Nu sunt medici pentru Computerul Tomograf din Neamț. Doctorii au scutire medicală

de: BZI.ro
13:49, 13 sept. 2022

Un lucru ciudat se întâmpla la Spitalul Județean din Neamț care are computer tomograf, dar nu îl poate folosi. Managerul unității medicale se plânge de faptul că nu are suficienți medici, iar cei care sunt au scutire medicală pentru a nu face gărzi.

În schimb, la nivel de județul Iași, situația stă la polul opus. Sunt numeroase unități medicale care au CT şi care practică prețuri mici pentru un examen amănunțit.

Nu sunt medici pentru computerul tomograf din Neamț, iar unii doctori au scutire medicală

Managerul de la Spitalul Județean Neamț arată faptul că nu sunt medici care să opereze computerul tomograf din Piaţa Neamț, iar pacienţii sunt nevoiți să meargă zeci de kilometri până în Roman pentru o examenare amănunțită. Unii medici au chiar și scutire medicală pentru a scăpa de gărzile care sunt destul de incomode. Managerul unității medicale arată că, într-o lună sunt 62 de gărzi şi un număr total de 50 de gărzi care pot fi acoperite. Mai rămân aproximativ 10 gărzi care mai sunt acoperite cu ajutorul unor medici externi.

”Noi trebuie să acoperim 62 de gărzi pe lună și acum cu medicii pe care îi avem putem acoperi doar 50 de gărzi pe lună deci rămân 10 gărzi pe care le asigurăm cu ajutorul unor medici externi.

La momentul la care vă refieriți a fost o zi în care nu am avut un medici disponibili și am încheiat un contract pentru a interpreata niște rezultate pt 3,4 pacienți în ziua respectivă. Situația la radiologie este îmbunătățită, au venit 3 medici noi, suntem optimiști că vom angaja un medic la noi, stăm chiar forte bine comparivecu alte spitale, din punct de vedere al medicilor de la CT pe laboratrul de imagistică” a explicat la Antena 3 mangerul Spitalului Judeţean Neamţ, Alexandru Filimon.

Medicul a explicat că nu poate spune mai mult, dar sunt medici care au scutire medicală pentru a face gardă, iar alții nu au manifestat intenția de a face gărzi.

” Avem 3 cazuri în care sunt scutiri medicale şi un caz în care nu se doreşte efectuarea de gărzi”, a mai precizat managerul conform G4 Media.

Este destul de dubios modul în care uniii medici aleg să fugă de răspundere și să lase pacienții să se deplaseze zeci de kilometri, în condițiile că, mai presus de bani ar trebui să fie pacienții.

Ce este Computerul Tomograf

Computerul Tomograf este un aparat care servește la producerea unor imagini, utilizând razele X. Aceste imagini sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului care va conduce la o eficacitate maximă a tratamentului prescris de medicul dumneavoastră.

Pacientul trebuie să stea, în timpul examinării CT întins pe o suprafață plană care intră într-un scaner ce are o formă cilindrică. Aparatul poate capta imagini din mai multe poziții, iar odată capturate acestea sunt memorate de un computer. Tomograful este un pic mai puţin performant decât RMN-ul care este mai precis. CT-ul poate face între 8 și 64 de secțiuni de expunere pentru fiecare țesut. Regula arată că cu cât numărul de secțiuni este mai mare, cu atât imaginea este una mai bună, mai clară, şi reduce durata de investigare. Așadar, faptul că nu a existat un Computer Tomograf funcțional în Neamț reprezintă un lucru de neacceptat în România anilor 2022.