Numărarea voturilor din Republica Moldova se apropie de final. Partidul Acţiune şi Solidaritate câștigă detașat
Duminică, 11 iulie 2021, a reprezentat o zi importantă pentru cetățenii din Republica Moldova. După ce președinta Maia Sandu a dizolvat legislativul la 28 aprilie 2021, ieri au fost organizate alegeri parlamentare.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), o formațiune politică proeuropeană, a câștigat scrutinul legislativ, după numărarea a 99% din buletinele de vot. Conform rezultatelor anunţate de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, Partidul Acţiune şi Solidaritate, o formaţiune de centru-dreapta, proeuropeană, fondată de Maia Sandu, actualul preşedinte al Republicii Moldova, a obţinut 52,5% din voturi, respectiv 63 de mandate în Parlamentul de 101 locuri.
Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), format din Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), reprezentând o alianţă de stânga, prorusă, a obţinut 27,3%, respectiv 32 de mandate în Parlamentul de la Chişinău.
Partidul Șor, condus de Ilan Șor, a obținut 5,78 % din voturi și este a treia formațiune care intră în Parlament. Acesta a obținut șase locuri. Din nefericire pentru celelalte formațiuni politice, niciuna nu a reușit să depășească pragul accederii în Parlament.
Primul mesaj publicat de Maia Sandu după ce PAS a câștigat alegerile parlamentare din Republica Moldova
Într-un mesaj transmis pe rețelele de socializare, Maia Sandu şi-a arătat mulţumirea pentru votul de la alegerile Parlamentare din Republica Moldova. Aceasta a menționat că votul înseamnă o întărire adusă democraţiei:
„Vă mulțumesc celor care ați mers astăzi la vot și ați pus umărul la întărirea democrației în Moldova. Democrația noastră este încă tânără, cu multe probleme, dar exemplul celor care, în țară sau în diasporă, au trecut peste toate obstacolele pentru a merge la vot este un motiv de a avea încredere că vom reuși să construim o țară liberă și un stat care se îngrijește de cetățenii săi” explică Maia Sandu.
De asemenea Maia Sandu susţine că procesul de votare a avut mari lacune şi că instituţiile statului necesită să fie reformate. Aceasta promite alegătorilor că se va ocupa personal de reformarea instituţiilor:
„La aceste alegeri s-a confirmat încă o dată că unele instituții ale statului sunt departe de a răspunde așteptărilor cetățenilor. Unele instituții care s-au ocupat de organizarea alegerilor sunt întoarse cu cheia politică, ignoră legile și pun în pericol organizarea unor alegeri libere și corecte. Dacă vrem să devenim o democrație puternică, astfel de lucruri nu trebuie să se mai repete. Avem nevoie de instituții puternice, care să respecte și să asigure alegerea liberă a oamenilor.
Ca președinte, vă promit că, în următorii ani, voi face tot ce-mi stă în puteri pentru ca oamenii să poată să voteze mai ușor, fără presiuni și fără corupție electorală. Aceasta este o prioritate pentru viitorul Parlament și sper să pot lucra alături de o majoritate formată din oameni onești pentru a face din ziua votului o sărbătoare a democrației pentru fiecare cetățean”, menționează Maia Sandu.
În încheierea postarii, Maia Sandu afirmă faptul că votul dat de moldoveni înseamnă sfârşitul domniei hoţilor din Republica Moldova:
„Sper ca astăzi să fie finalul unei ere grele pentru Moldova, sper ca astăzi să fie sfârșitul domniei hoților asupra Moldovei. Provocările sunt mari, iar oamenii au nevoie de rezultate. Oamenii trebuie să simtă cât mai curând beneficiile unui Parlament curat și ale unei guvernări care chiar se preocupă de problemele populației.
Energia de astăzi de la vot trebuie folosită pentru a schimba Moldova și pentru a o transforma într-o țară din care nu doar că nu se mai pleacă, dar în care se și revine. Ca președinte, vreau să lucrez alături de un guvern integru și competent pentru a uni societatea și a pune interesul cetățenilor în centrul eforturilor de guvernare”, (…) conchide Maia Sandu.