Nu prea se găsesc soldați profesioniști! Cel mai mic venit este 4.399 lei

de: BZI.ro
14:43, 22 apr. 2024

Reprezentanții MApN au transmis că prea se găsesc soldați profesioniști și că 24% dintre candidaţi au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs. Alți 12% au fost respinşi la evaluarea medicală. Mai puţin de jumătate dintre posturile scoase la concurs s-au ocupat. Cel mai mic venit este 4.399 lei.

Nu prea se găsesc soldați profesioniști!

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat luni, 22 aprilie 2024, că în cadrul procesului de recrutare şi selecţie a celor peste 5.000 de posturi de soldat profesionist scoase recent la concurs, doar 40% dintre posturi au fost ocupate, concurenţa fiind de 1,3 candidaţi pe loc. De menționat că unul din cinci candidaţi înscrişi la concurs este femeie.

După prima probă, cea de evaluare fizică, 24% dintre candidaţi au fost respinşi. Alţi 18% dintre cei care doreau să fie soldaţi profesionişti nu au trecut evaluarea psihologică. Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei.

„Am analizat, în lunile februarie, martie şi aprilie, desfăşurarea primei serii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere şi selecţie a candidaţilor (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice şi medicale), respectiv de repartiţie în unităţi a candidaţilor admişi”, au transmis reprezentanții MApN.

În total, au fost scoase de către minister, la concurs, 5.093 de posturi de soldat, pentru care s-au prezentat 6.448 de candidaţi, dintre care 20% femei. Cu toate că numărul candidaţilor l-a depăşit pe cel al posturilor scoase la concurs, doar 2.626 dintre candidaţi au fost declaraţi admişi, cifra reprezentând 40% din numărul celor prezenţi la concurs.

Aproape un sfert dintre candidaţi au fost respinşi după prima probă, cea fizică. A doua probă, evaluarea psihologic, a dus la respingerea altor 18% dintre candidaţii rămaşi în concurs, în timp de, dintre cei care au reuşit să promoveze primele două probe 12% au fost respinşi la evaluarea medicală.

„Cei mai mulţi dintre candidaţi nu au reuşit să treacă de evaluarea fizică (cu sublinierea faptului că a fost prima probă a procesului de recrutare-selecţie). Nivelul de dificultate al probei este considerat ca fiind unul mediu (traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistenţă 2.000 m). O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăţi majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, au menționat reprezentanții MApN.

Oficialii ministerului le recomandă celor respinşi efectuarea unei perioade de pregătire şi îmbunătăţire a performanţelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potenţială angajare în sistemul care are astfel de cerinţe, ci şi pentru un stil de viaţă mai armonios din punct de vedere fizic.

Cel mai mic venit lunar net este de 4.399 lei

Cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei). Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei şi valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

La solda lunară şi norma de hrană se adaugă norma de echipare, indemnizaţiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuinţe), de detaşare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanţă, decontare tratament ambulatoriu şi servicii medicale etc., specifice instituţiilor din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcţie de până la 30% pentru personalul angajat în unităţi aflate în proces de menţinere şi consolidare a capacităţii operaţionale.

În concluzie, în România nu prea se găsesc soldați profesioniști, chiar dacă salariile oferite sunt destul de mari.