O dietă de pe internet a băgat o tânără ieșeancă în spital! După ce a slăbit 10 kilograme într-o lună, fata a simțit că nu mai poate respira. Prof. dr. Gina Botnariu: „Dacă nu se prezenta la timp la medic, putea să moară”
O dietă de pe internet a băgat o tânără ieșeancă în spital! A mâncat timp de o lună 600 de calorii pe zi și a slăbit 10 kilograme. Când a ajuns la imaginea corporală dorită, a fost transportată de urgență la spital în stare gravă. Prof. dr. Gina Botnariu de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, medicul care a preluat cazul, spune că dacă nu se prezenta la timp, tânăra ar fi putut să moară
O ieșeancă de 23 de ani, victima unei diete drastice de pe internet. Tânăra a sunat la 112 după ce i-a scăzut tensiunea, a simțit că nu mai poate respira și nu se mai poate ridica din pat. Subnutrită mai bine de o lună din dorința de a arăta ca vedetele de la TV, ieșeanca a fost la un pas de deces. Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că fata va avea nevoie de cel puțin două luni de recuperare și de multe ședințe la psiholog.
Tânăra de 23 de ani a ajuns la spital cu tensiunea mică, cu hipoglicemie, astenie musculară și anemie, efecte ale malnutriției
O tânără din Iași, deși avea indicele de masă corporal în parametri normali, a încercat o dietă de pe internet, pentru a-și pregăti corpul pentru mersul la piscină. Pentru a elimina kilogramele în plus într-un timp scurt, aceasta a încercat o dietă drastică de pe internet. Timp de o lună a mâncat 600 de calorii zilnic, iar acest lucru i-a pus viața în pericol.
„O pacientă de 23 de ani din Iași a fost transportată de urgență la spital, după ce a ținut timp de o lună de zile o dietă drastică, extrem de săracă în calorii. Mânca doar 600 de calorii pe zi. Aceasta s-a prezentat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași cu tensiunea mică, cu hipoglicemie, astenie musculară și anemie. A ajuns în timp util, spunem noi, pentru că dacă nu se prezenta la timp la medic, putea să moară”, spune prof. dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Prof. dr. Gina Botnariu: „A pierde mai mult de 4 kilograme pe lună înseamnă să te supui unor dezechilibre metabolice extrem de mari”
Prof. dr. Gina Botnariu, medicul care a preluat cazul ieșencei de 23 de ani ajunsă în stare gravă la spital după ce a încercat o dietă de pe internet, spune că, din cauza malnutriției, tânăra a suferit tulburări de ritm cardiac, motiv pentru care ar fi putut ajunge la deces.
„A pierde mai mult de 4 kilograme pe lună înseamnă să te supui unor dezechilibre metabolice extrem de mari. Totodată, pierzi nu numai grăsime, ci și masă musculară. Pierderea rapidă a trigliceridelor din depozitul subcutanat crește vâscozitatea sângelui. Dacă nu se consumă 2 litri jumătate de apă pe zi, scade glicemia, apar așadar hipoglicemia, lipotimia, scade tensiunea arterială. Totodată, tinerele trebuie să știe că se pierd prin diete drastice mineralele și vitaminele din organism. Consecințele asupra cordului pot fi devastatoare. Am avut și un pacient care a murit după ce a ținut o dietă drastică și ulterior i-a fost afectat cordul”, mai spune prof. dr. Gina Botnariu.
Psihologii ieșeni spun că ieșencele se compară cu vedetele TV și de aceea încearcă diete drastice de pe internet
Psihologilor le este extrem de cunoscut fenomenul femeilor care încearcă diete de pe internet. Din disperarea de a arăta la fel ca femeile mediatizate pe internet, ieșencele apelează la toate soluțiile posibile, care le pun viața în pericol. Ulterior, au nevoie de îngrijiri medicale, dar și de consiliere psihologică.
„Este un trend negativ pe care îl întâlnim, din păcate, din ce în ce mai frecvent. Adolescente și femei, care cu prețul propriei vieți se înfometează pentru a avea un corp perfect, sunt adesea prezente în cabinetul psihologului. Este vorba despre o presiune socială, o dorință inexplicabilă de a arăta la fel ca femeile de pe coperțile revistelor sau ca cele care se prezintă cu un corp ideal în social-media. Prin comparație cu așa-zisele modele, vedete TV, femeile suferă o distorsiune a imaginii personale, motiv pentru care aleg orice metodă posibilă pentru a ajunge ca idealul lor”, spune Andreea Buhuși, psiholog.
Psiholog: „La început niciuna nu se gândește că aceste dezechilibre alimentare provoacă, totodată, dezechilibre psihice, cu repercusiuni grave, pe termen lung”
Din dorința de a fi plăcute mai mult de către cei din jur și de a-și apropia imaginea corporală de cea a vedetelor TV, ieșencele încearcă toate trucurile posibile, luate de pe internet. Nu doar corpul are de suferit în urma acestor decizii, ci și creierul.
„În momentul în care corpul nu primește nutrienții necesari, și creierul are de suferit. Procesele cognitive scad și se poate ajunge la anorexie nervoasă, un diagnostic pe care îl primesc cel mai frecvent balerinele. Persoanele care devin extrem de preocupate de felul în care arată își dezvoltă sentimentul de vinovăție după fiecare masă și, astfel, încep să mănânce din ce în ce mai puțin. Am avut paciente care ziua nu mâncau nimic, iar seara devorau frigiderul. La început niciuna nu se gândește că aceste dezechilibre alimentare provoacă, totodată, dezechilibre psihice, cu repercusiuni grave, pe termen lung”, mai spune psihologul.
Ieșenii pot beneficia de consiliere psihologică gratuită cu trimitere de la medicul de familie
Multe ieșence, victime ale dietelor de pe internet, refuză să meargă la psiholog, considerând că nu au nicio problemă. Altele, din lipsa banilor, se confruntă singure cu dezechilibrul psihic, o manifestare determinată de dietele drastice.
„Ieșencele trebuie să știe că sunt psihologi care oferă servicii de consiliere decontate de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași. Le trebuie o simplă trimitere de la medicul de familie pentru a putea discuta cu un psiholog. Dacă vă aflați în situația în care aveți nevoie de ajutor, solicitați serviciile unui specialist. În astfel de cazuri, în cazul în care apar distorsiuni ale tiparelor de gândire, un specialist vă va ajuta să vă reclădiți imaginea de sine. O echipă holistică, formată din nutriționist și psiholog, vă va ajuta să vă recăpătați încrederea în sine, oricât de dificil ar părea”, încheie Andreea Buhuși.