O familie din Iași a investit zeci de mii de euro într-o afacere de succes. Cătina BIO pare să fie un deliciu sănătos la mare căutare

de: Raluca Costin
02:00, 13 aug. 2021

Familia Sandu, din Iași, a înființat o plantație cu cătină și zmeură bio, în urmă cu patru ani, inițial din fonduri proprii, iar apoi s-au dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Marian și Laura Sandu, cei doi antreprenori care au mizat pe această afacere din domeniul agricol, au investit 60.000 de euro

Marian și Laura Sandu, doi tineri din Iași, au înființat plantația cu cătină și zmeură în anul 2017. După ce Marian a muncit mai mulți ani în străinătate, a decis să revină în țară și să investească banii câștigați în cele 2,5 hectare din satul Bogdănești, comuna Lețcani. Auzise despre beneficiile cătinei și despre faptul că afacerile cu acest fruct sunt profitabile, astfel că s-a gândit că este cea mai potrivită modalitate de a recupera banii investiți. Pentru a diversifica plantația, a cultivat o suprafață de 2 hectare cu cătină și jumătate de hectar, cu zmeură. Pentru că a vrut să aibă doar fructe sănătoase, fără chimicale, a obținut certificarea ecologică pentru cătină și zmeură.

„Am trimis fructe la București, la un laborator independent de cel unde se fac analize pentru certificarea ecologică și rezultatul a arătat zero pesticide. Noi ne-am propus ca o dată la trei ani, deși buletinul de analiză e valabil cinci ani, să facem aceste verificări pentru a fi siguri că pământul este natural și produsul va fi fără chimicale”, susține Virgil Marian Sandu, producător de fructe de pădure, din Iași.

Marian Sandu, producător din Iași: „Nu folosim nici măcar pesticidele aprobate în sistemul ecologic”

Afacerea s-a dezvoltat treptat începând cu anul 2017. Dacă anul precedent a fost unul dezastruos din punct de vedere al producției, din cauza secetei, anul 2021 este unul mai bun.

„Cu producția e binișor, față de anul trecut și cam la fel cu 2019. Vindem tot ce producem și pot spune că nu avem suficientă marfă pentru câtă cerere există din partea clienților. Am recoltat 1,5 tone de zmeură, la cătină intrăm peste trei săptămâni, când e coaptă bine. În anul 2019 am avut 6 tone, la hectar, de cătină, iar anul trecut, jumătate. Ne-am asumat un pic din pierderi pentru că zmeura și cătina sunt ecologice și bineînțeles că nu vom avea cantități la fel de mari ca ale producătorilor care fac în sistem convențional.

Noi nu folosim nici măcar pesticidele aprobate în sistemul ecologic, pentru a fi siguri că totul este curat. Suntem deja în anul trei de reconversie ecologică. Din anul 2015 am pregătit pământul, nu am folosit nimic pe el. Din păcate, suntem într-o zonă nefavorabilă în privința irigațiilor. Nu am investit nimic în sistemul de irigații pentru că nu găsim sursă de apă. Deci stăm la mila Domnului”, mai spune Marian Sandu, producător din Iași.

Producătorul din Lețcani a investit și fonduri nerambursabile în plantația cu cătină și zmeură

Agricultorul a obținut fonduri europene în valoare de 40.000 de euro în cadrul submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri.

„Am depus proiectul în anul 2017. Am mai cumpărat utilaje, am mecanizat un pic ca să nu mai depind de oameni. Acum câțiva ani mai găseam oameni care să mă ajute, dar acum, nimic. Am văzut că unii pleacă să muncească în construcții, pentru că primesc salarii bune. Eu nu pot concura cu un patron din construcții, ca salarii. Eu produc și sucuri din cătină și zmeură. Am luat un tunel de decongelare pentru obținerea sucului din cătină și a uleiului. Cum se procedează cu cătina? După ce se taie crenguța cu fructe din câmp, se introduce în tunel, acesta o congelează, apoi se scutură crenguța și cad fructele. Urmează procesarea fructelor și apoi transformarea în produs finit”, mai spune tânărul agricultor din Iași.

Tot pentru tinerii fermieri va fi lansată o sesiune de depunere a proiectelor, la sfârșitul lunii. Cei din diaspora, care au reușit să acceseze fondurile europene, vor investi banii în ferme zootehnice și legumicole.

Boabele de cătină din ferma Sandu se vând cu 20 de lei kilogramul, iar zmeura, cu 25 de lei kilogramul

Antreprenorul susține că din primul an de producție a făcut livrări la domiciliu, iar anul trecut, în timpul pandemiei, acest lucru a fost firesc.

„Noi pe asta ne-am axat încă de la început. Cumpără persoanele cu copii, în general, cei care au grijă la alimentație sau vor să mănânce sănătos. Am mai contribuit și cu cofetăriile sau alte magazine cu produse naturale, însă anul trecut, din cauza pandemiei, multe cofetării nu au mai cumpărat de la noi”, susține Marian Sandu, producător de fructe de pădure, din Iași.

În Iași au apărut mai mulți producători de cătină, cum este Andrei Rotariu, din Iași, care vinde producția în Germania, țară unde ajung cele mai mari cantități de la cultivatorii din România. Cătina este utilizată atât la produsele cosmetice, cât și la anumite medicamente. Fructele de plantație au aceleași beneficii ca și cele sălbatice. Una din calitățile acestei plante este că are de 10 ori mai multă vitamina C.