Nu știi care sunt cauzele insomniei? Iată câteva soluții

de: Andreea Stan
12:39, 04 nov. 2024

Cauzele insomniei, o tulburare frecventă care poate face dificilă adormirea sau menținerea somnului, sunt multiple. Această afecțiune poate reduce nivelul de energie și afecta starea de spirit prin faptul că te face să te simți obosit când te trezești. Astfel,  sănătatea, performanța profesională și calitatea vieții sunt puse în pericol.

Cât de mult somn este suficient variază de la o persoană la alta, însă majoritatea adulților au nevoie de 7 până la 9 ore pe noapte.

Care sunt cauzele insomniei?

La un moment dat, adulții suferă de tulburare de somn de scurtă durată. Aceasta poate dura zile sau săptămâni și este cauzată, de obicei, de stres sau un eveniment supărător. Pe de altă parte, unele persoane au insomnie pe termen lung, numită și cronică. Aceasta durează trei luni sau mai mult. Insomnia poate fi principala problemă sau poate fi legată de alte afecțiuni medicale sau medicamente.

Principalele simptome includ adormirea dificilă și trezirea în timpul nopții sau prea devreme. La acestea se adaugă senzația de oboseală sau somnolență în timpul zilei, de irascibilitate, depresie sau anxietate. De asemenea, un alt semn este faptul că îți este greu să fii atent, să te concentrați asupra sarcinilor sau să îți amintești ceva. În plus, ai preocupări permanente legate de somn.

În majoritatea cazurilor, cauzele comune ale insomniei pe termen lung se pot reduce la stres. Preocupările legate de muncă, școală, sănătate, bani sau familie îți pot menține mintea activă noaptea, îngreunând somnul. Evenimentele dificil de gestionat din viață, cum ar fi moartea sau îmbolnăvirea unei persoane dragi, divorțul sau pierderea locului de muncă, pot duce, de asemenea, la insomnie.

Printre cauzele insomniei se mai numără programul de călătorie sau de lucru. „Ceasul biologic” al corpului ghidează aspecte precum ciclul somn-veghe, metabolismul și temperatura corpului. Perturbarea acestor ritmuri poate duce la insomnie. De asemenea, obiceiuri nesănătoase sunt culcatul și trezitul la ore diferite în fiecare zi, prea multă activitate înainte de somn și un spațiu care nu este confortabilă. În același sens, mâncatul sau privitul la televizor în pat, utilizarea calculatoarelor sau a telefoanelor inteligente înainte de culcare pot perturba ciclul de somn.

Cum să previi și să tratezi insomnia

Specialiștii în asistență medicală pot diagnostica insomnia folosind diverse metode, în special punând întrebări despre istoricul de sănătate, circumstanțele personale, obiceiurile de somn, simptome și multe altele. De asemenea, aceștia pot recomanda anumite teste pentru a exclude alte afecțiuni care ar putea cauza sau contribui la insomnie. Mai mult, specialiștii sunt cele mai bune persoane care îți poate furniza informații despre tratamentele posibile și pe care le recomandă ori despre posibilele efecte secundare sau complicații ale tratamentelor.

Este bine de știut faptul că anumite medicamente eliberate pe rețetă pot interfera cu somnul, cum ar fi antidepresivele și cele pentru astm sau tensiune arterială. Multe pastile disponibile fără rețetă, cum ar fi unele medicamente pentru durere, pentru alergii și răceală și produse pentru pierderea în greutate, conțin cofeină și alte stimulente care pot perturba somnul.

Pentru a preveni insomnia și a îți forma obiceiuri sănătoase pentru un somn liniștitor este important să menții aceeași oră de culcare și trezire în fiecare zi, inclusiv în weekenduri. De asemenea, activitatea regulată poate duce la un somn bun. Trebuie cel puțin limitat consumul de cofeină, alcool și nicotină. Înainte de culcare, este indicat să se renunțe la mesele copioase.

În plus, dormitorul trebuie să fie un spațiu confortabil pentru somn. Chiar și un ritual înainte de culcare, cum ar fi o baie caldă sau cititul, poate avea un impact pozitiv asupra prevenirii insomniei. În același sens, exercițiile de respirație și de relaxare contribuie semnificativ la un somn odihnitor.

Odată identificate cauzele insomniei, lupta împotriva afecțiunii devine semnificativ mai ușoară.