Nucleara financiară îl distruge pe Putin
Statele Unite și-au convins aliații, rând pe rând, să dezlănțuie împotriva Federației Ruse bombardamentul nuclear financiar. Forma cea mai modernă, dar și cea mai devastatoare a unui război, cunoscută din toate timpurile. Marile confruntări nu sunt câștigate pe termen mediu și lung prin mijloace militare. Așa cum mulți ar fi tentați să creadă. În spatele armelor, confruntările se câștigă sau se pierd în plan economic.
Într-o societate parțial globalizată, cum este cea în care trăim, interconexiunile economice și financiare sunt puternice și vitale pentru supraviețuirea statelor. Sau letale, în cazul în care unele state, cum este acum Federația Rusă, sunt excluse din joc. Iar principalul instrument este sistemul financiar-bancar. Statele NATO au apăsat pe declanșator.
Într-o analiză anterioară, am insistat asupra următorului enunț: „Luați-i banii lui Putin”. Și veți câștiga confruntarea cu acesta. Au fost mulți dintre cei care au citit sau au auzit aceste afirmații, care nu au înțeles sau s-au prefăcut că nu înțeleg sensul lor real. Cum adică să-i ia banii lui Putin? Există vreo probă conform căreia Vladimir Putin a sifonat miliarde de dolari? Există vreo urmă a acestor bani plasați în băncile din străinătate? Cum să iei astfel urma banilor?
Întreaga explicație o avem astăzi, când liderii statelor NATO ne prezintă următorul set de măsuri, care vor îngenunchea mai devreme sau mai târziu Federația Rusă. Și vor declanșa de jos în sus sau mai degrabă de sus în jos o schimbare de regim la Kremlin. Prima operație semnificativă sub acest aspect este blocarea platformei SWIFT pentru o parte a sistemului bancar deținut într-o formă sau alta de Federația Rusă. Partenerii NATO nu s-au lăsat ușor. Pentru că pierderile sunt de ambele părți. Războaiele clasice costă bani mulți, iar războaiele financiar-bancare și economice costă bani și mai mulți. Este la fel cum s-a întâmplat cu cel de-al Doilea Război Mondial. Pe care Germania l-a pornit cu un armament sofisticat și cu o armată bine instruită. Dacă războiul ar fi fost până la capăt de tip fulger, Hitler ar fi avut o șansă. Dar s-a intrat într-un război de uzură. În războiul de uzură, economiile, banii și resursele își spun cuvântul. În cele câteva zile care au trecut până la luarea deciziei de blocare parțială a platformei SWIFT, ambele părți au avut timp să-și ia o serie de măsuri de precauție. Statele UE să identifice soluții alternative și să-și evalueze în mod corect rezervele. La rândul ei, Federația Rusă a putut să mute pe alte platforme bancare, pentru moment neafectate de interdicțiile SWIFT, sume și afaceri în derulare. Numai că ne aflăm doar la un început de etapă. Aceste transferuri au fost identificate. Așa că urmează alte blocaje. Ce înseamnă această înghețare parțială sau viitoarea înghețare totală a platformei SWIFT pentru Federația Rusă, în concurs cu înghețarea operațiunilor desfășurate de Banca Centrală a Rusiei? Înseamnă în esență că Rusia va încasa din operațiunile comerciale mult mai puțini bani sau chiar deloc. Este vorba de zeci și sute de miliarde de dolari, pe care Rusia îi va pierde încă din primele zile, întrucât pur și simplu nu va mai primi bani în schimbul petrolului, gazelor naturale și altor mărfuri pe care le exportă. Și asta în condițiile în care Putin se confruntă cu o criză economică majoră. Rubla se depreciază în mod galopant, iar cetățeanul rus se află într-o sărăcie cruntă. Având cele mai mici venituri din Europa. Presiunea nemulțumirii populației crește zi de zi și, în mod firesc, este direcționată asupra persoanei lui Vladimir Putin. Care a ratat războiul fulger preconizat împotriva Ucrainei. În timp ce Rusia este deconectată de la bani – și aici mă refer și la situația deloc simplă a oligarhilor ruși legați ombilical de regimul Putin și de complexul militar – ucrainenii, care până acum au demonstrat că sunt capabili să-și apere țara cu dârzenie, dejucând strategiile armatei Federației Ruse, primesc din ce în ce mai multe ajutoare din afară. Constând nu numai în armament, ci și în alimente, medicamente, combustibili și bani.
Din toate aceste motive, afirm din nou că, trădat de câteva vârfuri ale complexului militar și de câțiva importanți oligarhi, Vladimir Putin e pe ducă. Mai devreme sau mai târziu, una dintre cele mai importante personaje politice ale lumii, un strateg care și-a jucat bine cărțile până în urmă cu câteva zile, va pierde totul. Pentru că, în mod straniu, a jucat totul pe o singură carte. Din păcate, vor suferi toate părțile implicate. Și mai ales oameni total nevinovați și total neimplicați politic.