Numărul copiilor infectați cu noul coronavirus continuă să crească! Sunt internați în spital 241 de copii, dintre care 8 se află la ATI

de: Bianca Rebegea
20:45, 09 nov. 2020

În spitalele din România sunt internați, în acest moment, 241 de copii, dintre care 8 se află la ATI. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății.

Conform Ministerului, de la debutul pandemiei și până în momentul de față, 6.081 de copii cu vârste de până la 9 ani şi alți 13.132 de copii cu vârste între 10 şi 19 ani au fost infectați cu noul coronavirus.

Până acum, au murit din cauza virusului SARS-CoV-2 5 copii: 3 copii cu vârste între 0 și 9 ani și doi copii cu vârsta între 10 și 19 ani. Aceștia prezentau și alte afecțiuni medicale. Primul copil care a decedat a fost un băiețel de 7 ani din județul Mureș, urmat de un altul de 4 ani, din județul Sibiu. Astăzi, 9 noiembrie, a decedat o fetiță din Iași, în vârstă de 4 ani.

Cu toate acestea, nu există motive de îngrijorare, deoarece copiii sunt mult mai rezistenți în fața virusului, spre deosebire de adulți, în cazul în care nu prezintă și alte afecțiuni.

Majoritatea copiilor elimină cu ușurință virusul din corp

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Irving Medical Center de la Universitatea Columbia, copiii și adulții produc diferite tipuri și cantități de anticorpi ca răspuns la infecția cu noul tip de coronavirus.

Majoritatea copiilor elimină cu ușurință virusul din corp, mărturie stând diferențele de anticorpi, ce sugerează că evoluția infecției și răspunsul imunitar este distinct la copii.

„Studiul nostru oferă o examinare aprofundată a anticorpilor SARS-CoV-2 la copii, dezvăluind un contrast puternic cu adulții”, spune imunologul Universității Columbia, Donna Farber, potrivit Medical Xpress.

„La copii, cursul infecțios este mult mai scurt și probabil că nu este la fel de răspândit ca la adulți”, adaugă dr. Matteo Porotto, profesor asociat de patogenie moleculară virală în Departamentul de Pediatrie. Copiii pot elimina acest virus mai eficient decât adulții și este posibil să nu aibă nevoie de un răspuns imun puternic la anticorpi pentru a scăpa de el.

Copiii, mai puțin afectați de SARS-CoV-2

De la începutul pandemiei, s-a observat că majoritatea copiilor se descurcă exemplar în fața virusului, în timp ce persoanele în vârstă se luptă, unele dintre ele, să rămână în viață.

„Aceasta este o nouă infecție pentru toată lumea, dar copiii sunt adaptați în mod unic: au o mulțime de celule T naive care sunt capabile să recunoască tot felul de agenți patogeni noi, în timp ce persoanele în vârstă depind mai mult de amintirile noastre imunologice. Nu suntem la fel de capabili să răspundem la un agent patogen nou, așa cum pot copiii”, mai spune imunologul Universității Columbia, Donna Farber.

Copiii produc anticorpi diferiți de cei ai adulților

Dintre cei 47 de copii din studiu, 16 au fost tratați la Centrul Medical Irving al Universității Columbia pentru MIS-C și 31 de copii de vârste apropiate au dat rezultate pozitive pentru virus după ce au vizitat centrul medical pentru tratamentul altor afecțiuni. Jumătate dintre copiii fără MIS-C nu prezentau simptome COVID-19. Cei 32 de adulți din studiu au variat de la pacienți grav afectați la cei cu forme mai ușoare, care și-au revenit acasă.

Ambele grupuri de copii au produs același profil de anticorpi, a constatat studiul, care diferă de cel al adulților.