O boală tropicală face ravagii în India. „Febra misterioasă” care ucide copii

de: Bujor Elena Nicoleta
14:59, 02 sept. 2021

Nu mai puțin de 50 de persoane, în mare parte copii, au murit din cauza febrei, iar câteva sute de oameni au fost internați în spitalele din șase districte din partea de est a statului Uttar Pradesh, din nordul Indiei.

Conform simptomele bolii, aceștia se trezesc cu febră mare și foarte transpirați. Mulți dintre ei se plâng de dureri articulare, dureri de cap, deshidratare și greață. La unii pacienți s-au semnalat erupții cutanate pe picioare și brațe.

Misterioasa febră din India ar putea fi cauzată de o infecție virală

Deși India făcea pași mari către recuperare după al doilea val mortal cauzat de coronavirus, o altă tragedie se răsfrânge asupra lor. Decesele din Uttar Pradesh au provocat o adevărată panică, iar în presă circulă intens titluri despre o „febră misterioasă” care face ravagii.

Conform rapoartelor oficiale, niciunul dintre cei decedați nu avea Covid-19.

Personalul medical din cele mai afectate districte precum Agra, Mathura, Mainpuri, Etah, Kasganj și Firozabad, cred că principala cauză a acestor decese ar fi o infecție virală, transmisă de către țânțari. Aceasta poartă denumire de dengue.

Medicii spun că cei mulți dintre pacienți care au ajuns la spital aveau număr mic de trombocite. Acestea sunt o componentă a sângelui care ajută la formarea cheagurilor. Un număr mic de trombocite rezultă prin incapacitatea sângelui de a forma cheaguri, ceea ce poate duce în unele cazuri la o hemoragie abundentă, caracteristică unei forme severe de dengue.

„Pacienții din spitale, în special copiii, mor foarte repede”, spune dr. Neeta Kulshrestha, cel mai înalt oficial din Sănătate din districtul Firozabad, unde 40 de persoane, inclusiv 32 de copii, au murit în ultima săptămână.

Dengue este o boală tropicală prezentă în India de sute de ani și este transmisă de către țânțari. Se pare că există patru virusuri care provoacă dengue, iar până copiii par a fi de cinci ori mai expuși riscului de deces.

„Impactul combinat al epidemiilor de Covid-19 și dengue poate duce la consecințe devastatoare pentru populațiile cu risc”, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Din informațiile prezente, nu se poate spune cu certitudine dacă epidemia dengue ar fi singura responsabilă pentru decesele din Pradesh.

Țânțarii și igiena precară principalele cauze a mai multor boli în India

Aparent, aceste cazuri cresc după ploile musonice, însă motivele din spatele unei astfel de epidemii sunt mult mai multe, precum o igienă precară, nivel ridicat de malnutriție la copii și absența unei asistențe medicale adecvate. Toate acestea adunate într-un stat cu mai mult de 200 de milioane de oameni, devin fatale.

O altă cauză a deceselor masive sunt focarele de encefalită japoneză transmisă tot de țânțari. Aceasta a fost identificate pentru prima dată în Uttar Pradesh în 1978 și a ucid mai mult de 6.500. Boala s-a răspândit foarte rapid, în principal în Gorakhpur și zonele care se învecinează cu Nepalul, la poalele munților Himalaya. Toate acestea se află la altitudine joasă și sunt predispuse la inundații. Aparent acest mediu reprezintă un teren ideal de reproducere a țânțarilor care transmit virusul.

„Astfel, în regiuni au existat mai multe boli care se manifestă și prin febră, după musoni”, spune V Ravi, profesor de virologie la Institutul Național de Sănătate, care a condus un studiu.

Cercetătorii caută un vaccin eficient împotriva „febrei misterioase”

Consiliul Indian de Cercetare Medicală din Delhi (ICMR), care este unul dintre cele mai mari centre de cercetare medicală din lume, au realizat numeroase cercetări în acest domeniu.

În fiecare lună 40 de laboratoare ICMR din India testează până la 1.000 de probe de sânge. Dintre acestea în jur de 12% dintre aceștia au fost testați pozitiv pentru dengue începând cu luna ianuarie. Aparent, numărul cu 5% în creștere față de anul trecut.

În 2013, a fost condusă o campanie de vaccinare, rezultatul ducând la scădere a cazurilor. Cu toate astea, copiii continuă să moară.

Se caută cauza apariției „febrei misterioase”

În momentul actual se desfășoară multiple investigații și analize. Acestea au rolul de a descoperi dacă ultima etapă de „febră misterioasă” din India este declanșată de dengue sau de alte boli. Acest lucru ar putea aduce în clinici și spitale instruirea personalului medical local în colectarea probelor de la persoane care suferă de febră. Odată colectate acestea vor fi trimise cercetătorilor în laboratoare pentru testare.

Dacă ulterior, se descoperă faptul că dengue stă la baza morților misterioase, aceste lucru va avea și implicații politice prin dovedirea faptului că programele guvernamentale de combatere a țânțarilor nu sunt suficient de eficiente.

„Dacă nu investigăm corect și constant, o mulțime de lucruri vor rămâne în continuare un mister”, spune un virolog indian, care a dorit să-și păstreze anonimatul, relatează BBC.

India are parte de o epidemie de ciupercă neagră

Pandemia de Covid-19 nu este singura problemă în India. În luna mai, aceasta a mai fost lovită şi de ciuperca neagră. Numărul cazurilor s-au răspândit la mulţi oameni care au fost infectaţi cu Covid-19.

Ciuperca neagră se mai găsește sub denumirea de mucormicoza, fiind o infecţie destul de rară, ba chiar mai mult această având o rată mortalitate de 50%. Tratamentul pentru unii pacienții este extrem. Aceștia trebuie să renunţe la un ochi sau să-şi taie maxilarul.

Medicii au afirmat atunci, că steroizii folosiţi pentru a trata pacienţii de Covid-19 ar fi fost o cauză ce a dus la dezvoltarea acestui nou virus. Principalele victime ale ciupercii negre sunt persoanele diabetic.

Autoritățile afirmă faptul că sistemul de sănătate este depășit, în principal din cauza noului coronavirus dar și a celorlalte boli care lovesc violent în India.