O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte. Medicul care i-a ajutat s-a stins din viață, dar ei și-au asigurat veniturile – EXCLUSIV/GALERIE FOTO/ VIDEO
O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte. Medicul care i-a ajutat s-a stins din viață, dar ei și-au asigurat veniturile și au lecția învățată în caz că vine cineva străin și îi întreabă de sănătate. Ba mai mult, își desfășoară activitățile zilnice fără niciun efort și unii dintre ei conduc diverse utilaje, fiind recunoscuți drept „vitezomanii”
Satul Perieni, comuna ieșeană Probota, ar trebui să fie plin de oameni orbi, conform certificatelor de handicap, însă realitatea este cruntă. Unii dintre ei nu au nici măcar o deficiență de vedere, văzând chiar foarte bine, conducând chiar și mașini sau diferite utilaje prin sat.
„Satul acesta este plin de orbi, dar ei, de fapt, văd mai bine ca mine. De 10 ani, de când stau în acest sat, am văzut acești oameni care au declarat că nu văd în toate ipostazele. Merg pe drum fără nicio problemă, se duc la bar și își cumpără alcool, că doar au de unde, iar unii chiar conduc. Au căruță, tractoare și mașini și toți îi știu că-s și vitezomani. Nu țin ei cont de nimic și se grăbesc să nu fie văzuți chiar de toți. A fost o doamnă și un domn de la Spitalul de Neurochirurgie de la Iași, care i-a ajutat să-și facă toți acte, dar femeia a murit de cancer. Însă ei au pensie permanentă și nu se mai duc la nicio comisie. S-au asigurat, cum s-ar zice”, a mărturisit o femeie din sat, care dorește să îi fie protejată identitatea pentru a nu-și face probleme cu vecinii „nevăzători”.
O comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte
Reporterii BZI s-au deplasat în satul Perieni și au discutat cu o parte dintre „orbii” ce de fapt văd destul de bine. Unul de pe listă este Ionel Dadu, iar acesta și soția sa dețin câte un certificat de handicap de gradul I și încasează lunar câteva sute de lei pe lângă pensia de drept. Cei doi merg foarte bine prin curte și își desfășoară activitățile zilnice fără prea mult efort. Ba chiar au recunoscut culorile florilor și au avut grijă să nu le iasă păsările din curte.
„Florile astea albe sunt tare frumoase și se înalță sus. Țin umbră. Avem noroc la căldurile astea și de copacii ăștia de aici (n.r. – de lângă poartă). Parcă nu mai putem face nimic, s-au schimbat vremurile. Avem grijă să nu iasă găinile din curte și mai facem câte una, alta, atât cât mai putem, că suntem bătrâni”, a spus soția lui Ionel Dadu, fără a ști cu cine stă de vorbă.
Când cei doi au fost întrebați de pensiile pentru nevăzători pe care le încasează lunar fără a avea o problemă reală au părut că au lecția bine învățată și au devenit ușor recalcitranți.
„Noi nu vedem foarte bine, cu greu ne deplasăm, avem gradul I și suntem încadrați ca fiind nevăzători permanenți, deoarece suntem bătrâni și nu mai putem să mergem la spital. Purtăm și ochelari, doar ca să mai zărim câte ceva. Suntem vai de capul nostru. Ce să facem, ne descurcăm și noi cum putem. Mai avem noroc de băiat, care mai stă cu noi și ne mai ajută”, apoi au adăugat soții Dadu.
Bătrâni care încasează până la 9.000 de lei lunar
În acest sat sunt bătrâni care încasează lunar până la 9.000 de lei, deoarece sunt câte 2 persoane care beneficiază atât de pensie de nevăzător permanent, cât și de pensie de drept. Pensia de handicap pentru un nevăzător este de 2.050 de lei lunar.
„Domnii de acolo iau câte 90 de milioane (n.r. – lei vechi, echivalentul a 9.000 de lei). Ei au amândoi pensie de nevăzător și pensiile lor de drept, care-s mari. Se lăuda Rada într-o zi la magazin că are bani cât n-are tot satul. Dar, na, noi nu am avut bani și pile să dăm pe la doctori ca să ne asigurăm bătrânețea, cum a făcut ea”, a afirmat o altă săteancă, care s-a recomandat a fi Maria.
Din stradă s-au zărit acei doi oameni care dădeau mâncare animalelor din curte și se deplasau fără niciun baston. Au fost chemați la o discuție și au încercat să își amintească ce trebuie să spună.
„Noi suntem amândoi nevăzători de câțiva ani buni. Dar ne descurcăm pe aici, așa, fără baston, că ne-am învățat. Stăm singuri, pentru că fetele noastre locuiesc la Iași, dar mai vin sâmbăta și ne mai ajută la mâncare și alte treburi. Până atunci așteptăm, ce să facem”, au zis Ioachim și Rada Pipirig.
La câteva momente după, femeia a închis poarta și, crezând că au rămas singuri, fără nicio ureche lângă, Ioachim a întrebat-o dacă să se ducă să verifice porcii, însă Rada a spus răstit:
„Taci din gură să nu ne audă nimeni”.
În aceeași situație mai sunt și Dumitru Culiță, Mihai Solomon, Alexandru Robu (cunoscut în sat drept Sandu), Vasile Floare și Maria Iacob. Toți văd destul de bine, dar au obținut aceste facilități pe niște căi neortodoxe.
Iată că o comună din Iași este plină de oameni nevăzători doar în acte, însă în realitate văd foarte bine, ba chiar au și fost sesizați la volanul unor mașini de lux sau al unor utilaje agricole.