O asistentă medicală de la Spitalul de Recuperare din Iași a fost dată afară după ce a intrat în conflict cu managerul Carmen Cumpăt pentru că sesizase un concurs trucat
Noi probleme pentru managerul Carmen Cumpăt de la Spitalul de Recuperare din Iași care s-ar putea alege cu un dosar penal dacă procurorii îşi fac treaba şi se autosesizează. Totul începe din anul 2017 când asistenta medicală Oana Manolachi a sesizat faptul că un concurs din interiorul unităţii medicale ar putea fi trucat.
De atunci au început şi problemele asistentei care lucrează la spitalul din Iași iar în septembrie 2021 a fost dată afară de conducerea unităţii medicale.
O asistentă medicală de la Spitalul de Recuperare din Iași hărțuită de șefi după ce a denunţat un concurs trucat
Povestea terminată rău pentru Oana Manolachi a început în 2017 în momentul când aceasta a candidat pentru funcția de asistent șef al secției de Neurologie. Aceasta a sesizat instanţă pentru că a observat faptul că un anumit candidat este favorizat iar criteriile de la concurs sunt puse în aşa măsură încât rezultatul să fie unul previzibil.
Judecătorii au confirmat suspiciunile femeii şi chiar a anulat concursul respectiv. Din acel moment, Oana Manolachi a început să fie hartuita de conducere până a fost dată afară. Șefii au turbat și, după un șir de acțiuni de control, au dat-o afară, imputându-i acesteia că nu a fost găsită la locul de muncă
Asistenta medicală de la Spitalul de Recuperare din Iași a fost dată afară pentru o practică comună
Conform datelor existente şi prezentate de 7iași.ro se pare că asistenta de la Spitalul de Recuperare din Iași a fost dată afară pentru o practică comună din instituţie. Așadar, întreg personalul unei secţii a plecat de la serviciu la ora 21.00 asta în condiţiile în care programul se termină la 23.00. Vorbim despre o înţelegere comună intre asistentele medicale şi conducerea unităţii medicale cauzată de programul mijloacelor de transport în comun.
Mai exact, asistentele medicale din tura ÎI au convenit cu cele din tura III să plece mai devreme pentru a putea ajunge la un mijloc ce transport în comun. Tocmai această speță a fost şi cea care a dus la concedierea asistenţei medicale de la Spitalul de Recuperare din Iași.
Vorbim despre faptul că dacă măsura ar fi fost aplicată neutru și egal, toate asistentele din tura ÎI ar fi trebuit concediate. Există zeci de documente scrise care confirmă această practică. Rapoartele de gardă, care sunt completate de asistentele din tura ÎI pentru cele din tura III, conțin mențiunile cu tratamentele sau analizele ce trebuie efectuate începând cu ora 21.00, ceea ce demonstrează clar care este ora reală de începere a turei a III-a. Totdată, accesul în spital pentru personal se face pe bază de cartelă magnetică, astfel că sistemul informatic poate genera istoricul privind intrarea și ieșirea din tură pentru fiecare angajat.
Înţelegerea a fost consimţita şi de Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași
Înţelegerea precum că asistentele pleacă la ora 21.00 este una verbală şi nu a fost transpusă în acte. Totuşi, Carment Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare din Iași ştia de această practică şi exista un consimţământ pentru acest lucru.
O practică care s-a derulat ani de zile și care nu a fost transpusă niciodată și oficial în documentele instituției. Atunci, de ce a fost concediată asistenta Oana Manolachi?
Asistenta medicală a fost dată afară fără a i se da prilejul de a se apăra
Pe de altă parte, lucrurile sunt cât se poate de clare atunci când vorbim despre procedurile de demitere şi normele aplicate în cadrul asistenţei medicale. De fapt, pe lângă faptul că schimbul de tură este consimţit de personal și conducere, acesta nu a făcut niciodată subiectul unei anchete interne. Desigur, singura excepţie este tocmai Oana Manolachi aflată pe lista neagră a unităţii medicale. Așadar, pentru că cei de la control au observat faptul că asistenta medicală nu este prezentă la program au băgat-o într-o comisie de disciplină şi au luat decizia de a o da afară.
