O companie celebră din Franța a ales să-i ofere o sumă impresionantă unei tinere din Iași! Dr. Iuliana Stoica este a patra femeie din România care primește acest premiu – FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 19 dec. 2020

O tânără din Iași a primit o sumă impresionantă de la o faimoasă companie în toată lumea! Iuliana Stoica, 39 ani, de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași este laureată, pe 2020, a programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință. Acesta premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții și care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire post-universitară în România. Valoarea bursei pe care a primit-o este de 47.000 de lei

Dr. Iuliana Stoica, o tânără din Iași, a primit o sumă impresionantă de la o faimoasă companie în toată lumea! Aceasta lucrează într-un domeniu spectaculos la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași. Ea este laureată, pe 2020, a programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință. Acesta premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții și care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire post-universitară în România. Valoarea bursei pe care a primit-o este de 47.000 lei.

Suprafețele cu modele 3D vor fi testate ca materiale suport alternative la cele care sunt folosite acum în dispozitivele electronice flexibile

Dr. Iuliana Stoica lucrează la o alternativă pentru materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale.

„Prin proiectul de cercetare la care lucrez îmi propun să folosesc câteva noi materiale polimerice, cu proprietăți speciale, care se pot îndoi în mod repetat, fără însă a se rupe, pentru a realiza niste modele în trei dimensiuni prin diferite metode (de exemplu, laser). Suprafețele cu modele 3D vor fi testate ca materiale suport alternative la cele care sunt folosite acum în dispozitivele electronice flexibile. Ne dorim creșterea capacității lor de a stoca date și abilitatea lor de a se curăța singure”, arată cercetătorul Iuliana Stoica de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași.

„Cred că rezonarea cu divinitatea implică de fapt lucruri simple, pe care oricine le poate înfăptui…”, simte dr. Iuliana Stoica

Încă de mică a fost atrasă de zona Științelor, totul plecând de la faptul că mama sa este inginer chimist.

„De mică am început să merg la mama mea la serviciu, ea este inginer chimist și lucra într-un laborator de analize ale noroiului provenit din forarea sondelor de petrol. Am fost fascinată de aparatura de acolo. În trecut, am reparat și ceasuri mecanice. Pot spune că atunci am început să fiu pasionată de Fizică. Am avut norocul să am profesori foarte buni, care m-au îndrumat spre cercetare. Acum studiez posibilitatea ca un material polimeric să întrunească toate caracteristicile pentru a fi folosit ca suport pentru dispozitivele electronice flexibile.

În contextul științific, tehnologic, socio-economic actual, micro și nanotehnologiile sunt în continuă dezvoltare, dispozitivele sunt tot mai mici, iar funcțiile pe care le îndeplinesc sunt tot mai complexe. Dincolo de toate, cred că rezonarea cu divinitatea implică de fapt lucruri simple, pe care oricine le poate înfăptui”, mai consideră dr. Iuliana Stoica.

Aceasta, inclusiv în plină pandemie, a lucrat și de acasă, prelucrând datele, interpretând rezultatele, scriind articole științifice și a muncit asiduu la proiectul cu care a câștigat bursa L’Oréal.

La disertație a fost coordonată de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc de la Universitatea Tehnică din Iași și fost ministru al Cercetării din România

Originară din județul Bacău, aceasta a urmat cursurile de licență și masterat ale Facultății de Fizică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, de master în cadrul Facultății de Ingineria Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași. A fost post-doctorand și la Universitatea Politehnică din București. La disertație a fost coordonată de prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc, fost decan al acestei facultăți și, mai important, fost ministru al Cercetării din România.

„Eu colaborez de mult timp cu Iuliana Stoica. Este un cercetător foarte bun și lucrează în microscopie de forță atomică și se completează cu activitatea mea de analiză a suprafețelor utilizate în culturi celulare. E foarte important să vezi cum oamenii cu care colaborezi de 10-15 ani au asemenea recunoaștere. Fiecare profesor este mândru când vede că oamenii în a căror formare a avut o contribuție îl depășesc… Iuliana Stoica este un cercetător foarte serios, un om de viitor de care România are nevoie”, a transmis prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc.

Iuliana Stoica lucrează la o alternativă pentru materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale

Cercetătorul științific Iuliana Stoica, 39 ani, de la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași este laureată, pe 2020, a programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință. Acesta premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții și care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire post-universitară în România. Iuliana Stoica lucrează la o alternativă pentru materialele suport convenționale, utilizate în dispozitivele electronice flexibile actuale. Cercetarea ei se va concentra pe utilizarea de materiale polimerice de înaltă performanță, pe care vor fi dezvoltate modele 3D, ce vor fi testate ca material suport în dispozitive electroncie flexibile, cu scopul de a crește capacitatea acestora de a stoca date și abilitatea lor de a crea suprafețe superhidrofobe, cu proprietăți de autocurățare.

Alături de Iuliana Stoica au mai fost laureate și cercetătoarele: Alina Sesărman, 39 ani, Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie, Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca, Anita Vișan, 36 ani, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației din București și Sanda Boca, 38 ani, Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe, Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca.

Lansat în România în 1999, programul de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții

Lansat în România în 1999, programul de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință premiază cercetătoare cu vârste de maximum 40 de ani, care activează în domeniile Științe Fizice sau Științele Vieții și care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire post-universitară în România. Desemnarea celor 4 câștigătoare ale burselor în valoare de 47.000 lei fiecare se face în urma unui proces riguros de selecție, realizat de nume prestigioase din comunitatea științifică din România.

În 2020 a avut loc cea de-a 11-a ediție a programului, care s-a desfășurat în perioada iulie – septembrie 2020 și care a reunit 74 de dosare de candidatură, de la cercetătoare din 16 orașe din România, care fac parte din 29 de institute și universități din țară. Până în prezent, bursele L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință” au sprijinit 29 de tinere cercetătoare cu burse în valoare totală de aproximativ 1.2 milioane lei.