O bătrână din Iași a murit la câteva ore după ce a ajuns la spital! Știa că are diabet, dar nu știa că este infectată cu COVID-19! Familia ei nici nu a venit să o viziteze în ultimele ore de viață
O bătrână de 78 de ani din Iași a fost găsită căzută în casă de către vecini. Femeia suferea de diabet și a făcut o criză care i-a pus viața în pericol. Nici nu știa ce are să o aștepte. După ce a ajuns la spital, medicii au constatat că bătrâna era infectată și cu COVID-19. La câteva ore distanță a murit. Nimeni nu a venit să o viziteze
Povestea tristă a unei bătrâne în vârstă de 78 de ani, din județul Iași, bolnavă de diabet, care a ajuns în stare gravă la Clinica de Diabet și Boli Metabolice din Iași. Pacienta a ajuns cu o ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din Iași, iar de acolo a fost transferată la Clinica de Diabet. Femeia se afla în stare gravă, fiind o urgență metabolică. Din păcate însă, nu a răspuns tratamentului, starea de sănătate agravându-se tot mai mult. La doar 24 de ore după ce s-a prezentat la urgențe, rezultatul testului COVID-19 a ieșit pozitiv. Așadar, în doar două zile femeia a fost internată în secția de Terapie Intensivă, pentru că necesita monitorizarea atentă a funcțiilor vitale.
Sfârșit tragic pentru o bătrână abandonată de familie
Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași spun că bătrâna ar fi avut șanse de supraviețuire dacă nu se infecta cu coronavirus. Cele mai multe decese în rândul pacienților cu coronavirus s-au înregistrat la persoanele cu diabet. Pe locul doi în topul mortalității se află obezitatea. Din păcate, bătrâna suferea de ambele comorbidități. Tratamentele care au fost aplicate ieșencei în vârstă de 78 de ani nu au avut rezultatele dorite și a necesitat monitorizarea funcțiilor vitale.
„Am avut o pacientă care era infectată cu COVID-19, în vârstă de 78 de ani, și care a decedat. Avea probleme de diabet, obezitate, complicații cardiovasculare grave, dar infecția de COVID-19 i-a agravat și mai mult starea. Cel mai probabil avea copii în străinătate. Nu s-a prezentat însoțită și nimeni nu s-a interesat de starea femeii pe perioada internării. Cred că un vecin a sunat la urgență. Fiind în stare gravă, ieșeanca nu a putut comunica asistenților și cadrelor medicale mai multe informații. Dacă nu s-ar fi infectat cu noul coronavirus, șansele de supraviețuire ar fi fost mult mai mari”, a povestit dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.
Bătrânii nimănui! Odată ajunși mari, copiii uită de părinții care își petrec ultimele zile din viață pe patul de spital
Tot mai multe persoane vârstnice se prezintă în stare critică la Clinica de Diabet și Boli Metabolice din Iași. De multe ori acești pacienți diabetici sunt la mila vecinilor care se mai asigură din când în când de starea lor de sănătate. Abandonați de familie, de multe ori chiar de proprii copii, pacienții care se prezintă prea târziu la spital au șanse tot mai mici de supraviețuire.
Trist este că mulți dintre diabetici nu ar mai ajunge în stare gravă dacă ar avea o persoană care să le fie zilnic alături. Medicii spun că pacienții care suferă de diabet au nevoie constantă de o persoană care să îi monitorizeze și care să se asigure că ajung în timp util la consultații. Totodată, se mai întâmplă ca vecinii care le bat în ușă să fie infectați de COVID-19 și astfel să se infecteze și pacienții diabetici, care sunt o categorie de risc în perioada pendemiei de coronavirus. Pentru aceștia, infecția cu SARS-CoV-2 poate fi fatală.
