Nu sunt dive care pășesc pe covorul roșu, ci eleve de la liceele de fițe din Iași! Prima zi de școală, pe opulență! Elevi aduși cu bolizi până la ușa liceului
Anul școlar 2022-2023 a început pentru aproximativ 120.000 de elevi, indiferent de ciclul de studii din care aceștia fac parte. Astfel, debutul noului an ce a avut loc pe 5 septembrie a scos în evidență nu doar bucuria copiilor de a se întoarce la școală, ci și ținutele prin care tinerii au ieșit în evidență în prima zi de școală. La liceele de fițe din Iași acest lucru a devenit o tradiție, părinții aducându-și copiii la unitățile de învățământ cu mașini de zeci de mii de euro
Dacă pentru cei mai mulți copii începutul noului an școlar vine doar cu rechizite și haine noi, pentru elevii liceelor de top sau de fițe din Iași înseamnă haine de brand și transportul cu Range Rover-ul sau BMW-ul părinților, nu cu autobuzul.
Colegiul Național Costache Negruzzi” din Iași a devenit o emblemă a elevilor „privilegiați” din acest punct de vedere. Dincolo de rezultatele excelente la învățătură, elevii liceului se mândresc și cu piesele vestimentare ce sunt departe de uniforma unității.
Un nou an școlar de fițe
Debutul anului școlar 2022-2023 a avut loc ieri, elevii ieșeni participând la festivitățile de deschidere organizate în școli.
Elevii de la Colegiul Național „Costache Negruzzi” s-au prezentat și anul acesta la festivitatea de deschidere îmbrăcați care mai de care mai excentric. Deși purtarea uniformei școlare este impusă de politica unității de învățământ, se pare că această regulă mai este respectată doar de câțiva dintre elevi, în special de cei de gimnaziu.
„Am 16 ani. Mă bucur că a început școala, că-mi revăd colegii, nu mai este nici pandemie, sunt pe profil filologie, în clasa a X-a. Acuși începe deschiderea, totul e frumos”, a declarat Ioana, una dintre elevele Colegiului Național „Costache Negruzzi”.
Simbolic, purtarea unei uniforme școlare reprezintă o declarație în sine, astfel elevilor li se dezvoltă apartenența la comunitatea școlară din care fac parte, un aspect foarte important în dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor.
Un raport despre programul PISA al Consiliului Australian de Cercetare Educațională adresat elevilor de 15 ani din 36 țări a arătat că există diferențe îngrijorătoare între sentimentul de apartenență a elevilor, în funcție de gen, de statutul socio-economic și de originile etnice. Elevii care cred că fac parte dintr-o comunitate și nu simt negativ discrepanțele sociale se implică în mod activ în activități școlare și extracurriculare, având o imagine de sine pozitivă.
Calendarul anului școlar 2022-2023
Prima vacanță din anul școlar 2022-2023 este reprezentată de cea de toamnă, având loc în ultima săptămână din luna octombrie, între 24 și 30 octombrie. Apoi, încă două zile, pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, pe 1 decembrie, de Marea Unire, și pe 2 decembrie.
Vacanța de iarnă începe pe 23 decembrie și se termină pe 8 ianuarie. O nouă vacanță, intitulată „vacanța de schi”, va avea loc în perioada 20-26 februarie 2023, urmând ca ultima vacanță să fie între 7 și 18 aprilie.
Absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a vor încheia anul școlar pe 2 și pe 9 iunie, pe când restul elevilor vor termina pe 16 iunie 2023.
Astfel, atât elevii claselor terminale, cât și ceilalți tineri vor avea cumulat 33 de zile de vacanță sau zile libere de la stat, în urma calendarului anului școlar.