O cerșetoare din Ialomița a păcălit zeci de ieșeni în numele unei asociații inexistente. Polițiștii i-au dejucat planul: „Este un tertip folosit de mai mulți oameni”

de: Redacția BZI
02:00, 14 dec. 2023

Polițiștii locali din Iași au depistat, zilele trecute, o cerșetoare de 20 de ani, din Ialomița, care profita de bunătatea ieșenilor. Aceasta umbla pe străzile din oraș cu câteva foi în mână și susținea că este reprezentantul unei asociații și strânge bani pentru o cauză nobilă

Polițiștii au zărit-o pe tânără în zona centrală și au mers la ea pentru a face verificări. Aceasta nu avea niciun fel de autorizație sau documente care să ateste faptul că este reprezentatul asociației. Femeia a fost luată la secție, unde i s-a întocmit proces-verbal și i s-a aplicat o amendă de 500 de lei.

Cerșetoarea din Ialomița profita de bunătatea ieșenilor

Conform documentului, femeia adunase deja în Iași 750 de lei din donații

La începutul acestei săptămâni, polițiștii au găsit-o pe femeie în timp ce strângea bani de la ieșeni în numele „Asociației regionale pentru surdo-muți handicapați și copii săraci”. Suma ar trebui să fie folosită pentru micuții dintr-un centru. Totuși, adevărul este cu totul altul. Această asociație nu există, iar persoana nu avea nicio autorizație. Tot ce făcea era să strângă banii din cerșit. Practica a mai fost întâlnită în Iași, dar și în alte orașe importante din țară, precum Cluj sau Timișoara. Femeia avea și o listă unde nota donațiile și îi punea pe oameni să semneze. Dacă lista este veridică, în ziua respectivă, femeia ar fi strâns 750 de lei de la ieșeni.

„Sunt multe persoane care folosesc tertipuri pentru a induce în eroare autoritățile, mă refer la forțele de ordine publică. Nu e prima dată când întâlnim un astfel de caz și nu e ultima dată. Sunt multe persoane care încearcă astfel de lucruri. Orice persoană, fizică sau juridică, trebuie să fie autorizată pentru a colecta fonduri, neavând autorizație, clar este o formă mascată de a cerși. Autorizațiile se eliberează de autoritatea locală. Sunt mai multe tipologii de cerșetorii. De exemplu, sunt niște bătrâni care locuiesc în centrul orașului și folosesc diferite metode, precum un act de deces a unui membru de familie, o rețetă medicală la o problemă gravă, o poveste emoționantă și multe altele. În cele mai multe dintre aceste cazuri poveștile nu se confirmă”, a transmis Liviu Zanfirescu, directorul general al Poliției Locale Iași.

Femeia a fost amendată pentru cerșetorie

Poliția locală avertizează cetățenii să fie atenți în această perioadă

Polițiștii au întocmit proces-verbal și au amendat-o pe impostoare cu suma de 500 de lei în baza Legii 61 din 1991, privind cerșetoria. Cetățenii din Iași trebuie să fie atenți la astfel de persoane, în special în preajma sărbătorilor. De cele mai multe ori stau în preajma zonelor aglomerate, piețe, supermarketuri și centru. În ultima vreme, în Iași au apărut mai multe persoane din Republica Moldova care cerșesc pe străzi.

„Agentul constatator nu a i-a confiscat banii femeii, însă a fost amendată în baza Legii 61 din 1991. Femeia de 20 de ani are domiciliul în județul Ialomița. În cazul în care o vom mai găsi din nou, vom aplica sancțiune. Este o formă mascată de cerșetorie, oamenii se urcă în tren și după merg în mai multe orașe în speranța că vor colecta bani. Tocmai de asta trebuie să spunem oamenilor să fie foarte atenți, să nu încurajeze acest fenomen, pentru că, dacă nu s-ar mai oferi bani, atunci nici acești oameni nu ar mai încerca”, a încheiat Liviu Zanfirescu.

Cerșetoarea din Ialomița profita de bunătatea ieșenilor și le cerea bani în numele unei asociații inexistente. Polițiștii locali au verificat actele femeii și au constatat că a încălcat legea.