Numărul apartamentului pe ușa de la intrare este obligatoriu. Ce amendă primesc cei care nu respectă legea
Persoanele care nu afișează numărul apartamentului pe ușa de la intrare riscă amenzi în anumite orașe din România. La Oradea, primăria a aplicat deja peste 3.000 de astfel de sancțiuni.
Conform unei hotărâri a Consiliului Local din 2017, lipsa numărului apartamentului pe ușă poate atrage o amendă de 100 de lei. În ultimii patru ani, aproximativ 3.000 de locuitori din Oradea au fost sancționați pentru această contravenție.
Numărul apartamentului pe ușa de la intrare este obligatoriu. Ce amendă primesc cei care nu respectă legea
Autoritățile argumentează că afișarea numărului apartamentului este esențială pentru a facilita intervențiile rapide ale echipelor medicale de urgență.
Aceeași măsură este aplicată și la Timișoara, unde amenzile sunt mai mari, variind între 1.500 și 2.500 de lei. Totuși, până în prezent, nicio sancțiune nu a fost emisă pentru lipsa numărului de pe ușa apartamentului.
O femeie din Oradea a fost amendată cu 100 de lei pentru că nu avea numărul apartamentului afișat la ușă, în timpul unei verificări efectuate de agenții locali.
„Am fost obligată să fac o copie după procesul verbal și chitanța cu care am plătit amenda și să le duc la poliția locală, sub amenințarea unei executări,” a declarat femeia amendată.
Măsura, care este în vigoare din 2017, continuă să fie aplicată, autoritățile susținând că aceasta ajută serviciile de urgență să identifice mai rapid adresele.
În Timișoara, sancțiunile pentru aceeași abatere sunt mult mai severe, dar până acum nu au fost aplicate. Totuși, autoritățile amendează persoanele care hrănesc porumbeii în centrul orașului, din cauza daunelor cauzate clădirilor istorice de excrementele păsărilor. Până acum, câteva persoane au primit amenzi de până la 200 de lei, iar alte 40 au fost avertizate. În prezent, hotărârea este suspendată, după ce Prefectura Timiș a atacat-o în instanță.
În Baia Mare, poliția poate aplica amenzi de până la 1.500 de lei celor care oferă bani cerșetorilor. În contextul în care numărul persoanelor fără adăpost a crescut recent, autoritățile încearcă să combată fenomenul, deoarece mulți dintre aceștia au devenit agresivi.
Proprietarii de apartamente trebuie să respecte mai multe reglementări importante
Românii care locuiesc în blocuri și folosesc echipamente pe bază de gaze, precum aragazuri sau centrale termice, au obligația de a monta detectoare de gaz. Această măsură este necesară pentru a crește siguranța locuințelor și a preveni accidentele provocate de acumulările de gaze. În caz de nerespectare, amenzile pentru proprietari pot varia între 2.000 și 4.000 de lei.
Conform Ordinului nr. 5/2009 emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), există cerințe specifice pentru instalațiile de gaze naturale, care includ menținerea unui volum minim de aer în încăperi și asigurarea unei ventilări corespunzătoare pentru siguranța locatarilor.
De asemenea, proprietarii, chiriașii sau administratorii de apartamente pot risca până la cinci ani de închisoare dacă nu informează poliția în cazul în care află că în locuințele lor se consumă droguri. Anterior, legea incrimina doar punerea la dispoziție a unei locuințe pentru consumul de droguri, însă acum sunt vizați și cei care permit consumul în spațiile lor fără a raporta autorităților.
Atât proprietarii care tolerează consumul de droguri în locuința lor, cât și cei care închiriază spații unde chiriașii se dedau la astfel de activități și nu notifică poliția, pot fi pedepsiți cu până la cinci ani de închisoare.