Numărul studenților care lucrează este cel mai mic în România, conform Eurostat

de: BZI.ro
17:44, 29 aug. 2022

România se află din nou la coada clasamentului. De această dată, numărul studenților care lucrează sau își caută un loc de muncă este cel mai mic în țara noastră, din rândul statelor membre UE.

Astfel, circa 23% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani din sistemul de educaţie formal erau angajaţi, în anul 2021, în timp ce 3 la sută căutau un loc de muncă şi erau disponibili pentru a începe o activitate.

Cel mai mic număr al studenților care lucrează este în România

Luni, 29 august 2022, Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat datele privind numărul studenților care lucrează. Totuşi, cea mai mare parte a acestui grup (73%) era în afara forţei de muncă (nici angajaţi, nici şomeri).

În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a studenţilor şi stagiarilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani din sistemul de educaţie formal, care erau şi angajaţi, se înregistra anul trecut în Ţările de Jos (70%), Danemarca (49%) şi Germania (42%), iar cea mai scăzută în România (2%), Slovacia (4%), Ungaria şi Bulgaria (ambele 5%).

În anul 2021, cea mai ridicată pondere a studenţilor şi stagiarilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 29 de ani care nu lucrau (ceea ce înseamnă că îşi căutau un loc de muncă şi erau disponibili pentru a începe lucrul în timp ce studiau) se înregistra în Suedia (14%), Finlanda (9%) şi Ţările de Jos (7%).

Pe de altă parte, mai puțin de 1 la sută dintre studenţii şi stagiarii din această grupă de vârstă nu lucrau în Cehia, România, Ungaria şi Croaţia.

În ceea ce privește ponderea femeilor care participau la educaţia formală, aceasta era mai ridicată decât cea a bărbaţilor, în special la grupa de vârstă 20 – 24 de ani (54% femei faţă de 45% bărbaţi).

Conform sursei citate, furnizarea unei educaţii bune tinerilor este un obiectiv de-a dreptul important, de fapt acesta le determină viitorul. Cât de rapid fac tinerii tranziţia de la educaţie la piaţa muncii variază semnificativ în rândul statelor membre ale Uniunii Eurpene. În unele state, tinerii încep să muncească (de exemplu part-time, în weekend sau slujbe pentru studenţi) încă de când sunt în sistemul de educaţie formal.

Cauza numărului mic de studenți care lucrează

Aceste evoluţii sunt determinate de sistemele naţionale de educaţie şi de formare profesională, dar şi de alţi factori, cum ar fi caracteristicile pieţei muncii la nivel naţionali şi factori culturali.

În țara noastră, rata şomajului în luna iunie a anului 2022 a scăzut cu 0,1 puncte procentuale, la 5,3%, faţă de cea înregistrată în luna precedentă, iar rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,2 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) s-a menținut la un nivel ridicat,  respectiv 22,7%, informa Institutul Naţional de Statistică (INS).

De asemenea, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna iunie a anului 2022 a fost de 439.900 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (451.000 persoane), cât şi faţă de luna iunie 2021 (443.300 persoane).

Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,6% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna iunie 2022 (3,5% în cazul femeilor şi 4,7% al bărbaţilor). Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,4% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2022.

Chiar dacă numărul studenților care lucrează în România este unul mic, țara noastră a urcat pe podium în ceea ce privește frumusețea femeilor. De asemenea, România se află în topul celor mai sigure țări din lume.