Nu îți cureți mașina de zăpadă înainte de a porni la drum? Iată ce amenzi riști să primești

de: BZI.ro
12:08, 22 ian. 2024

Din luna ianuarie 2024, în România a nins destul de mult, iar șoferii au avut o grijă în plus înainte de a se porni la drum. Dacă nu îți cureți mașina de zăpadă înainte de a porni la drum, riști niște amenzi destul mari. Astfel, poți să fii amendat cu până la 430 de lei.

Nu îți cureți mașina de zăpadă: Amenda poate ajunge la 430 de lei

Mulți șoferi nici măcar nu știu că pot să fie amendați în cazul în care nu își deszăpezesc autoturismele. O problemă mare cu mașinile acoperite de zăpadă este aceea că bucăți întregi se pot desprinde de pe plafon sau lunetă și pot reprezenta un pericol real pentru ceilalți participanți la trafic, mai ales atunci când vorbim despre o frână bruscă, spre exemplu.

De aceea, legislația prevede sancțiuni pentru persoanele care ies în trafic cu mașina plină de zăpadă, astfel că șoferii trebuie să fie conștienți de acest lucru înainte de a porni la drum în astfel de zile.

Amenzile pentru cei care ignoră acest aspect pot ajunge la 430 de lei.

În Marea Britanie, de exemplu, circulația pe drumurile publice cu zăpadă pe capota mașinii este interzisă, în caz contrar șoferul se alege cu trei puncte penalizare pe permisul de conducere și o amendă de 60 de lire (70 de euro).

Chiar dacă zăpada nu-ți afectează vizibilitatea, necurățarea mașinii de zăpadă, acoperișul sau orice altă parte a acesteia, se lasă cu amendă. Amenda se încadrează într-o secțiune aflată în Codul Rutier britanic în ceea ce privește conducerea în condiții meteorologice nefavorabile.

Regula prevede că șoferii trebuie „să curețe toată zăpada care ar putea cădea de pe mașini și ar putea afecta alți participanți la trafic”. Acest lucru poate reprezenta un potențial pericol pentru alți șoferi.

Amenzi mai mari de anul acesta

De la începutul anului 2024, Codul Rutier a suferit o serie de modificări care vin și cu sancțiuni mai mari pentru șoferi. În primul rând, punctul de amendă reprezintă acum 5% din salariul minim brut pe țară.

Punctul de amendă a crescut de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei, față de 145 de lei cât era anterior. Totodată, s-a modificat și modul de calcul, astfel încât valoarea punctului de amendă va reprezenta 5% din salariu minim brut pe țară, în scădere față de 10% cât era anterior.

Iată cum este structurat noul sistem pentru contravențiile rutiere:

  • Clasa I: două sau trei puncte-amendă.
  • Clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă.
  • Clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă.
  • Clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă.
  • Clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă, aplicabil doar persoanelor juridice.

Depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h va atrage sancțiuni cuprinse între 1.485 și 3.300 de lei, în timp ce pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau cicliștilor, șoferii pot fi amendați cu sume de până la 825 de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, parcarea neregulamentară este sancționată în clasa I, cu amenzi cuprinse între 330 și 495 de lei, înlocuind valorile anterioare de 290 și 435 de lei. Și dacă nu îți cureți mașina de zăpadă, riști să iei amendă.