Nutriționista Alina Epure a lansat proiectul „Să Creștem Generații Sănătoase” la Iași. Specialista a explicat care sunt pașii de urmat pentru un stil de viață sănătos
Nutriționista Alina Epure a lansat proiectul „Să Creștem Generații Sănătoase”, în urma unei conferințe desfășurate la Iași. Stilul de viață sănătos trebuie să fie o prioritate, pe termen lung, pentru toată lumea
Alina Epure este doctor în Medicină, cu specializarea în Biochimia Nutriției, terapeut nutriționist, membru ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) și membru The Nutrition Society. Pe 11 septembrie 2024, a început un proiect de amploare, care învață oamenii să adopte un stil de viață sănătos.
Alina Epure a lansat proiectul „Să Creștem Generații Sănătoase”
Românii sunt într-un impas în ceea ce privește un stil de viață sănătos, din toate punctele de vedere. Deseori, neglijăm alimentația, somnul și multe alte elemente necesare vieții, iar la un moment, ajungem într-un punct de epuizare. Într-adevăr, nu este ușor, însă, cu pași mici și cu câteva schimbări de mentalitate, poți avea rezultate considerabile. Nu este vorba doar de o alimentație sănătoasă, ci sunt mai multe elemente, precum: somnul, mișcarea, calitatea relațiilor, gestionarea dependențelor și reziliența la stres, acestea contribuie la un stil de viață sănătos. În interviul acordat pentru cotidianul BZI, dr. Alina Epure a explicat elemente importante din proiectul „Să Creștem Generații Sănătoase”.
„Stilul de viață are șase piloni. Educația stilului de viață înseamnă să te educi după cei șase: alimentație, somn, mișcare, calitate relații, gestionarea dependențelor și reziliența la stres. Ultimii doi sunt neglijați adesea, dacă mai sunt persoane care se concentrează pe alimentație, somn și mișcare, scade procentul la calitatea relațiilor, iar la trusele de prim ajutor, în condiții de stres, aproape că suntem inabordabili, pentru că, aparent, nu avem timp. Dintr-o educație a stilului de viață, învățăm să avem timp și pentru noi. Noi nu avem o listă de priorități care să răspundă la nevoile reale ale corpului. Avem agendele încărcate cu toții și este o stare de oboseală cronică, prezentă la scară largă”, a precizat dr. Alina Epure.
Sănătatea este o investiție pentru viitor
Din păcate, strategia statului român, în ceea ce privește sfătuirea și gestionarea stilului de viață a românilor, este inexistentă. Oamenii tind să adopte tot felul de diete și regimuri după ce găsesc de pe internet și ajung să se simtă mai rău. Este și o problemă de mentalitate, deoarece românii percep lucrurile într-un mod negativ și pesimist.
„Dacă ne raportăm diferit și vedem că tot ceea ce facem pentru noi este, de fapt, o investiție în calitatea vieții noastre, atunci nu este un timp pierdut, este un timp câștigat. Este o resursă pe care o accesăm pe termen lung. Aici apare diferența între familiile care au sănătatea ca o valoare la nivel de familie definită și familii pentru care sănătatea nu există ca limbaj în discuții sau în abordări concrete, pe termen lung. În prima categorie, sănătatea este o investiție, iar în a doua categorie, sănătatea este o îndoială”, adaugă dr. Alina Epure.
Este de datoria noastră ca să avem grijă de noi și de familia noastră, iar copiii au nevoie de modele adecvate în viață.
„Să intervenim concret, să ajustăm aceste simptome, să îmbunătățim calitatea vieții noastre, să vorbim despre vitalitate și longevitate. Nu au fost, până acum, programe naționale în acest sens. Mi-am propus să ajung cu acest proiect în cât mai multe familii. Pe lângă copii și familii, cadrele didactice, și ele, au nevoie să învețe, deoarece sunt o sursă de inspirație pentru copii”, a mai transmis specialista.
Dr. Alina Epure va continua cu proiectul „Să Creștem Generații Sănătoase” în 20 de orașe din România.