Numărul copiilor suspecți de infecție cu hepatită misterioasă a ajuns la 3, în România

de: BZI.ro
14:44, 29 apr. 2022

Alți doi copii din România sunt suspecți de infecție cu hepatită a cărei cauză nu se cunoaște.

Simona Berariu, purtător de cuvânt al DSP Sibiu, a declarat că este vorba despre o fată de 10 ani și un băiat de 16 ani din Sibiu.

Cei doi sunt suspecți de hepatită de origine necunoscută.

”DSP Sibiu a raportat două cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Primul în data de 19 aprilie, un băiat de 16 ani, inițial internat la Spitalul Municipal Mediaș, ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, cu suspiciunea de hepatită acută.

Markerii virali pentru hepatită virală A, B, C și E au fost negativi ca și probele pentru determinarea anticorpilor  anti Leptospiră.

Copilul este în continuare internat,  investigat și supravegheat, cu o evoluție staționară, fără elemente de agravare.

Cel de-al doilea caz a fost raportat în data de 26 Aprilie, o fetiță de 10 ani, cu markeri de asemenea negativo pentru hepatită virală A, B și C iar pentru hepatita virală E probele sunt încă în lucru”, a declarat Simona Berariu.

Ce spun specialiștii despre hepatita misterioasă

O teorie investigată de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie este că lipsa expunerii la adenovirusul comun – care de obicei provoacă probleme de stomac și răceli – în timpul pandemiei de coronavirus a dus la îmbolnăviri mai severe în rândul copiilor. Din 53 de cazuri testate în Marea Britanie, 40 (75%) au prezentat semne de infecție cu un adenovirus.

Directorul Public Health Scotland, Jim McMenamin, a declarat pentru Reuters că oamenii de știință încearcă să vadă dacă un adenovirus a suferit mutații pentru a provoca o formă mai severă de boală sau dacă ar putea cauza problemele „în tandem” cu un alt virus, eventual cu Sars-CoV- 2, virusul care provoacă COVID-19.

Oficialii din Marea Britanie au spus că nu există „nicio legătură” între cazurile de hepatită cu origine necunoscută și vaccinul împotriva COVID-19, deoarece niciunul dintre copiii afectați de hepatită nu a fost vaccinat.

„Până acum nu există nicio legătură între cazurile detectate și niciun istoric comun de călătorie”, a spus de asemenea Andrea Ammon, director la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Stockholm.