O colecție de păpuși din porțelan, vechi de 100 de ani, a fost expusă în vitrina unor galerii din centrul Iașului, după ce proprietara a murit. Fiica femeii le-a scos imediat din casă – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 04 apr. 2024

O colecție de păpuși din porțelan, vechi de 100 de ani, a fost expusă în Galeriile Anticariat „Dumitru I. Grumăzescu” din Iași. Acestea au atras privirile tuturor trecătorilor, însă puțini știu ce poveste se ascunde în spatele acestor opere de artă

Păpușile din porțelan reprezintă o miniatură a unei copilării care nu mai este. Acestea s-au regăsit, mai mulți ani, în colecția unei femei din Iași, iar după ce a murit, fiica sa a fost sfătuită să apeleze la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași, pentru ca păpușile să nu se piardă și să fie valorificate.

Păpușile vechi de 100 de ani au întors privirile tuturor ieșenilor

Aceste păpuși au fost achiziționate din diferite locuri. În total, colecția este formată din 60 de exemplare.

„Aceste păpuși reprezintă pasiunea unei femei din Iași, care le-a achiziționat din diferite locuri în care a fost. Doamna a decedat, iar păpușile au rămas la fiică. Aceasta nu este în țară și, așa cum se întâmplă cu absolut toți care au avut un hobby și au strâns, aceste bunuri rămân pe mâna copiilor care nu întotdeauna îmbrățișează pasiunea părinților. Cineva a recomandat fetei respective să vină la Muzeul Municipal «Regina Maria» din Iași, pentru că este muzeul care reliefează toate epocile și care este obligat să facă acest lucru”, a declarat Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.

Muzeograful Alexandru Gorea a explicat ce reprezintă păpușile care în prezent se află pe strada Alexandru Lăpușneanu din Iași.

„Aceste păpuși datează încă din secolul XX, sunt valoroase pentru tot ceea ce reprezintă, pentru că sunt martorii unei lumi pe care am pierdut-o. Le recunoaștem după ținută sau după ochii din porțelan. Întruchipează, în miniatură, perioada de tranziție dinspre Belle Époque spre perioada interbelică și, din acest punct de vedere, ele reprezintă o proiecție spre universul copilăriei a lumii surprinse în tranziție între cele două războaie mondiale. Acestea sunt păpușile cu care se jucau o anumită categorie a copiilor din acea epocă, în mod evident, vorbim despre copiii bogați, cei din familiile care își permiteau aceste achiziții, pentru că ele se regăsesc undeva la granița dintre jucărie și obiect de artă.

Uneori, păpușa de porțelan putea fi achiziționată doar ca piesă de artă decorativă, fără să aibă neapărat destinația în sfera ludică a jocului și a universului asociat copilăriei. Unii copii se puteau juca cu ele, iar în alte situații erau achiziționate ca piesă de artă decorativă, fapt care se întâmplă și în zilele noastre, există colecționari care-și cumpără păpuși doar pentru frumusețea lor”, a subliniat Alexandru Gorea, muzeograf.

Muzeograf: „Reprezintă o miniatură a lumii pe care o evocă”

Păpușile din porțelan, vechi de 100 de ani, expuse la Iași, reprezintă o adevărată comoară și sunt bogate de istoria unei epoci care a trecut, dar care a lăsat urme.

„Dacă ne uităm la fotografiile din secolul XX, vedem copii cu bonetă pe cap, cu rochii cu dantelă, în cazul fetițelor, rochii cu volane, bufante, aceste păpuși reproduc același stil vestimentar de pe vremurile respective. Din acest motiv, spun că acele păpuși reprezintă o miniatură a lumii pe care o evocă”, a precizat Alexandru Gorea.