Numărul persoanelor vaccinate împotriva virusului COVID-19 a depășit 8 milioane. 25.905 de persoane s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

de: BZI.ro
19:18, 11 ian. 2022

Astăzi, 11 ianuarie 2022, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că numărul persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză a depășit 8 milioane. Doar în ultimele 24 de ore, aproape 26.000 de persoane au fost vaccinate, dintre care 6.800 cu prima doză.

Conform CNCAV, 25.905 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, iar dintre acestea 6.854 au primit prima doză de vaccin sau doza unică de ser de la Johnson & Johnson. Alte 15.398 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Doar cinci cazuri de reacții adverse raportate la vaccinarea împotriva COVID-19

Dintre persoanele nou vaccinate, au fost raportate reacții adverse la doar cinci dintre ele, din care trei la vaccinul Pfizer și câte una la serurile Moderna și Johnson & Johnson. Alte 232 de reacții adverse sunt în curs de investigare; nu au fost raportate cazuri severe.

În România, numărul total al persoanelor vaccinate a ajuns 8.000.810, din care 7.895.172 cu schema completă. Până în prezent, 2.163.948 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel.

„Astăzi am depăşit pragul de 8.000.000 de persoane vaccinate cu cel puţin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluţie de protecţie împotriva COVID-19″, a transmis CNCAV.

Vaccinul rămâne eficient și în fața valul 5 al pandemiei de SARS-CoV-2

Vaccinarea împotriva COVID-19 reduce semnificativ riscul de infectare, riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare şi se reduce considerabil riscul de deces.

Chiar dacă rata de reinfectare a crescut, în special în cazurile de îmbolnăvire cu tulpina Omicron, vaccinarea rămâne cea mai accesibilă și eficientă măsură pentru prevenirea și combaterea pandemiei de coronavirus.

În România au fost înregistrate, până la data de 9 ianuarie 2022, 295 cazuri cu varianta Omicron, din care 203 cazuri doar în prima săptămână a lunii ianuarie.

În acest sens, Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Orgnizației Mondiale pentru Sănătate (OMS), a declarat că serurile sunt în continuare eficiente pentru evita formele grave ale bolii și pentru reducerea deceselor.

De asemenea, experta a menționat necesitatea respectării măsurilor generale adoptate încă de la începutul pandemiei, printre care a amintit necesitatea păstrării distanței fizice, evitarea aglomerărilor și purtarea măștilor sanitare conforme și în mod adecvat.

„Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă”, a avertizat Van Kerkhove.

Vaccinarea, o soluție și pentru copiii mai mici de 12 ani

Având în vedere viteza de răspândire a virusului COVID-19, Ministerul Sănătății a anunțat livrarea, în perioada 21-25 ianuarie, a unui vaccin pediatric anti-COVID-19, destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5 și 11 ani.

„Este vorba despre 114.000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată”, anunță Ministerul Sănătății.

Vaccinul destinat copiilor este produs de Pfizer/BionNTech și este de 3 ori mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

Platforma de vaccinare a fost actualizată, iar programările se vor putea face imediat după ce vaccinul va fi disponibil în România. Totuși, vaccinarea este posibilă și fără o programare în prealabil.