O doctoriță și soțul său, reținuți după ce au eliberat ilegal adeverințe de vaccinare împotriva COVID-19
Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) a anunțat joi seară că o femeie din Dâmbovița, medic de familie, și soțul ei au fost reținuți 24 de ore pentru eliberarea ilegală a unor certificate de vaccinare.
„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa, în urma cercetărilor efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Găeşti, au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o femeie (medic de familie) şi de soţul acesteia. Aceştia sunt cercetaţi în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect eliberarea ilegală a unor adeverinţe de vaccinare anti-COVID-19”, a precizat IPJ Dâmboviţa.
Joi, polițiștii din Dâmbovița au efectuat mai multe percheziții într-un dosar care viza emiterea ilegală de certificate de vaccinare împotriva COVID-19.
Potrivit comunicatului transmis de IPJ Dâmbovița, descinderile au avut loc în zonele Pucioasa, Corbii Mari și Aninoasa și au vizat persoane suspectate de fraudă, fals informatic şi fals intelectual.
„Din cercetări a reieşit că, în perioada iunie-august, o femeie, în calitate de medic de familie, instigată de un bărbat, ar fi implementat în sistemul informatic specific date nereale privind vaccinarea a 10 persoane împotriva COVID-19. Astfel, ar fi fost eliberate adeverinţe false de vaccinare şi s-ar fi decontat ilegal 400 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru presupusa vaccinare a persoanelor”, se arată în comunicatul emis de Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița.
Șeful DSU Raed Arafat a vorbit despre „vaccinarea la chiuvetă”: „Se vorbește de două metode ale fenomenului”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre „vaccinarea la chiuvetă”.
Potrivit Mediafax, o serie de pacienți cu COVID-19 au certificate de vaccinare, dar evoluția cu discrepanțe a bolii l-au făcut pe managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, să vorbească despre „vaccinarea la chiuvetă”.
„Discrepanța între evoluția bolii și modul în care ei s-au declarat a fi vaccinați, chiar dacă au certificatul de vaccinare, ne-a făcut să ne punem întrebări, iar acest fenomen a apărut în mod special la persoanele vaccinate cu doza unică. Să nu fie vorba, între ghilimele, de vaccinarea la chiuvetă. Adică te duci, plătești underground cât e vaccinarea, doza se aruncă și tu obții certificatul că ești vaccinat.”, a declarat, la Digi24, Oancea.
Raed Arafat: „Tehnica mai greu de prins, dar la un moment dat tot o prinzi”
Medicul a adăugat că se vorbește despre oameni care doresc să obțină un certificat fără a fi vaccinați. Conform IPJ Timiș a început să facă verificări pentru a clarifica situația.
„Se vorbește de două metode ale fenomenului. Prima metodă în care unii au încercat să intre și să umble la baza de date, dar aici au fost prinși… medici sau personal sanitar care a făcut așa ceva și există dosare.
Tehnica mai greu de prins, dar la un moment dat tot o prinzi, este atunci când cineva aruncă doza și de regulă se face cu vaccinul care e într-o singură doză, adică Johnson&Johnson, arunci doza și după care se dă codul corect și ai un certificat adevărat verde, dar, de fapt, tu nu te-ai vaccinat și tu știi că nu te-ai vaccinat.
Ajungi la Terapie Intensivă, toată lumea știe că ești vaccinat și dacă nu spui adevărul și nu spui că nu ești vaccinat, s-ar putea ca medicul să considere că dacă ești vaccinat nu are de ce să intre cu medicația în mod agresiv, deci îl induci în eroare și pe medicul respectiv, îți pui și ție viața în pericol mai mult și după care nu auzim decât că: „vaccinații s-au îmbolnăvit”, când unii dintre ei, poate că cifra nu e mare, dar există, de fapt sunt nevaccinați dar au certificat”, a declarat Raed Arafat, în direct la B1 TV.
Raed Arafat: „Acum există un dosar penal în rem pe această temă”
Când a fost întrebat cum se poate face față acestui fenomen de „vaccinare la chiuvetă”, Raed Arafat a oferit un răspuns ferm.
„În primul rând prin conștiință personală. Nimeni să nu facă asta și să înțelegem că asta e o chestiune penală foarte, foarte gravă. Acum există un dosar penal în rem pe această temă și cu siguranță, dacă se va prinde cineva care a făcut acest lucru, pentru că s-ar putea ca un pacient, când ajunge în stare gravă, să recunoască. Și e suficient ca Poliția să știe că pacientul a recunoscut, să spună unde, când, la ce oră a făcut-o și persoana care a făcut acest lucru a fost identificată.
Asta înseamnă dosar penal și chiar risc de a intra în pușcărie pentru așa ceva. Nu știu dacă se merită!
Eu sper ca acest fenomen să nu fie unul semnificativ”, a mai spus șeful DSU.