Prima pagină » Local » Nu pot face nici doi pași fără acest aparat. Medic: „Din păcate, diagnosticăm foarte multe cazuri și cei mai mulți rămân dependenți toată viața” – FOTO

Nu pot face nici doi pași fără acest aparat. Medic: „Din păcate, diagnosticăm foarte multe cazuri și cei mai mulți rămân dependenți toată viața” – FOTO

12 iul. 2023, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

Viața unui om care este dependent de oxigen este greu de înțeles pentru o persoană sănătoasă pentru care aerul este gratuit. Aceștia sunt încătușați de un dispozitiv care-i ajută să respire. Problema cea mai mare este faptul că, în ultimul timp, la Iași, lucrurile s-au înrăutățit, iar numărul de pacienți dependenți de oxigen s-a mărit considerabil

Acest lucru îi îngrijorează în mod deosebit pe medici, pentru că în comparație cu anii precedenți sunt mult mai solicitați când vine vorba despre bolile respiratorii cronice. Mulți dintre aceștia au rămas cu sechele grave în urma pandemiei de Covid-19, pentru că după ce s-au vindecat de acest virus au devenit dependenți de oxigen, vârsta de 50 de ani este cea mai afectată.

„Viața unui astfel de pacient este grea și destul de ciudată. Se presupune că, la un moment dat, ei se obișnuiesc cu această dependență, dar sunt tot timpul legați de un asemenea aparat, din păcate. Nu sunt obligați să stea la pat, însă mobilitatea lor este foarte limitată, tocmai din cauza faptului că au posibilitatea de a se mișca cât de lung este canalul prin care vine oxigenul. Lucru acesta are niște implicații importante și pentru psihicul pacientului, pentru activitățile sale de zi cu zi”, susține dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași.

O viață fără libertate

poză cu Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași

Principala cauză pentru care spitalul Clinic de Pneumoftiziologie este zilnic plin, este cauzat de poluare excesivă, care atacă în mod tăcut dar sigur plămânii

Dependenții de oxigen sunt acei oameni care nu știu ce însemnă să fii liber. Majoritatea au nevoie în permanență de un însoțitor. Trăiesc în limita pe care le-o oferă tubul aparatului. Fără acesta viața lor atârnă de un fir de ață, iar cea mai mare frică este ca la un moment dat să nu se termine oxigenul.

„Acești bolnavi sunt, din păcate, pacienți care suferă de o patologie cronică. În momentul în care ajunge dependent de oxigen înseamnă că nu mai are capacitatea de a se oxigena singur, doar prin respirație, din cauza unei boli de plămâni cronice. Cei care sunt cu o patologie acută sigur că primesc oxigen în spital, dar, de obicei, odată rezolvată patologia, precum criza de astm, care este o problemă inițială, bolnavul nu mai are nevoie de oxigen. Dar există boli invalidante, precum fibroza pulmonară, BPOC (boală pulmonară cronică obstructivă), bolile profesionale, sau sechele după o boală invalidantă, spre exemplu, cele care au fost rezultatul pandemiei de Covid-19 sau tuberculoza.

Aceste afecțiuni lasă, din păcate, bolnavii aceștia cu o importantă disfuncționalitate la nivelul aparatului respirator și au nevoie de oxigen. Ei au obligația de a ajunge la spital și de a li se reevalua nevoia de terapie prin oxigen, pentru că aceste dispozitive sunt oferite prin casa de asigurări de niște companii în mod gratuit, din acest motiv este nevoie de reevaluare. Unii după o anumită perioadă de timp nu mai au nevoie de oxigen, alții, din păcate, rămân dependenți toată viața”, adaugă dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași.

Dependenții de oxigen, condamnați la moarte

: poză cu un bărbat care este dependent de oxigen artificial

Viața unui om care este dependent de oxigen, este greu de înțeles pentru un om sănătos, pentru care aerul este gratuit

Principala cauză pentru care Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie este plin este poluarea excesivă care atacă în mod tăcut, dar sigur, plămânii. Medicii sfătuiesc populația să vină la medic nu doar atunci când se află într-un impas, ci doar să vadă dacă sunt bine. Acest lucru ar ajuta la detectarea bolii precoce și nu s-ar ajunge la nevoia de oxigen artificial.

„În general avem cazuri complicate și cred că medicina anului 2023 nu mai este acea medicină cu care ne-am obișnuit, cu simple operații de apendicită, cazurile sunt mult mai grave. Pacientul este privit din punct de vedere multidisciplinar, pentru că oamenii au o boală care primează, dar sunt foarte mulți care au și alte boli cronice, nu este doar una. Interdisciplinaritatea este cheia succesului pentru orice bolnav. Din păcate, diagnosticăm foarte multe cazuri de cancer cu patologie respiratorie gravă.

Bolile respiratorii au început să fie mult mai frecvente și mult  mai grave față de cum erau acum zece ani. Prima cauză este poluarea, apoi lipsa de aderență a populației la măsurile preventive și la faptul că foarte multă lume își ignoră simptomele. Ar trebui să se țină mai aproape de medicii de familie, de medicii specialiști în general, să mergem la doctor, să aflăm că suntem bine, nu doar atunci când ne este rău”, subliniază dr. Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului Clinic De Pneumoftiziologie Iași.

Mai mult decât atât, facturile pe care un pacient la plătește pot fi considerate o condamnare la moarte. Aparatul consumă un kilowatt la două ore, iar prețurile o iau razna și nu se primește nicio compensare. Specialiștii recomandă utilizarea acestuia doar 16 ore pe zi, însă există pacienți care au nevoie în permanență, așa că îl țin chiar și o noapte întreagă în priză.

Comentarii
  • Nu ne lasa hahalera… mai nou pupa-n popou pe la psd. Curva se stie de la distanta. Bossulica tot cazi pe mana noastra. Poate vine DNA-ul in vizita….