune. Acest obiect se găsește doar în câteva muzee din lume. Păcat să nu avem și în România”, menționează Daniela Caraș.

Un glob asemănător a fost vândut în Marea Britanie cu 100.000 de euro. Soții se gândesc să-l autentifice, urmând apoi să-l vândă.

familia Caras

Familia Caraș spune că acest glob este cel mai important obiect ce va fi expus la târgul de Antichități, acesta având o rezonanță istorică

Mai multe obiecte de artă vor fi expuse la târg

obiecte de arta aflate pe o masa

Familia Caraș așteaptă toți ieșenii și nu numai, cu multe obiecte de artă colecționate de-a lungul timpului din diverse colțuri ale lumii

La Târgul Antichităților din Iulius Mall, soții vor prezenta și alte obiecte de artă, precum un vas pentru apă/vin din anul 1800, din Orientul Mijlociu, unic în lume. Extrem de rară este și emblema cu Elvis Presley pe o bancnotă de 1 dolar, deoarece a fost ediție limitată și, la ora actuală, nu există la vânzare un alt exemplar. Un alt obiect este telefonul KJøBENHAVNSK din Danemarca, rivalul firmei Ericsson.

De asemenea, cei care vor vizita târgul vor putea vedea două mașini de cusut Janome și The Monarch. Deocamdată, nu există exemplare de vânzare în mediul online sau în alte magazine de specialitate.

În plus, la târg poate fi văzut și un instrument de măsurare Teodolit T B WINTER din Marea Britanie, din anii 1900. Acesta reprezintă o piesă de muzeu și, totodată, un exemplar ce se găsește extrem de rar.

Astfel, toți ieșenii sunt așteptați în perioada 7-16 octombrie 2022, la Iulius Mall, pentru a vedea globul din Persia și alte obiecte importante de artă.

Comentarii
  • La acest târg doar 10% sunt colecționari. Restul sunt vânzători de vechituri luate pe nimic de la talciocuri mizerabile cum este cel de la Iași. Riscați să vă băgați în casă și un set de plosnițe de care nu mai scăpați decât doar dacă dați foc la casă.

  • Glob persan? În epoca din care se presupune că datează (a doua jumătate a sec. XVII), producători de hărți și de globuri pămîntești sau cerești erau olandezii (Țările de Jos) – mari exploratori geografici prin excelență. Faptul că obiectul a fost adus la un moment dat din Persia în Marea Britanie și de acolo la Iași nu înseamnă nicidecum că e de fabricație persană. Sau, în fine, poate că e, dar colecționarii pot prezenta și dovada unei expertize în acest sens.

  • Deținătorii zic că nu-i autentificat. Dar știu deja că e unic în România și al treilea în Europa 🙂

  • Vă invităm să-l vedeți cu ochii dumneavoastră.
    Este ușor să ai o părere, istoria nu are legătură cu ce știm noi oamenii de rând.
    Globul este din Persia, perioada este greu de spus.
    Acest glob trebuie să treacă printr-o analiză, expertiză amănunțită.
    Doar câțiva oameni din lume pot determina perioada.
    Aici vorbim despre lucruri concrete.
    Un glob cu o sferă nesudată, (dintr-o singură bucată) o sferă gravată manual cu simboluri persane, alfabetul persan, luni persane.
    Globul deja a trecut prin mâna unor persoane, nici ei nu au putut determina toate simbolurile.
    O zi frumoasă.

  • Aha 🙂 Ați dedus dvs că eu sînt un om de rînd! fără legătură cu istoria și cu expertizele amănunțite.
    Nici nu contează, vă doresc succes

  • prost nu e cine cere ..e cel ce cumpara sau pune botu la toti escrocii speculanti si bisnitari !

  • Hmmm, daca doar cativa oameni din lume pot expertiza, banuiesc ca va costa enorm aceasta procedura. Va permiteti ???? Sau hai sa vorbim….ca sa discutam…. ca sa ne laudam….

  • Nu trebuie să ne permitem.
    Globul pur și simplu trebuie să ajungă în mâinele unui muzeu sau institutul de istorie.
    Multumesc

  • Stimate domn.
    Înțeleg opinia dumneavoastră și suspiciunile dumneavoastră.
    Aveți tot dreptul.
    Din acest motiv globul nu este de vânzare și doar de prezentare.
    Globul va ajunge unde trebuie.
    Nu trebuie să mă credeți pe mine, trebuie doar să-l vedeți cu ochii dumneavoastră și apoi trageți o concluzie.
    Înșelăciune este atunci când vrei să vinzi un obiect fără să-l prezinți publicului larg.
    O zi frumoasă

  • @Anonim
    Se pare că sunteți proprietarul globului.
    Dacă așa este vă întreb de ce-l prostituati într-un târg de lucruri unde 70% sunt culese de prin gunoaie.
    La ultimul târg am prezentat unui asemenea culegător un ceas extrem de valoros sec.XIX din aur cu diamante veritabile.Habar n-avea despre el deși vindea intro cutie cu geamuri „ceasuri valoroase”.Nu mă pronunț asupra globului d-vs.Dar.Am dreptul să cred că un asemenea exponat valoros nu se plimba prin Europa.

  • La circ trebuie să atragi lumea cu poza leului !, acum cît este de leu leul no o să afle niciodată spectatorii , da poate cumpărați totuși ciurucurile din eșalonul doi

  • Ba, asta nu ii Danela a lu Ignat?!? 😅😅😅 Poama, poama, poama acra 🤣😅😅 bună „proprietara de firma”, bărbati ai grij ca ramai cu numile firmei🤣

  • Ba, asta nu e Danela a lu Ignat?! 😅 Mare poama, poama acra, bună afacerista! Ai de grij barbati ca ai sâ ramai cu numele la afacere cu asa „patroana” 🤣 🤣 🤣

  • Asta nu e Daniela a lu Ignat? Mare poama, mare. Ai de grij barbati ca o sa ramai cu numele firmei de o fi ea „patroana” 😅😅😅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`