O altă clădire istorică din centrul orașului va fi transformată în locuință pentru artiști! (EXCLUSIV) – GALERIE FOTO

de: Andreea Timofte
02:00, 03 mart. 2023

O altă veritabilă casă din centrul orașului Iași va fi schimbată total. Imobilul din strada Cuza Vodă, nr. 48, urmează să devină locuință și spațiu de creație pentru pictori. Clădirea istorică se află lângă Casa „Feldman”, aceasta din urmă fiind modificată recent în totalitate

Aflată în centrul orașului Iași, o casă istorică va fi transformată într-un nou spațiu dedicat artei. În acest context, Primăria Municipiului Iași i-a evacuat pe toți cei care se aflau în clădire. Ateneul Național din Iași a depus inițial, la Direcția Județeană, un proiect de reabilitare pentru Casa „Feldman”, situată pe strada Cuza Vodă, nr. 46, iar acum au început lucrările pentru clădirea de lângă, cu nr. 48. În perioada următoare vor avea loc finisaje și definitivarea lucrărilor la interior. „Casa Pictorilor” va fi disponibilă, prin chirie, pentru tinerii artiști.

„Pentru realizarea unor lucrări de reabilitare cu caracter unitar și uniform (a se vedea lucrările finalizate la clădirea din strada Cuza Vodă, nr. 46) se intenționează ca imobilul din Iași, str. Cuza Vodă, nr. 48, compus din spații de locuit și spații comerciale, să fie atribuit în administrarea Ateneului Național din Iași, ca urmare a solicitării formulate de această instituție.

Astfel, precizăm că municipiul nu are intenția de a transfera dreptul de proprietate asupra spațiului comercial, motiv pentru care solicitarea formulată în scopul cumpărării nu poate fi avizată favorabil. Vânzarea bunurilor imobile din domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale se poate face doar prin licitație publică”, explicau reprezentanții primăriei.

Clădirea istorică, dedicată artiștilor care nu sunt din Iași

În clădirea de pe strada Cuza-Vodă, nr. 48, vor fi amenajate o locuință și spații de creație pentru pictorii Uniunii Artiștilor Plastici (UAC) care nu locuiesc în Iași.

„Început de primăvară, început de un nou șantier pe strada Cuza-Vodă. Continuăm acest plan, acest proiect al nostru… Încercăm să lucrăm la fiecare spațiu dat în administrare de către Primăria Municipiului Iași. Am răspuns cu bucurie provocării domnului primar, de a mai prelua încă o clădire lângă cea pe care am restaurat-o.

De data aceasta e vorba de o clădire mai veche, vorbim de final de secol XX, început de secol XXI, o construcție foarte frumoasă. Ne-am gândit noi să o facem «Casa Pictorilor». Practic, o galerie de artă și un subsol vor deservi spațiul dedicat celor de la Uniunea Artiștilor, deasupra fiind un apartament pentru tinerii artiști la început de drum care nu sunt din Iași, dar care sunt extrem de talentați.

Desigur, vor plăti chirie, însă nu va fi foarte mare, întrucât aici au fost locuințe sociale înainte. Continuăm aceste idei, facem un cartier latin al Iașului… Nu costă atât de mult, previziunile noastre sunt undeva între 80.000 și 100.000 de euro”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.

Proiect al Ateneului Național din Iași, intitulat „Casa Pictorilor”

La fel ca și în cazul Casei „Feldman”, „Casa Pictorilor”, proiectul Ateneului Național din Iași, necesită reparații interioare, consolidare, reabilitare și amenajare. Elaborator a fost arhitectul Alexandru-Christian Ignățel, prin SC Axline Studio SRL. Imobilul se află în regimul de protecție a Centrului Istoric și Curtea Domnească – IS-I-s-A-03504, IS-II-a-B-03847 Maternitatea „Cuza Vodă”, IS-II-m-B-03849, Casa „Calimah-Ghika”, printre altele. Managerul Ateneului Național din Iași arată că, ușor, ușor, acest areal-simbol al urbei va fi revitalizat.

„Este pentru prima dată când o instituție a statului vine în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici pentru a oferii spații de creație. Cred că este cel mai interesant proiect pentru noi, cei care reprezintă breasla artistică. Chiar și elevii Colegiului de Arte ar putea avea acces aici. Iașul duce lipsă de spații expoziționale, Ateneul cred că este, în acest moment, cel mai puternic susținător al artelor”, a declarat Maria Bilasevschi, președinte UAC.

Așadar, o altă clădire istorică din centrul orașului va avea parte de o schimbare totală și va avea o destinație de locuințe pentru pictori.