O aspirină luată seara scade riscul de infarct? Iată ce spun medicii
Probabil ai auzit de multe ori că o aspirină luată seara scade riscul de infarct. Dar este, oare, adevărat? Iată ce spun medicii despre automedicație.
Mulți români iau medicamente sau suplimente, fără să ceară sfatul medicului. Cele mai frecvente sunt aspirina, vitaminele, magneziul și calciul. Oamenii sunt de părere că aspirina scade riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral, că vitaminele îi țin departe de răceli și că magneziul și calciul îi ajută atunci când au palpitații. Chiar dacă nu au primit recomandări din partea unui medic, aceștia se bazează pe ce văd la televizor, pe internet sau ce aud că a funcționat la prieteni sau vecini. Nimic mai greșit! Automedicația poate avea consecințe serioase asupra sănătății.
O aspirină luată seara scade riscul de infarct?
În ciuda faptului că aspirina are multe beneficii, aceasta trebuie administrată doar la sfatul medicului specialist. Luată în fiecare seară, aspirina poate conduce la gastrită sau ulcer duodenal.
„Am întâlnit foarte multe persoane care iau aspirină de foarte mult timp, 5 ani, 7 ani, persoane tinere, 45-50 de ani, fără să consulte un medic specialist și acest lucru nu este lipsit de riscuri. Pot apărea probleme gastrointestinale, de la o gastrită ușoară, ulcer gastric care poate să perforeze și să apară hemoragii potențial amenințătoare de viață. Pot să apară probleme hematologice, anemie, trombocitopenie. Aspirina, administrată fără indicație clară sau fermă de la medicul specialist, crește riscul de sângerare! Ne expunem, fără să fie cazul, unui risc crescut de sângerare”, a explicat dr. Corina Matei, medic specialist cardiolog, pentru digi24.ro.
Medicul a adăugat că nici vitaminele nu sunt indicate a fi administrate fără recomandarea unui specialist. Acestea pot genera un supradozaj și nu trebuie luate în lipsa unor analize de sânge.
„Vitaminele sunt periculoase pentru că și cu vitamine ne putem intoxica, adică se poate ajunge la un supradozaj. Nu recomand administrarea niciunui medicament fără sfatul unui specialist, nici a suplimentelor, fără măcar efectuarea unor analize,” recomandă specialistul.
Cât de sigură este aspirina pentru sănătate?
De-a lungul timpului, aspirina s-a aflat în centrul a numeroase dezbateri. Astfel că, s-a demonstrat că cea mai îngrijorătoare calitate a aspirinei ține de faptul că poate cauza sângerări în tractul digestiv superior, mai exact în stomac și în creier. Acest risc este crescut de înaintarea în vârstă.
Potrivit autorităților sanitare americane, aspirina este recomandată pentru persoanele de peste 50 de ani, pentru a se proteja atât de bolile cardiovasculare, cât și de cancerul colorectal. Tratamentul este indicat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani, deoarece prezintă riscuri de minim 10% de a suferi un accident cerebral sau infarct pe o perioadă de 10 ani. Cu toate acestea, medicii nu recomandă administrarea de aspirină doar pentru a reduce riscul cancerului colorectal.
„În cazul pacienţilor care urmează un tratament cu aspirină pentru boli cardiovasculare, prevenţia împotriva cancerului colorectal este un beneficiu în plus”, a declarat Andrew Chan, gastroenterologist la Spitalul din Massachusetts, potrivit csid.ro.
Conform unor studii recente, acidul salicilic conținut de aspirină poate bloca o proteină care cauzează inflamaţii corelate cu anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal şi mesothelioma, o formă rară de cancer declanşată de inhalarea azbestului.