O companie românească inițiază studii privind conexiunea dintre microbiom și răspunsul la tratamentele pentru bolile inflamatorii intestinale și cancer
O companie românească specializată în testarea microbiomului va lansa un studiu observaţional despre legătura dintre microbiom şi răspunsul la tratamentele pentru cancer. Compania Nostra Biome din Arad derulează şi un studiu intervenţional care îşi propune să îmbunătăţească terapiile pentru bolile inflamatorii intestinale (BII).
360medical.ro a discutat cu fondatorul companiei, Călin Popescu, care a oferit mai multe informaţii despre ţintele acestor studii.
Astfel, compania a dezvoltat un mecanism pentru analiza microbiomului, iar pe baza datelor analizate, medicul poate alege mai bine terapia potrivită, dintre cele existente, pentru un anumit pacient.
Pentru a avansa şi mai mult în acest domeniu, compania a ales să investească în derularea unor studii clinice – unul privind legătura dintre microbiom şi bolile inflamatorii intestinale şi al doilea privind legătura dintre microbiom şi afecţiunile oncologice.
“Primul este un studiu intervenţional pe boli inflamatorii intestinale. Noi vrem să demonstrăm că, la o terapie cu o rată de răspuns de 40%, de exemplu, putem să urcăm această rată la peste 80%”, a declarat Călin Popescu, pentru 360medical.ro.
Mai exact, studiul va analiza microbiomul pacienţilor cu BII cu răspuns bun la o terapie şi microbiomul celor cu răspuns mai slab, pentru a identifica acele particularităţi ale microbiomului asociate cu un răspuns mai bun la terapiile existente, precum şi particularităţile asociate cu un răspuns mai slab.
Ţinta este de a studia eventuale intervenţii asupra microbiomului care să crească rata de succes la o terapie.
Al doilea studiu clinic, care urmează să fie lansat anul viitor, va face acelaşi lucru în privinţa legăturii dintre microbiom şi bolile oncologice. Acest al doilea studiu va fi unul observaţional.
“Vrem să identificăm ce conţine microbiomul pacienţilor care răspund la terapie în comparaţie cu microbiomul celor care nu răspund”, a explicat fondatorul Nostra Biome.
Compania şi-a planificat deja şi un studiu clinic de fază 2, care ar urma să includă 150 de pacienţi şi în care vor fi studiate modalităţi de creştere efectivă a ratei de succes la terapie.
Nostra Biome dispune de kituri de testare certificate pentru microbiom şi este în curs de patentare pentru mai multe elemente ale unei tehnologii medicale.
În prezent, compania realizează testarea şi analiza microbiomului în vederea tratării problemelor digestive.
“Noi avem un kit de recoltare pe care îl trimitem către pacient. Vine curierul la uşă, pachetul ajunge la noi, unde începe procesul de procesare internă a probei. Extragem din proba respectivă ADN-ul bacterian. Trimitem probele la mai multe laboratoare, care rulează, prin nişte maşinării complexe, o secvenţiere ADN amănunţită asupra acelor materiale trimise. Ulterior, laboratorul ne trimite nişte pachete cu date brute pentru fiecare probă în parte, iar noi începem să procesăm datele acestea în interiorul tehnologiei şi infrastructurii noastre. Rezultatul este un raport funcţional, în primul rând cu privire la statutul curent al microbiomului, felul în care el funcţionează, ce deficienţe există, cum se pot corecta”, a precizat Călin Popescu.
Raportul de analiză a microbiomului este apoi trimis medicului curant al pacientului, care ajută la îmbunătăţirea tratamentului.
Călin Popescu a lansat această activitate după ce timp de zece ani a suferit de o afecţiune inflamatorie pentru care tratamentele existente nu au avut efect.
“Începusem să am tot felul de manifestări digestive pe care nu le-am tratat cu prea mare atenţie, dar care au început să devină din ce în ce mai deranjante. Şi când eram în Anglia deja eram diagnosticat cu boală inflamatorie intestinală. Am încercat câteva tratamente, dar nimic nu a funcţionat. Şi ăsta a fost momentul în care practic am decis că vreau să intru mai mult în zona de tehnologie pentru sănătate”, a mai spus fondatorul companiei.