Numărul persoanelor care solicită o suspendare temporară de la măsura de carantină crește în anumite perioade. Dacă Republica Moldova devine zonă cu risc epidemiologic ridicat, cifra se dublează

de: Alexandra Abonicesei
02:00, 29 apr. 2021

Ieșenii sau străinii care vin din țările cu risc mare de infectare cu COVID-19 trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Zilnic, aproximativ 10 persoane solicită, printr-un e-mail trimis către DSP Iași, derogare de la măsura de carantină. Pe perioada în care Republica Moldova a fost declarată zonă cu risc epidemiologic ridicat, numărul cererilor pentru suspendare temporară s-a dublat

Ieșenii care stau în carantină pot solicita prin e-mail o derogare temporară a acestei măsuri. Suspendarea temporară se poate face doar de la măsura carantinei, nu și de la cea a izolării. Pentru persoanele care se întorc din alte țări cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus, pentru o perioadă mai mare de 72 de ore, se instituie măsura autoizolării la domiciliu. Timp de 14 zile, cât sunt în carantină, ei pot solicita o derogare, dar prezentând o dovadă. Motivele pentru care solicită acest lucru sunt date de situații în care le este eliberat actul de identitate, merg să se vaccineze anti-COVID-19, participă la o înmormântare, au o urgență de ordin medical sau dacă doresc să facă testul PCR.

Conform datelor centralizate la nivelul DSP Iași, ieri, 28 aprilie 2021, un număr de 775 de persoane se aflau în izolare, iar 737 de persoane erau carantinate la domiciliu. De la debutul pandemiei și până în prezent, reprezentanții DSP Iași au emis în total 41.980 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 42.624 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. În perioadele în care Republica Moldova este declarată zonă cu risc epidemiologic ridicat, numărul cererilor pentru suspendare temporară a măsurii de carantină ajunge la 20-30 pe zi.

Persoanele pot solicita o derogare pentru a efectua testul COVID-19 în a opta zi de la intrarea în carantină

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus. Conform precizărilor făcute de autoritățile naționale, carantina durează o perioadă de 14 zile. Sunt ieșeni care doresc să nu mai stea în autoizolare până în cea de-a 14-a zi și atunci cer derogare pentru a se testa PCR în cea de-a 8-a zi. Dacă rezultatul testului arată că sunt negativi, atunci ei pot ieși din carantină în a 10-a zi. Aceștia pot trimite pe adresa de e-mail derogari@dspiasi.ro următoarele date necesare: cerere de suspendare temporară, date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail), copii ale cărților de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării, data și, după caz, intervalul orar, la care se intenționeaza trecerea prin punctul de frontieră, punctul de trecere al frontierei tranzitat, mijlocul de transport folosit.

De asemenea, este nevoie de contractul de muncă în afara țării sau alt document echivalent, după caz, documente medicale justificative, dovadă programare, cu data și ora, eventual interval orar, la medic pentru investigații/tratamente sau proceduri medicale/consultații medicale care nu pot fi amânate, documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării, număr de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul. Acestea sunt analizate de către Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției și dacă sunt aprobate, DSP Iași emite decizia de derogare de la măsura de carantină.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus

Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state: Muntenegru, Andorra, Cehia, San Marino, Slovenia, Serbia, Suedia, Olanda, Cipru, Estonia, Austria, Italia, Polonia, Aruba, Franța, Liban, Bahrain, Chile, Belgia, Uruguay, Macedonia de Nord, Ungaria, Palestina, Iordania, Seychelles, Kosovo, Teritoriul Insulelor Wallis și Futuna, Bonaire, Saint Eustatius și Saba, Bosnia și Herțegovina, Letonia, Bulgaria, Curacao, Bermuda, Isle of Man, Turcia și Croația.