După ce auditorii interni au constatat pe 16 septembrie lipsa personalului din tură a II-a, a fost sesizată din nou comisia de etică. Manolachi primește pe 20 septembrie convocarea la comisie pentru data de 28 septembrie, dar fară a primi și documentele ce se află la dosar pentru a putea să-și formuleze apărările. Pe 28 septembrie, Oana Manolachi cere în scris comisiei să îi pună la dispoziție în copie xerox, așa cum prevede legea, documentele existente la dosarul de cercetare. Se dă un nou termen pentru peşte 2 zile. Manolachi se duce din nou la comisie pe 30 deși nu primise documentele solicitate și cere din nou să aibă acces la dosar pentru a-și formula apărările.
Comisia îi precizează că la dosar există un referat și alte probe, dar nu i-a fost pus niciun document la dispoziție. Comisia refuză să o lase pe Oana Manolachi să se apare și menționează în raport că asistenta a refuzat să se apere. Întocmește pe loc decizia de sancționare cu desfacerea contractului de muncă, deși articolele din regulament invocate de comisie nu prevăd o astfel de sancțiune. Regulamentul prevede desfacerea contractului de muncă atunci când o persoană lipsește de la serviciu în mod nejustificat timp de 4 zile consecutiv. Or în cazul de față, dacă poate fi considerată abatere, lipsa de la programul de lucru a fost de 2 ore. Toate celelalte persoane din tura depisată lipsă la program nu au fost sancționate cu aceeași măsură. Oana Manolachi a contestat și decizia de concediere la Tribunalul Iași, dosarul fiind în acest moment în procedura prealabilă.
Probleme mari la Spitalul de Recuperare din Iași, iar Carmen Cumpăt arată că nu îi pasă
Bolnavii care au nevoie de tratament la Spitalul de Recuperare din Iași nu mai au loc pe liste. Orice întârziere poate agrava starea de sănătate a pacienților. Pacienții cu sechele în urma unui accident vascular cerebral sau a unei tumori cerebrale sunt nevoiți să caute clinici private. Managerul Carmen Cumpăt a refuzat orice dialog cu reporterii BZI
„Avem alt regim de lucru”, a transmis Carmen Cumpăt aparținătorilor unui pacient, refuzat la internarea în secția Recuperare Neuromotorie, fără prea multe explicații.
„Nu mă interesează”, a declarat managerul spitalului de Recuperare. Pe de altă parte, nu este deloc de neglijat faptul că managerul Carmen Cumpăt a strâns o avere consistentă iar reporterii BZI.RO au realizat numeroase campanii de dezvăluire a proprietăților de lux pe care managerul le deține.
Managerul Carmen Cumpăt a evitat respectarea legii în cadrul asistenţei medicale de la Spitalul de Recuperare
Așadar, ca situaţia să fie cu totul deosebită, o altă speță a apărut în momentul în care Spitalul de Recuperare a fost declarat spital suport pentru COVID-19. Vorbim despre faptul că șeful secției de Neurologie, dr. Bogdan Ignat, și asistenata șefă, Anca Bejenaru, îi transmit verbal Oanei Manolachi că va face parte din personalul suport Covid.
Asistentea se duce la managerul Carmen Cumpăr și îi explică acesteia că se dorește mutare ei pe altă secţie dar fără respectarea legislaţiei în vigoare şi fără a fi întocmite formele legale, espectiv act adițional la contractul de muncă care să prevadă modificarea programului de lucru de la ture de 8 ore la ture de 12 ore, precum și lipsa unei decizii de delegare emise de către conducerea unități. În loc să fie făcute formele legale, asitenta este convocată la comisia de etică și este acuzată că a refuzat îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Manolachi este sancționată cu avertisment în iunie 2021, deși nu primise niciun document scris că va trebui să-și desfășoare activitatea la secția Covid. Decizia de delagare la secția Covid a primit-o, sub semnătură, abia în septembrie 2021, la pachet cu decizia de concediere pentru așa-zisă lipsă de la serviciu
Poate procurorii de la DNA și DIICOT se autosesizează și în aceste cazuri nu doar în cele personale!