Nu mai puțin de 430 de ieșenii și-au reclamat vecinii la DSP în perioada pandemiei de COVID-19. Mizeria de pe casa scării, muzica dată la maxim sunt doar o parte dintre sesizări
De la începutul anului 2020, 430 de ieșeni și-au reclamat vecinii la DSP din varii motive. Cele mai frecvente sesizări sunt legate de nepăstrarea curățeniei pe scara de bloc și de faptul că unii ascultă muzica la un volum prea mare. Sunt reclamații și cu privire la nerespectarea măsurilor de protecție, iar autoritățile au fost nevoite să aplice amenzi usturătoare celor reclamați
Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași este una dintre cele mai angrenate instituții în combaterea și managerierea cazurilor de COVID-19. Cu toate acestea, reclamațiile făcute de ieșeni împotriva vecinilor lor par să fie mai multe ca niciodată, iar angajații DSP au fost nevoiți să se ocupe și de aceste aspecte. De la începutul anului 2020, DSP Iași a primit 430 sesizări de la ieșeni cu privire la nerespectarea curățeniei din blocuri, la mirosul degajat de fosele septice și la depozitarea neadecvată a gunoiului. Din luna martie, de la declanșarea pandemiei de COVID-19, ieșenii au scos capul pe geam și au căutat vecinii care nu poartă corespunzător masca de protecție sau pe cei care nu păstrează distanțarea socială. Nu au stat pe gânduri și au scris o sesizare către DSP. Autoritățile au emis amenzi usturătoare pentru cei pârâți.
Chiar dacă nu au putut merge personal la DSP, ieșenii au trimis reclamațiile pe email
Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar autoritățile sunt angrenate în soluționarea problemelor legate de infecția cu COVID-19, ieșenii continuă să-și pârască vecinii. Motivele sunt diverse, dar sesizările au atins numărul de 430, iar anul nu s-a încheiat. Având în vedere numărul mare de sesizări în comparație cu anul trecut, reprezentanții DSP se așteaptă la o creștere a numărului de reclamații până la finalul anului. În anul 2019, pe masa inspectorilor de la DSP au fost 474 de sesizări.
„Anul acesta am primit sesizări legate de nerespectarea măsurilor de protecție, sesizări cu privire la mizeria din blocuri, sesizări privind fosele septice, sesizări cu privire la depozitarea neadecvată a gunoiului, dar și depășirea nivelului de zgomot. Chiar dacă am întrerupt relația directă cu publicul, ieșenii au continuat comunicarea cu DSP prin intermediul online, prin varianta electronică”, au precizat reprezentanții DSP Iași.
Cei care aruncă necorespunzător gunoaiele și sunt văzuți, să fugă cât îi țin picioarele!
Ieșenii care și-au reclamat vecinii la DSP Iași, au fost mulțumiți când au văzut că cei care nu au respectat curățenia din blocuri sau depozitarea corectă a gunoaielor au fost sancționați. DSP Iași transmite celor reclamați mai întâi avertismente, după care, dacă situația nu este remediată, aceștia sunt sancționați conform legislației în vigoare. Pentru a putea diminua numărul de sesizări pe care le fac ieșenii împotriva vecinilor lor, DSP recomandă populației să respecte o serie de măsuri. În ceea ce privește amplasarea necorespunzătoare a gunoiului menajer, cetățenii sunt obligați să respecte întocmai măsurile stabilite de Primăria Municipiului Iași pentru asigurarea igienei publice și a salubrității localității, precum și regulile elementare de igienă în gospodăria sau locuința proprie, astfel încât să nu creeze disconfort vecinilor și să nu constituie pericol pentru sănătatea publică a comunității”, adaugă reprezentanții DSP Iași.
Dacă stai la casă, ai grijă unde-ți amplasezi fosa septică! S-ar putea să-i deranjezi pe vecini, iar DSP îți va cere socoteală
Sesizările cu privire la amplasarea foselor septice, care au și ele o serie de reguli, pot fi sancționate prin lege. Astfel, îndepărtarea apelor uzate menajere și industriale se face numai prin rețeaua de canalizare. Unitățile sunt obligate să aibă instalații proprii pentru colectarea, tratarea și evacuarea apelor uzate, care se vor executa și exploata în așa fel încât să nu constituie un pericol pentru sănătate. Atenție la recomandările făcute de autorități privind fosele septice.
„Este interzisă răspândirea neorganizată, direct pe sol în curți, grădini, străzi, locuri riverane sau în bazinele naturale de apă, a apelor uzate menajere, fecaloid-menajere și industriale. Este interzisă, de asemenea, deversarea apelor uzate în zona de protecție sanitară a surselor și a instalațiilor centrale de alimentare cu apă”, mai spun reprezentanții DSP Iași.
Ieșenii de la bloc trebuie să asculte muzica tare în căști! Vecinii pot reclama orice zgomot care depășește limita legală admisă
Zeci de ieșeni au comunicat către DSP Iași, pe perioada pandemiei de COVID-19, și nemulțumirile legate de faptul că vecinii lor ascultă muzică la volum mare, sau că, reamenajându-și locuința, utilizează mașinării zgomotoase. Autoritățile recomandă vecinilor să fie mai atenți și să nu-și mai supere colocatarii. În caz contrar, vor fi sancționați conform legii în vigoare, iar amenzile nu sunt tocmai ușor de plătit în această perioadă de criză.
„S-au primit la DSP șI sesizări cu privire la depășirea nivelului de zgomot. DSP îi va sancționa pe cei care nu respectă cele ce urmează: în perioada zilei, nivelul de presiune acustică măsurat la exteriorul locuinței la 1,5 m înălțime față de sol, să nu depășeasca 55 dB. De asemenea, în perioada nopții, între orele 23:00- 7:00, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A, măsurat la exteriorul locuinței la 1,5 m înălțime față de sol, să nu depășească 45 dB”, încheie reprezentanții DSP Iași.