Nu se tem de COVID-19! Distracții în Vama Veche până dimineața

de: Cristian ZAVASTIN
10:47, 22 iun. 2020

Nu se tem de COVID-19! O terasă din Vama Veche a fost închisă, după ce o angajată de la bar a fost confirmată cu Covid-19. Colegii săi au fost testați și un al doilea a fost depistat pozitiv. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a declanşat o anchetă epidemiologică în acest caz.

În weekend, în Vama Veche turiștii s-au distrat însă fără griji. Petrecerile încep seara și se termină după răsăritul soarelui.

„A fost intens destul de obositor dar acum ne relaxăm…”, a spus un bărbat.

După petrecere, turiștii caută soarele și bronzul.

„Ne era dor de mare și de normalitate că aici pare că totul e normal Adică nu am reușit să dormim! Am văzut răsăritul…”, a spus o femeie.

Patronii teraselor din Vamă nu se așteptau să aibă un număr atât de mare de clienți.

„Este multă lume pe plajă suntem aproape plini. Au fost foarte mulți turiști, lumea s-a distrat, am avut petrecere, a fost un vibe chiar foarte bun, s-a băut…, în general distracție”, spune un manager de beach bar.

Nu se tem de COVID-19: În Mamaia, petrecăreții au încins o horă!

Petrecăreții din Mamaia s-au luat de mână, sâmbătă seara, și au făcut o horă mare chiar în centrul stațiunii, pe promenadă.

Muzica răsuna tare de la o terasă din apropiere, iar oamenii, luați de valul relaxării, au început să danseze chiar în mijlocul străzii.

Au fost mulți care nu au intrat în horă, dar s-au oprit în zona aglomerată pentru a filma sau fotografia momentul.

De remarcat că niciunul nu purta mască de protecție.

De la 1 iunie s-a deschis terasele

Începând cu data de 1 iunie, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică (terase) şi totodată sunt permise activităţile de operare a plajelor.

Prevederile sunt cuprinse în Ordinul comun nr. 1.809 din data de 29.05.2020 emis de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri alături de Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi, respectiv, Ordinul comun al Ministerului Economiei, Energieiv şi Mediului de Afaceri nr. 1.810 din data de 29.05.2020, emis împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Prin cele două acte normative au fost stabilite măsurile specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, într-o primă fază a repornirii activităţilor din domeniul turismului. Astfel, măsurile sunt obligatorii pentru toţi operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice şi, respectiv, pentru toţi operatorii economici sau, după caz, administratorii care desfăşoară activităţi de operare a plajelor turistice. În egală măsură, toţi clienţii teraselor sau plajelor turistice de pe litoralul românesc au obligaţia de a le respecta.

Principalele măsuri de protecție în cazul teraselor

  • La intrare se va face un triaj observaţional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis;
  • Se va interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă;
  • Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască şi mănuşi, iar mănuşile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
  • Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul terasei;
  • Se stabileşte un număr de maxim 4 clienţi care pot ocupa o masă, cu condiţia respectării unei distanţe de 1,5 metri între persoane, excepţie de la această regulă fac membrii aceleiaşi familii, care au acelaşi domiciliu;
  • Se asigură respectarea unei distanţe de minimum 2 metri între ocupanţii meselor alăturate;
  • Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienţilor unităţii de alimentaţie, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;