O adolescentă, condamnată la 4 luni într-un centru de reeducare. Ce farsă a făcut tânăra la 112

de: Bujor Elena Nicoleta
11:03, 04 mai 2021

Doi tineri din Sălaj au făcut o farsă la numărul unic de urgenţă 112. Aceștia, aflaţi în Caracal, se plictiseau şi au decis să facă o glumă la numărul apelat în cazuri grave. Tânăra care a sunat la 112 a minţit că este sechestrată şi violată de un individ necunoscut.

După acţiunea lor necugetată, tânăra care a minţit a fost condamnată de judecători la 4 luni de detenție într-un centru de reeducare, potrivit Antena3.

A sunat la 112 menţionând că este sechestrată şi violată. Farsa, produsă în Caracal

Fapta a avut loc anul trecut, în luna martie, într-o seară când adolescenta a sesizat autorităţile competente la numărul unic de urgenţă 112, susţinând că este sechestrată într-un apartament din Zalău, unde un bărbat necunoscut ar fi violat-o. În timpul discuţiei cu operatoarea 112, s-a auzit vocea unui bărbat care a întrebat „Cu cine vorbeşti acolo?”, după care convorbirea s-a întrerupt.

Forţele de ordine s-au sesizat din oficiu în ceea ce priveşte săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi au declanşat de urgenţă cercetări. Prima măsură luată de poliţişti a fost aceea de a bloca strada de unde fata ceruse ajutor. Au fost mobilizaţi în regim de urgenţă toţi poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, şi cei din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, de la Biroul Investigaţii Criminale şi Biroul pentru Ordine Publică.

De asemenea, s-a dispus autorizarea interceptării şi înregistrării convorbirilor de la numărul de telefon de pe care s-a sunat la dispeceratul unic de urgenţă. Misiunea poliţiştilor a fost îngreunată întrucât pe parcursul serii nu au fost efectuate apeluri telefonice de pe cartela interceptată şi nici de pe telefonul utilizat.

A doua zi dimineaţă, în urma valorificării datelor furnizate în urma obţinerii listingului telefonic şi a investigaţiilor efectuate de poliţişti, s-a stabilit că există posibilitatea ca numărul de telefon respectiv să fie utilizat de un tânăr din municipiul Zalău.

Adolescenta a declarat că a efectuat apelul la 112 pentru că se plictisea şi voia să se distreze

Identificat de poliţişti, bărbatul a recunoscut că numărul de telefon îi aparţine, indicând adresa unde se afla la momentul respectiv. Tânărul a menţionat faptul că locuieşte într-o garsonieră alături de iubită, de mamă şi de sora lui. A transmis că, în seara precedentă, iubita lui, o adolescentă în vârstă de 14 ani, i-a cerut telefonul mobil, iar după ce i l-a dat a plecat din cameră.

Interogată de poliţişti, adolescenta nu a negat cele făcute şi a menţionat că a efectuat acel apel la 112, deoarece se plictisea şi dorea să se distreze. După efectuarea apelului, ea a închis telefonul mobil pentru a nu fi contactată de către dispecer sau poliţişti. În cursul aceleiaşi seri, a povestit surorii iubitului despre „gluma” făcută la 112.

În timpul evaluării efectuate de specialiştii Serviciului de Probaţiune, adolescenta a afirmat că „nu are cum să fie aspru pedepsită pentru o simplă glumă”. Serviciul de Probaţiune Sălaj a recomandat instanţei măsura educativă a internării într-un centru de reeducare, specialiştii motivând că minora are carenţe educative majore şi prezintă risc de recidivă.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) susține că numărul 112 a fost apelat în 2020 de 4,4 milioane de ori din greșeală, pentru a cere informații, pentru a face farse ori pentru a adresa injurii.