Număr-record de cazuri Covid-19 la Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria”, din Iași! Peste 50 la sută dintre cei internați sunt cu vârste sub 3 ani
La Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria”, din Iași, sunt internați peste 50 de minori infectați Covid-19, dintre care 9 în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Cei mai mulți dintre aceștia sunt bebeluși
Copiii cu vârste sub 3 ani sunt cei mai afectați de noua tulpină, Omicron, a coronavirusului. Medicii pediatri ieșeni sunt în alertă după ce numărul infectărilor cu Covid-19 în rândul copiilor crește alarmant. Luni, 7 ianuarie 2022, erau internați la Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria” 56 de pacienți infectați, dintre care 9 în Secția ATI.
”În zona roșie ATI-Covid-19, în acest moment avem 9 pacienți, iar, în zona non-ATI, sunt 47. Peste 50 la sută dintre aceștia sunt cu vârste de sub 3 ani. Se menține un trend crescător pe weekend, cu mai multe externări în timpul săptămânii. Sperăm la o evoluție cu incidență mai mică, dar, dacă incidența va crește, vom deschide încă un sector pentru pacienții pozitivi Covid-19. În perioada weekendului se constată 47-48 de pacienți, iar acest sfârșit de săptămână cred că a reprezentat perioada cu cel mai mare număr de pacienți internați pozitivi Covid-19”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria”, din Iași.
Pacienții Covid-19 care ajung la Spitalul ”Sf. Maria” au simptome respiratorii și digestive
Specialiștii susțin că simptomatologia specifică Covid-19 la copii este cea digestivă și respiratorie, însă au remarcat că noua tulpină Omicron nu dezvoltă pneumonii în cazul minorilor. Deoarece marea majoritate a pacienților are vârsta de sub 3 ani, dificultățile respiratorii determinate de laringită sau rino-faringită necesită un consult de specialitate, de aceea copiii rămân internați sub atenta supraveghere a cadrelor medicale.
”Pacienții din ATI au boli neonatale, malformații, boli neurologice, diabet. La pacientul cu vârsta de sub 3 ani, o rino-faringită sau o laringită poate determina o dificultate respiratorie și, atunci, trebuie să fie manageriat, iar patologia digestivă la copilul de sub 3 ani duce la un dezechilibru hidro-electrolitic, care trebuie manageriat prin perfuzare. Principalele simptome rămân cele digestive și respiratorii, ca la varianta Delta, dar fără incidența pneumoniilor la cazurile Omicron”, a precizat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria”, din Iași.
Băiatul de 11 ani din Deleni se află în continuare în stare critică
Mangerul Alina Belu a făcut declarații și cu privire la starea băiatului de 13 ani din comuna ieșeană Deleni care a fost grav rănit de o mașină după ce a traversat printr-un loc nepermis, imediat ce a coborât din microbuz. Au trecut aproape două săptămâni de atunci, iar acesta se află în continuare în stare gravă. Astfel, medicii sunt rezervați.
”Pacientul cu politraumă a fost transferat la Spitalul de Neurochirugie, s-a întors la noi, iar starea lui este în continuare critică. El este internat în Secția ATI, prezintă un traumatism cranio-cerebral sever, cu prognostic rezervat”, a adăugat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria”, din Iași.
Băiatul nu se numără printre zecile de copii cu Covid-19 internați la Spitalul ”Sf. Maria”, din Iași, el fiind în Secția ATI non-Covid.