Nu s-a mai văzut așa ceva! Tinerii nu pot să ia banii de la Uniunea Europeană din cauza unei reguli absurde. Aceștia solicită intervenția autorităților

de: Raluca Costin
04:00, 19 feb. 2020

O situație revoltătoare împiedică ieșenii să acceseze fonduri europene nerambursabile. Aceștia au solicitat autorităților să ia măsuri pentru ca situația să fie în favoarea lor, în contextul în care tinerii sunt sfătuiți să depună proiecte pentru că vor obține banii de la Uniunea Europeană. „Mi se pare o mare prostie ceea ce se întâmplă, de aceea solicit anularea acestei reguli tâmpite”, susține unul dintre fermierii nemulțumiți.

În timp ce politicienii le transmit tinerilor plecați că se pot reîntoarce în România pentru că se obțin fonduri europene și pot demara investiții, iar cei care sunt deja în țară sunt încurajați să devină antreprenori imediat după terminarea facultății, situația reală e cu totul alta. Aceștia, deși intenționează să înființeze afaceri în mediul rural și cheltuie sume importante pentru ca acestea să poată fi accesate și decontate, nu le obțin din cauza unor reguli absurde.

Tânăr fermier cu termen expirat

Astfel, potrivit specialiștilor din domeniu, tot mai multe persoane care au vrut să depună proiectele anul acesta s-au lovit de o situație dezamăgitoare. De aceea, aceștia au solicitat anularea regulii de 24 de luni de la instalarea ca tânăr fermier.

„Am aflat că se deschide sesiunea de depunere a proiectelor pentru tinerii fermieri în luna aprilie. Pentru a găsi mai multe informații, am fost la sediul AFIR și am întrebat ce trebuie să fac pentru a depune anul acesta dosarul. Din start mi s-a spus că am depășit termenul de instalare a tânărului fermier. Prima dată am avut proiect eligibil, dar fără finanțare. Acum nu am absolut nicio șansă să iau banii, pentru că nu mai pot depune deloc. Cred că o să acționez în instanță instituția. Mi se pare o mare prostie ceea ce se întâmplă, de aceea solicit anularea acestei reguli tâmpite. Ca mine mai sunt zeci sau sute de persoane”, susține Mihai Apetrei, fermier din comuna Andrieșeni, care a încercat anul trecut să obțină finanțarea europeană.

Nu se mai pot depune dosarele

Astfel, cei care au depus în urmă cu doi ani cererile de finanțare și au expirat cele 24 de luni de la instalarea tânărului fermier nu vor mai putea depune și anul acesta din nou dosarele, chiar dacă îndeplinesc condiția ca vârsta minimă la depunerea lor să fie de 41 de ani.

„Regula privind instalarea tânărului fermier care presupune că la un an de la înregistrarea cu cod de exploatare la ANSVSA sau APIA a expirat termenul când tânărul încă este fermier nu îi ajută pe cei care vor să mai încerce încă o dată și vor să depună din nou dosarul. Astfel, dacă sesiunea de depunere începe pe 20 februarie, să spunem, dar potențialul beneficiar îndeplinește un an de la instalarea tânărului fermier pe 21 februarie, nu mai poate depune cererea de finanțare”, susțin reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași.

Se dau câteva milioane anul acesta

Astfel, în sesiunea ce va fi deschisă în luna aprilie nu vor avea nicio șansă să obțină fondurile europene tinerii care s-au întors din străinătate și au sperat că vor putea să depună din nou proiectele sau tinerii absolvenți ai facultății de agronomie care sunt în aceeași situație nefavorabilă. De ce toți politicienii spun că tinerii ar trebui să se întoarcă în țară să demareze afaceri cu fonduri europene, dar nu se creează condițiile propice pentru ei? Această situație ar putea fi un semnal de alarmă pentru Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) Adrian Oroș, care ar putea să găsească o soluție pentru ca tinerii să aibă căile necesare accesării fondurilor nerambursabile.