O bună parte dintre români vor primi două facturi la energie electrică în decembrie! Iată ce spune vicepreședintele ANRE
Sunt probleme mari la energia electrică în România iar românii vor simţi pe propria piele acest lucru. După ce facturile au crescut constant, în aceste momente o parte dintre conaționali vor primi două facturi la energia electrică, susţine vicepreședintele ANRE.
Problema ar apărea pentru că unii furnizori au constatat faptul că nu sunt norme de aplicare a legii compensării facturilor la energie electrică și gaze.
Vicepreședintele ANRE susţine că nu sunt norme de aplicare a legii compensaţiei
Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy a anunţat că mai mulţi români vor primi două facturi în luna decembrie. Decizia ar veni în contextul în care mulţi furnizori de energie nu au avut cadru legislativ pentru a pune în aplicare normele legii compensării facturilor. Așadar, din această perspectivă, aceștia au sistat emiterea de facturi pentru luna noiembrie urmând ca să factureze consumul în luna decembrie:
„La sfârșitul lui octombrie s-a aprobat în Parlament acea OUG 118 care s-a dat de către guvern pentru compensarea facturilor la energie electrică și gaze. S-a completat în Parlament și s-a dispus și plafonarea.
Deși legea prevedea termen de 15 zile în care trebuia să se elaboreze normele de aplicare a acestei legi, acest lucru încă nu s-a întâmplat. N-avem încă norme, suntem în 24 noiembrie, și în lipsa normelor furnizorii nu știu cum să factureze și cum să aplice această lege și unii au preferat în loc să factureze la valoarea normală prevăzută din contract încălcând legea au preferat să amâne emiterea facturilor.
O parte dintre români vor primi două facturi la energie electrică în decembrie
Așadar, în continuarea declaraţiilor, vicepreședintele ANRE a menţionat faptul că speră ca în cel mult o săptămână normele de aplicare a legii să apară iar furnizorii să poată emite facturile la energie electrică. Totuşi, românii vor primi două facturi în luna decembrie:
Sper că cel târziu săptămâna viitoare aceste norme să apară. Problema e că ar trebui să se aștepte acești clienți cărora nu le-a venit factură că în decembrie să primească chiar două facturi. Într-o săptămână – două să vină două facturi că să recupereze acest decalaj din cauza amânării emiterii facturilor”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, la Digi24.
Acesta a spus că unii furnizori care au decis să amâne emiterea facturii au anunțat pe site sau în presă cu privire la decizia de amânare a emiterii facturilor. Ulterior, a precizat că știe doar un singur furnizor care a făcut lucrul acesta:
„Pentru ceilalți probabil nu contează atât de mult clientul și nu dau foarte mult pe comunicarea față de client”.
De ce nu s-au stabilit normele legii plafonării prețului la energie electrică
Legea plafonării prețurilor la energie electrică a fost votată în Parlamentul României şi este în mod teoretic funcţionala şi ar trebui emită deja efecte. Totuşi, parlamentarii nu au luat în calcul că fără normele de aplicare, legea nu îşi poate face efectul scontat. Așadar, normele de aplicare sunt în întârziere cu două săptămâni iar acest lucru are un impact negativ asupra clienţilor casnici:
„Într-adevăr, există această lege a plafonării, care în momentul în care se va aplica, adică după ce ministerele de resort vor publica normele de aplicare, până atunci legea nefiind aplicabilă, atunci vor fi plafonate prețurile pâă pe 31 martie, la un nivel de maxim 370 de lei cu tot cu TVA, pentru tot ceea ce înseamnă 1 MW pe oră de gaze naturale.
Din păcate, furnizorii trebuie să respecte legea. Legea, ca să poată să își producă efecte trebuie să aibă aceste norme pe care statul trebuia să le facă.
Gândiți-vă că statul, respectiv Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii trebuiau să finalizeze aceste norme până pe data de 13 noiembrie. Suntem în 24 noiembrie, aproape au trecut aproape două săptămâni de la acel moment și nu există aceste norme.
De la momentul în care vor apărea aceste norme, care nu știm nici măcar cum vor arăta, nu avem nici măcar un draft, nici măcar o idee, un plan cum vor arăta aceste norme, o să mai fie necesar un timp de implemetare, pentru că un furnizor are câteva mii, câteva zeci de mii sau câteva milioane de consumatori. Toate acele elemente trebuie implementate în niște softuri, niște programe”, a declarat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.