Mai multe persoane vin să își facă investigații medicale la Clinica de Diabet din Iași
Clinica de Diabet și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Clinic „Sfântul Spiridon” Iași este una dintre cele mai aglomerate în această perioadă. Zeci de pacienți vin zilnic în Ambulatoriu pentru consultații și rețete. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 multe persoane evitau să se prezinte la spital pentru investigații medicale de frica de a nu se infecta cu noul virus, în ultimele luni adresabilitatea a crescut. În acest an, medicii au observat că la clinica de Diabet din Iași adresabiliatea a crescut cu 15 la sută comparativ cu anul trecut.
„Fiind în perioada pandemiei și a virozelor respiratorii, tot mai mulți pacienți cu diabet se decompensează, vin cu citoliză, complicație care reprezintă o urgență. Sunt pacienți care vin și cu sindromul piciorului diabetic, fiind una dintre cele mai grave complicații cauzate de diabet. De asemenea, sunt pacienți cu urgențe pentru probleme grave de sănătate precum neuropatia diabetică și arteriopatia. Pacienții sunt mult mai informați, medicii de familie îi trimit la consultații și astfel sunt depistați la timp cu diabet”, a mai explicat dr. Gina Botnariu.
Pacienții diabetici confirmați pozitiv cu noul coronavirus au locuri speciale în Clinica de Diabet și Boli Metabolice din Iași
Pentru situațiile în care pacienții de la Clinica de Diabet din Iași sunt confirmați pozitiv cu COVID-19, clinica dispune de trei locuri. Fiecare pacient care necesită internare este considerat suspect de noul coronavirus și se realizează testele, iar rezultatul ajunge în 24 de ore. Dacă locurile din rezervă sunt ocupate, pacienții diabetici ajung la spitalele suport COVID-19 din Iași. Medicii trag un semnal de alarmă către familiile care au persoane diabetice.
„Fiecare pacient este testat pentru coronavirus. Până la aflarea rezultatului testului COVID-19 acesta este izolat. Avem o rezervă cu un număr de trei locuri pentru pacienții care sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus. Dacă toate locurile sunt aglomerate într-o zi, avem o altă rezervă. Practic, pacienții confirmați pozitiv în urma testului COVID-19 care nu au loc pe unul din cele trei locuri destinate acestor cazuri pot fi transferați la Clinica Medicală II. Nu am avut probleme deosebite, însă într-adevăr au fost și decese ale pacienților diabetici și infectați cu COVID-19. Decesul a survenit ca urmare a complicațiilor și a vârstei înaintate. Am avut un pacient vârstnic cu septicemie, de exemplu, care a decedat”, a adăugat dr. Gina Botnariu.
Zinic, la Clinica de Diabet din Iași ajung cazuri grave care necesită internare de urgență
În Ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, în fiecare zi ajung pentru consultații și rețete în jur de 50 de pacienți diabetici. Media zilnică pentru cadrele medicale cu normă întreagă este de 28 de pacienți, iar pentru cei cu jumătate de normă este de 14 pacienți. Dintre persoanele prezente în Ambulatoriu, aproximativ 2-3 reprezintă cazuri grave, care necesită îngrijire de urgență. În Clinica de Diabet și Boli Metabolice din Iași sunt zile în care solicitările pentru consultații și tratamente sunt foarte numeroase. În acest moment, sunt internați șașe pacienți diabetici ajunși în stare gravă.
„Situația se schimbă din clipă în clipă în cadrul Clinicii de Diabet. Ne putem aștepta oricând la un apel de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care să ne spună că avem 4 pacienți în stare gravă, care necesită internare. Toți pacienții care ajung la noi sunt considerați potențiali infectați cu COVID-19, însă pregătiți cu combinezoane, noi tot ne ocupă de îngrijirea lor, de tratament, până la aflarea rezultatelor. Fiind cazuri urgente, nu pot fi lăsate 24 de ore fără investigații medicale. Pacienții cu diabet sunt repartizați în câte un sector, fie albastru, fie galben, până la aflarea rezultatelor. După 24 de ore, dacă rezultatul testului este negativ, locul în cadrul sectorului nu mai este ocupat. Avem salon cu 7 locuri și unul cu 8, numai pentru urgențe”, a încheiat șefa Clinicii de Diabet din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.