Numărul pacienților Covid-19 care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași cu sechele pulmonare severe este în scădere
Numărul pacienților Covid-19 care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași cu sechele pulmonare severe este în scădere. Specialiștii spun că rata internărilor este mai mică deoarece persoanele infectate cu noua tulpină Omicron au simptomatologie ușoară
Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, a precizat că persoanele imunizate împotriva Covid-19 nu prezintă o afectarea pulmonară importantă după infectarea cu noua tulpină, care are o simptomatologie ușoară. Aceasta a mai adăugat că, din aceste motive, numărul pacienților care au nevoie de îngrijire de specialitate în spital este mult mai mic decât în celelalte valuri ale pandemiei.
”În momentul de față nu sunt la fel de mulți pacienți Covid-19 internați în spital ca în valurile anterioare, deoarece simptomatologia este mai ușoară, iar afectarea pulmonară mai puțin importantă în ceea ce îi privește pe pacienții vaccinați. Majoritatea pacienților internați sunt nevaccinați sau cu schema incompletă de vaccinare. Mai este și categoria de pacienți cu vârste înaintate și multiple comorbidități”, a declarat dr. Madălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Pacienții Covid-19 care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași prezintă sechele ușoare în urma infectării cu Omicron
Specialiștii au spus că cei mai mulți dintre pacienții care au trecut prin infecția cu noua tulpină acuză o serie de simptome ce apar după infectare, cum ar fi oboseala și respirația îngreunată. Sechelele post-infecție nu mai sunt la fel de grave ca cele din valurile anterioare, când cei mai mulți pacienți au trecut printr-o formă gravă a bolii și au necesitat recuperare post Covid-19.
”În ceea ce privește sechelele post-Covid-19, majoritară este astenia pentru formele ușoare, precum și fatigabilitatea, dispneea și exacerbarea manifestărilor altor afecțiuni preexistente infecției cu Sars-CoV-2”, a precizat dr. Madălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Primele cazuri de infectare cu tulpina Omicron la Iași
Primele suspiciuni de infectare cu noua tulpină Omicron, foarte contagioasă, au apărut, la Iași, pe data de 22 decembrie 2021. Diagnosticul a fost pus la un pacient internat la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași. Bărbatul în vârstă de 49 de ani, din județul Vaslui, se afla în evidențele spitalului cu o afecțiune urologică. În urma primei secvențieri făcute la Iași, confirmarea de infectare a primilor pacienți suspecți era de 99 la sută, urmând ca mai apoi să ajungă rezultatele de la laboratorul din București, de unde a venit și confirmarea.
Un studiu estimează că Omicron este de 2,7 până la 3,7 ori mai transmisibil decât varianta Delta în rândul persoanelor vaccinate. Cu toate acestea, se pare că Omicron poate să nu fie la fel de virulent sau intens, în ceea ce privește simptomele, ca tulpinile anterioare, precum Alpha și Delta, în special la persoanele vaccinate. Vaccinurile Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson și AstraZeneca par să protejeze împotriva consecințelor severe ale bolii. Numărul pacienților Covid-19 care ajung la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași după și din cauza infectării este mai mic decât în valurile anterioare.