Nu sunt imagini de la Cernobîl, dar par apocaliptice! Iată cum arată parcurile de joacă din Iași, locurile unde cei mici ar trebui să fie în siguranță – FOTO
Parcurile de joacă din Iași, locurile unde cei mici ar trebui să fie în siguranță, s-au transformat în locații desprinse din filmele de groază
În loc să fie spații de recreere și distracție pentru copii, frumos colorate și sigure, parcurile din Iași au ajuns adevărate pericole pentru cei care le folosesc. Locurile de joacă sunt din ce în ce mai nesigure pentru cei care le folosesc. Mai mult decât atât, acestea sunt desprinse parcă din filmele de groază, cu bănci ruginite, tobogane defecte și leagăne rupte. Administrația publică locală ar trebui să intervină de urgență și să le reabiliteze.
Parcurile de joacă din Iași au devenit un real pericol pentru cei mici
În ceea ce privește parcurile de joacă din Iași, acestea sunt într-o stare deplorabilă. Este și cazul celui de pe Aleea Rozelor, numărul 21. Ferit de ochii administrației publice locale, locul de joacă arată parcă desprins dintr-un film horror. Balansoarul este vechi, deteriorat și plin de rugină, iar decorul ce îl înfățișează pe Mickey Mouse le dă fiori copiilor.
„Doamne, dar parcul acesta e uitat de primărie. Nu a mai venit nimeni de ani de zile să facă ceva. Dar se poate vedea, nu îți trebuie o experiență să îți dai seama că pe aici nu a mai trecut nimeni. Arată înfricoșător, nu distractiv și colorat. Dar pe lângă asta e ruginit tot, uitați-vă la leagănul ăla, la un moment dat o să cadă. Eu prefer să o duc pe fetița mea în altă parte, de obicei o mai las când e cald în parcul din incinta grădiniței. Aici sub nicio formă. Dar nu e pus nimic pe jos, cum e în alte parcuri, aici e doar pietriș, atât”, a spus mama unei fetițe de 3 ani, care locuiește în zonă.
Locuitorii din zonă susțin faptul că locul de joacă nu a fost verificat de autoritățile locale de ani de zile, iar un incident se poate întâmpla oricând.
„Nici poarta nu mai este, nici panoul de informare. Au mai fost copii care s-au accidentat, dar asta este, nu avem ce face, suntem la mâna lor. Nu e normal, nicăieri în lume nu am văzut, și am tot umblat, parcuri atât de deplorabile cum sunt la noi. Totuși, vorbim de niște copii. Nu contest, sunt și persoane care vin și strică, trag de ele, dar și situația aceasta se poate rezolva cu un sistem de supraveghere. Soluții sunt, oameni care să le pună în practică nu avem și, bineînțeles, interes”, a transmis un bărbat care locuiește în zona parcului de pe Aleea Rozelor 21.
Tobogane deteriorate și leagăne în noroi, așa arată parcurile din Iași
Și parcurile de pe strada Decebal, numărul 9/13 și numărul 24 au fost uitate de ani de zile de Primăria Iași. Toboganele sunt deteriorate, îmbinările modulelor sunt crăpate, iar șuruburile ruginite. Mai mult decât atât, din cauza faptului că municipalitatea ieșeană nu s-a sinchisit să pună măcar pietriș sau chiar acea mochetă cauciucată, parcurile nu mai pot fi folosite de cei mici, fiind pline de noroi.
„Dacă ieri a nins, astăzi e mai cald, dar aici e plin de noroi, nu poți intra nici măcar să stai pe bancă. E și de râs, dar mai mult de plâns, ia uitați-vă la leagăne. Vă plac? Stai cu picioarele în baltă, în noroi. Cum să se poată juca copiii aici? Nu, nu a mai venit nimeni aici să verifice. Probabil, ei așteaptă invitații speciale, altfel nu înțeleg de ce nu intervin. Dar nu e singurul parc, doar alea care se văd de la stradă sunt ok, că na, se văd. Cele dintre blocuri nu mai contează pentru ei”, a spus un ieșean.
În același timp, Primăria Municipiului Iași a transmis faptul că cele 3 parcuri sunt în monitorizare.
„Toate cele 3 parcuri sunt în monitorizare permanentă din partea inspectorilor municipalității și se va interveni cu lucrări de reparații și întreținere unde se observa deficiente”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.
Se pare că monitorizarea nu există sau cel puțin nu a fost pusă în practică până acum. Parcurile de joacă din Iași care necesită intervenții sunt deschise și accesibile copiilor, iar un incident se poate întâmpla oricând. Amintim faptul că o nenorocire putea avea loc din cauza nepăsării administrației publice locale când, în cursul zilei de marți, 7 noiembrie 2023, un copil a fost luat cu targa după ce leagănul în care se afla s-a rupt.
Mai mult decât atât, după incident, Primăria Municipiului Iași a anunțat faptul că va verifica locurile de joacă de urgență, însă acest lucru nu pare să fie pus în practică din moment ce, după aproape 2 săptămâni, parcurile pentru copii care au nevoie de intervenții urgente încă sunt deschise.