Nu mai sunt focare de pestă porcină la mistreți, în județul Iași, dar nici în gospodării
Nu mai sunt focare de pestă porcină africană (PPA) la mistreți, din județul Iași. În pădurile din Iași au fost confirmate câteva sute de cazuri de pestă porcină africană, în anii precedenți. Specialiștii au luat măsuri pentru ca pesta porcină să nu se răspândească, iar pădurarii verifică în continuare fondurile cinegetice din județul Iași. Cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariție
Virusul pestei porcine nu mai este prezent la efectivele de porci mistreți, dar nici în gospodăriile populației. Medicii sanitar-veterinari au analizat sute de probe de la animalele moarte, în anul 2024, în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași, iar rezultatele au arătat că principala cauză a morții este virusul PPA. Acest virus, însă, nu mai este prezent la animalele domestice sau sălbatice. Pentru că aceste cazuri de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, situația este și mai gravă, astfel că specialiștii iau toate măsurile pentru stoparea răspândirii acestui virus. Ieșenii cu ferme cu porci, dar și cei care au avut efective mici de porcine în propriile gospodării au fost afectați de pesta porcină africană, primind despăgubiri de la ANSVSA. Din luna martie 2024 nu mai este niciun focar de pestă porcină în gospodării, iar acum, nici la mistreți.
Nu mai sunt focare de pestă porcină la mistreți, în județul Iași
Printre măsurile pentru combaterea răspândirii pestei porcine ce au fost dispuse de specialiștii din Iași se regăsesc efectuarea inspecțiilor și a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazuri, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severă. Pentru că numărul porcilor mistreți cu pestă porcină africană este în creștere, specialiștii în silvicultură au sporit verificările din fondurile cinegetice din județul Iași. Pesta porcină la mistreți a făcut ravagii în județul Iași, dar și în țară.
Caz de rabie, la o bovină dintr-o gospodărie din Iași
Un nou caz de rabie, la o bovină dintr-o gospodărie din comuna Șipote, a apărut în această perioadă, avertizează DSVSA Iași. Specialiștii au făcut anchetă epidemiologică, iar rezultatul probelor prelevate de la bovină a fost pozitiv. Proprietarii bovinei nu au fost afectați de rabie. Ieșenii trebuie să anunțe autoritățile dacă observă schimbări de comportament ale animalului. Rabia se transmite la om și poate fi mortală. Pătruns în organism, virusul rabic se propagă pe calea firișoarelor nervoase până în sistemul nervos central, unde determină apariția unor leziuni ireversibile. Izvorul de virus este reprezentat de animalele bolnave, în special de câinii vagabonzi. Perioada de incubație a rabiei la om variază între 1 și 3 luni, în medie 45 de zile și, în mod excepțional, între 10 și 12 zile.
Boala se manifestă la om prin febră premonitorie, inapetență, cefalee, depresie psihică, apoi o stare de neliniște. Nu mai sunt focare cu pestă porcină africană (PPA) la mistreți, din județul Iași.