Numărul focarelor de pestă porcină africană din Iași, în creștere! Încă 3 focare de PPA au fost descoperite în ultimele 5 zile. Localnicii au găsit porcii morți și au anunțat medicii veterinari

de: Raluca Costin
02:00, 06 nov. 2021

Noi focare de pestă porcină africană au izbucnit în Iași, în perioada 22 octombrie-28 octombrie 2021. Din cele 30 înregistrate la nivel național, 3 noi focare au apărut în județ, iar alte două au fost închise. Localnicii care au găsit porcii morți au anunțat medicii veterinari și rezultatele analizelor au arătat prezența virusului PPA

Numărul focarelor de pestă porcină africană (PPA), din Iași, este în creștere în ultimele două luni. Trei noi focare de PPA au izbucnit în județul Iași săptămâna trecută. Din cele 30 de noi focare înregistrate în toata țara, în perioada 22-28 octombrie 2021, 3 sunt din Iași. În ultimele două luni au fost descoperiți, în gospodăriile ieșenilor, porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți din cauza PPA. Medicii veterinari au prelevat probele și le-au transmis pentru a fi analizate în laboratorul din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Zeci de probe prelevate din gospodării sunt analizate săptămânal.

Alte două focare de pestă porcină au fost închise, rămânând active 12 în tot județul. În acest an, după ce au fost închise la începutul verii primele focare apărute în Iași, au reapărut altele în luna iulie 2021. Chiar dacă toate focarele de PPA erau închise de DSVSA Iași la începutul verii, inclusiv la o fermă cu 800 de capete din comuna Gorban. Din cauza porcilor mistreți, virusul s-a transmis din nou la porcii domestici. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.895 de cazuri la mistreți în 41 de județe.

A crescut numărul cazurilor de mistreți, cu pestă porcină africană, din Iași

În județul Iași, în perioada 22-28 octombrie 2021, au fost găsiți 205 mistreți morți și 35 de mistreți vânați. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. Potrivit specialiștilor din cadrul DSVSA Iași, principalele cauze care duc la apariția de noi focare sunt intrarea/ieșirea porcinelor în/din exploatații fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora.

De asemenea, scoaterea animalelor din zonele de restricție (protecție, supraveghere, zona infectată), fără respectarea măsurilor prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească și să se aplice în aceste zone sunt alte cauze ale răspândirii virusului PPA. Sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acestea constituind în permanență o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani), nerespectarea obligației de către deținători de a anunța medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i dețin apar îmbolnăviri și/sau mortalități, sunt alte cauze care duc la răspândirea pestei porcine.

Crescătorii de porcine trebuie să respecte o serie de reguli pentru ca virusul să nu fie răspândit

Specialiștii DSVSA susțin că aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morți de PPA în pădure, pășune, marginea apelor contribuie la creșterea numărului de infectări, dar și nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate în multe exploatații nonprofesionale aflate în zonele de protecție și supraveghere, stabilite și aprobate în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB). Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsesc efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.