O contabilă din Iași are un colț de rai aproape de locuința sa. Terenul cu plante mov o ajută să se relaxeze. „Avem norocul că locuim lângă plantație” – FOTO

de: Raluca COSTIN
02:00, 06 mai 2023

Manuela Vlase, o contabilă din Iași, are un colț de rai în apropiere de oraș. Femeia se ocupă, din anul 2019, de o plantație cu lavandă și spune că această pasiune o relaxează. Până în prezent a investit peste 10.000 de euro în plantație și își dorește să ajungă în punctul în care să se ocupe exclusiv de lavandă și să renunțe la locul de muncă. Produsele pe bază de lavandă sunt achiziționate atât de ieșeni, cât și de clienți din alte județe

Manuela Vlase, în vârstă de 45 de ani, este unul dintre producătorii de lavandă din Iași. Contabilă de meserie, femeia a ales o activitate care să o relaxeze în afara programului și a investit împreună cu soțul său peste 10.000 de euro într-o plantație. Ieșeanca povestește că vrea să ajungă în punctul în care să trăiască exclusiv din cultivarea lavandei.

„Plantația este relativ de puțin timp. Acum intră la maturitate, pe al 4-lea an. E înființată în anul 2019, la granița dintre satele Horlești și Breazu, unde se construiește autostrada A8. Acum avem un hectar și jumătate. Am început cu o suprafață mai mică, am testat, am făcut școala și, încet-încet, ne dorim să prindem mai multe secrete, experiență, să avem mai multe soiuri care se adaptează la noi, pentru diferite întrebuințări.

Terenul este în arendă, iar acum avem lavandă din soiurile Sevtopolis, Blue Scent și Grosso. Acestea au răspuns cel mai bine la condițiile solului de la noi. Eu mă ocup, soțul mă ajută. Nu este principalul job momentan, dar poate în viitor va fi. Eu sunt contabilă și am vrut să mai fie și altceva, un colț de relaxare și motivare.

Pentru că inspirația de a avea plantația a venit după vârsta de 40 de ani, nu ne-am mai încadrat la fondurile europene, iar atunci, mai încet, dar nu renunțăm la plantație. Nu am reușit să amortizăm toată investiția, dar ne-am propus să creștem treptat. Noi avem norocul că locuim lângă plantație și e mai ușor cu supravegheatul. A plouat, nu a plouat, ce trebuie să mai facem”, povestește Manuela Vlase, producător de lavandă din Iași.

O contabilă din Iași are un colț de rai în apropiere de oraș

Ieșeanca susține că nu este ușor să îngrijești o plantație de lavandă și ca să ai rezultate trebuie să ai răbdare. Spune că anul 2023 pare că va fi un an bun, din punctul de vedere al producției.

„Dacă îți place, nimic nu este greu. Adevărul e că, dacă vrei să ai rezultate, trebuie să muncești ca să oferi, iar totul vine de la sine. Nu este ușor să fii producător. Eu nu sunt un sistem de referință foarte bun, pentru că sunt optimistă și caut soluții la orice problemă apare.

Probabil știți că este o problemă în continuare cu forța de muncă, ne ocupăm de absolut tot ce înseamnă plantație, logistică, vânzare. Planurile se fac an de an, dar natura le dă peste cap. Poate fi un an bun, un altul mai prost. Până acum, semnalele sunt că anul va fi unul bun, dar pot să apară și surprize, dacă va fi ploios în iunie, să scadă calitatea uleiului sau culoarea să își piardă din nuanță”, mai spune Manuela Vlase.

Pâinea cu lavandă este o nouă fiță în Iași.

Ieșeanca Manuela Vlase realizează mai multe produse din lavandă

Producătorul comercializează, în prezent, diverse produse pe bază de lavandă, cum sunt buchețelele, diverse decorațiuni sau păpuși. Prețurile sunt cuprinse între 12 și 55 de lei pentru fiecare produs.

„Buchețele de lavandă, decorațiuni, săculețe cu lavandă, coronițe, păpușele cu lavandă, cusute manual, inclusiv plante de la prășit. În general, materialele folosite sunt din bumbac, dar pentru un efect vizual mai luăm și alte materiale. Clienții sunt și din Iași, dar și din afară, nu neapărat vânzări prin comenzi online, ci prin prezența la târguri.

Francezii sunt foarte receptivi și chiar m-au întrebat când vin în Franța. «Nu ați fost la noi», îmi spun. Nu încă! Mai e timp (n.r. – râde). Noi mai avem puțin de învățat de la ei. Produsele noastre au prețuri pentru toate buzunarele, respectiv între 12 și 45-55 de lei. Depinde anotimp, de târg, de costurile directe și indirecte. Costurile de producție au crescut”, susține producătorul din Iași care este prezent la Lavanda Fest, eveniment ce se desfășoară în acest weekend în Parcul Expoziției din Copou.

Manuela Vlase, o contabilă din Iași care are un colț de rai aproape de locuința sa, susține că vrea să extindă soiurile de lavandă din plantație.