De ce NU trebuie să iei suplimente de vitamina A
Nu lua suplimente de vitamina A. Este posibil să fi auzit că vitamina A contribuie la sănătatea ochilor și pielii. Vă întrebați de aportul de vitamina A și de necesitatea de a lua un supliment? Citiți aici despre ce trebuie să știți despre vitamina A.
Care sunt avantajele vitaminei A?
Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi care este păstrată în ficatul nostru. Contribuie la dezvoltarea naturală și la creșterea normală a organismului, menținând în același timp sănătatea ochilor, pielii și sistemului nostru imunitar. Vitamina A este un factor foarte important în sănătatea vederii.
Vitamina A se găsește în general în alimentele de origine animală, dar poate fi obținută și din compuși găsiți în alimentele vegetale, numiți carotenoizi.
Nu lua suplimente de vitamina A! Ce sunt carotenoizi?
Carotenoizii sunt fitonutrienți care se găsesc în diferite cantități în fructe și legume. Alimentele viu colorate, cum ar fi fructele și legumele de culoare verde închis, portocaliu, galben și roșu conțin carotenoide.
Există mai multe tipuri de carotenoizi care funcționează diferit asupra corpului nostru. De exemplu, unele carotenoide (cum ar fi beta-carotenul) pot fi transformate de corpul nostru în vitamina A.
Se recomandă consumul în fiecare zi de fructe sau legume cu verde închis și de fructe sau legume portocalii. De ce? Deoarece carotenoizii din aceste alimente contribuie la aportul nostru zilnic de vitamina A.
Trebuie să iau un supliment de vitamina A?
Nu. Suplimentele de vitamina A nu sunt recomandate. Dozele mari de vitamina A sunt toxice. Ficatul nostru poate acumula vitamina A pentru perioade foarte lungi de timp, ceea ce înseamnă că, chiar dacă nu mâncăm alimente bogate în vitamina A de câteva zile, nu avem riscul carenței.
O dietă echilibrată și sănătoasă, care îndeplinește recomandările specialistilor, vă va oferi un aport zilnic suficient de vitamina A din alimentele de origine animală sau din fructele și legumele bogate în carotenoide, cum ar fi fructele și legumele cu verde închis și portocaliu.
Poate pielea să se îngălbenească cu adevărat dacă mâncăm prea multe morcovi? Da. Acest fenomen se produce deoarece celulele care se află sub piele stochează beta-caroten (care este un pigment galben-portocaliu). Consumul unei cantități mari de beta-caroten din alimente poate face pielea galbenă, cu toate acestea, nu există pericol pentru sănătate.