O bătrână de 73 de ani a fost reţinută de autorităţi, în timpul protestelor din Belarus

de: cristian.george
14:58, 20 sept. 2020

Poliția din Belarus a reținut sute de femei în capitala Minsk care s-au alăturat unui marș cerând demisia președintelui   Alexander Lukașenko. Bărbații în uniforme verzi și cagulele negre înconjurau protestatari care strigau: „Doar lașii bat femeile!”

Printre deținuți a fost și Nina Bahinskaya, o bunică de 73 de ani care a devenit o icoană a mișcării de protest.

Sunt așteptate proteste în masă pentru a șasea duminică consecutivă pentru ceea ce a fost văzut pe scară largă ca alegeri trucate.

Președintele Lukașenko, care a condus Belarusul de 26 de ani, a susținut o victorie copleșitoare în sondajul din 9 august, dar o represiune brutală a protestelor inițiale împotriva rezultatului a alimentat doar furia populară.

Aproximativ 2.000 de oameni, majoritatea femei, s-au alăturat marșului de sâmbătă, care a devenit un preludiu săptămânal al demonstrațiilor în masă în fiecare duminică. Aceștia s-au certat pe scurt cu polițiștii care apoi le-au blocat drumul și au început să culeagă oamenii unul câte unul.
Poliția a reținut atât de mulți protestatari încât au rămas fără cameră în dube și au trebuit să elibereze unele dintre femei, potrivit agenției de știri AFP. Acesta a raportat că dna Bahinskaya a fost dusă la o secție de poliție și eliberată la scurt timp după aceea.
Videoclipul postat de site-ul independent Tut.by a arătat că un ofițer mascat scoate brusc steagul și florile pe care le purta în timp ce era împinsă într-o dubă.
În total, peste 300 de femei au fost reținute, a declarat grupul local pentru drepturile omului Viasna. Poliția nu a dat un număr.

Mișcarea de opoziție a fost condusă de trei femei, dar doar una, Maria Kolesnikova, nu a plecat în exil. Ea a fost acuzată de incitare la subminarea securității naționale în câteva zile după ce ar fi rupt pașaportul atunci când autoritățile au încercat să o expulzeze din țară.

Svetlana Tikhanovskaya a declarat că a câștigat alegerile și a fost nevoită să fugă în Lituania

Svetlana Tikhanovskaya, care s-a opus Lukașenko în calitate de candidat de opoziție, a declarat că a câștigat alegerile și a fost nevoită să fugă în Lituania la scurt timp după aceea. Este așteptată să se întâlnească luni cu miniștrii de externe ai Uniunii Europene și cu șeful diplomatic al blocului.

A treia dintre cele trei femei, Veronika Tsepkalo, a părăsit și țara, o fostă republică sovietică. UE are în vedere noi sancțiuni asupra guvernului Lukașenko din cauza represiunii împotriva protestelor. Potrivit raportorului special al ONU, Anaïs Marin, peste 10.000 de protestatari pașnici au fost „arestați abuziv” și au fost raportate „peste 500 de cazuri de tortură comise de agenți de stat”. Lukașenko spune că demonstrațiile sunt susținute de puteri străine și s-a oferit să implementeze reforme constituționale, dar, până acum, a refuzat să demisioneze. La începutul acestei luni, el a obținut un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la Rusia. .

Şeful Serviciului de Securitate din Rusia: Evenimentele din Belarus sunt organizate și coordonate din străinătate

O urmă occidentală poate fi văzută clar în evenimentele care se petrec în Belarus, BelTA a aflat dintr-o declarație făcută de directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Naryshkin.

Oficialul a spus: „O urmă occidentală este văzută clar în evenimentele din Belarus. Acțiunile de protest au fost foarte bine organizate de la început și au fost coordonate din străinătate. ”

Occidentul a început pregătirile pentru protestele din Belarus

Oficialul a remarcat faptul că Occidentul a început pregătirile pentru protestele din Belarus cu mult înainte de alegerile prezidențiale. „Potrivit informațiilor pe care le are SVR, SUA joacă rolul cheie în evenimentele de astăzi din Belarus. Deși în spațiul public Washington încearcă să rămână în umbră, americanii au crescut de mai multe ori finanțarea forțelor antigubernamentare din Belarus după ce au început protestele în masă pe stradă ”, a declarat Serghei Naryshkin.