Numărul cadrelor medicale vaccinate anti-COVID-19 crește de la o săptămână la alta. Iulian Cozianu: „Până la finalul anului 2021, circa 70-80 la sută din personalul medical va fi imunizat”
În fiecare săptămână apar noi liste cu personalul medical care dorește să se vaccineze împotriva coronavirus. Până la finalul lunii martie 2021, după trei luni de la debutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, s-au imunizat 60 la sută dintre cadrele medicale care sunt membri ai Sindicatului Sanitas Filiala Iași
Sindicatul Sanitas Filiala Iași are un număr total de 5.800 de membri, atât angajați în centrele sociale, cât și în unitățile medicale din județ. După mai bine de trei luni de la debutul campaniei de vaccinare, 60 la sută dintre cadrele medicale s-au vaccinat împotriva noului coronavirus. În prima parte a campaniei de imunizare anti-COVID-19, cadrele medicale erau încă nehotărâte. Primele vaccinări s-au efectuat începând cu 27 decembrie 2020, iar în aproximativ două săptămâni, până pe data de 5 ianuarie 2021, circa 1.000 de cadre medicale au mers la centrele de vaccinare pentru administrarea primei doze.
Treptat, numărul lor a crescut de la o săptămână la alta. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 cu serurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, desfășurată la nivelul județului Iași, până pe data de 2 aprilie 2021 au fost efectuate 141.774 de vaccinări. Din acest număr total de persoane vaccinate, 85.555 au fost vaccinate cu prima doză și 56.219 cu cea de-a două doză. Pe data de 1 aprilie 2021 au fost vaccinate 1.952 de persoane, dintre care 587 de persoane au primit prima doză și 1.365 de persoane au primit cea de-a doua doză. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 275 de reacții adverse ușoare.
Cadrele medicale continuă să se înscrie pe liste pentru programare la vaccin
După trei luni de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, membrii Sindicatul Sanitas Filiala Iași s-au arătat dornici să se vaccineze. Lucrând în spitale suport-COVID-19 și observând cât de mult afectează virusul sute de vieții, vaccinarea este privită ca șansa salvatoare pentru ieșirea din pandemia de coronavirus. Totodată, presiunea asupra sistemului sanitar va fi redusă.
„În fiecare săptămână avem liste de persoane care doresc să se vaccineze. Sunt câte 4, 10, 17 cadre medicale înscrise în câte o săptămână pentru vaccinare. Este o situație care cred că se petrece la orice spital, iar ușor, ușor o să ajungem ca la finalul anului să spunem că este vaccinat circa 70-80 la sută din personalul medical. Au fost de exemplu colegi care au trecut prin boală și era prea devreme să se vaccineze, așa că s-au înscris ulterior. Alt caz a fost cel al unei colege care a stat două săptămâni în carantină cu părinții, care erau confirmați pozitiv. Imediat cum a ieșit din carantină, a venit și a spus că dorește să se înscrie pe listă pentru vaccinare”, a declarat dr. Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Filiala Iași.
Stresul și oboseala devin afecțiuni cronice în rândul personalului medical
Afectarea din punct de vedere psihic a cadrelor medicale se resimte deja de câteva luni. Starea de oboseală și stresul au devenit pentru ei o obișnuință în viața de zi cu zi.
„Am depășit o parte din temeri și ne-am creat un oarecare confort, luând lucrurile așa cum sunt. Stresul și oboseala ajung boli cronice. Este un volum de muncă foarte mare, cazuri grave care ajung în această perioadă. La început, în lunile aprilie, mai, a fost șocul emoțional puternic. Atunci, unii au avut nevoie de serviciile specialiștilor psihologi. Știm ce înseamnă greul și am ajuns deja să ne obișnuim cu toată situația”, adaugă medicul ieșean.