Nu fuge de muncă, dar nici nu vrea să fie bătaia de joc a patronilor! Un șomer din Iași în vârstă de 50 de ani nu acceptă condițiile inumane de muncă. Se gândește chiar să plece în străinătate
Cătălin, în vârstă de 50 de ani, este unul dintre șomerii din Iași care își caută un loc de muncă după ce și-a dat demisia de la vechiul patron. Spune că are peste 25 de ani în câmpul muncii și nu mai vrea să lucreze la patronii care nu își respectă angajații. Dacă nu găsește un loc de muncă în Iași, se gândește să plece în străinătate
Unul dintre șomerii din Iași care a fost prezent la Târgul de Cariere organizat weekendul trecut la Iași este Cătălin. Ieșeanul în vârstă de 50 de ani a muncit la o companie din Iași, la un depozit unde se ocupa de marfa primită. Și-a dat demisia după 6 ani munciți la această firmă pentru că nu i-au mai convenit condițiile. Spune că patronii nu își mai respectă angajații și de aceea mulți nu mai rămân să muncească și aleg să plece în străinătate. Acum, șomer fiind, își caută un alt post, având experiență în mai multe domenii, precum construcții sau producție.
„Nu contează domeniul. Eu sunt șomer de ceva timp și mi-am dat demisia pentru că nu mi-a mai convenit locul de muncă. Dacă o fi să găsesc ceva ce îmi convine, foarte bine, dacă nu, nu e nicio problemă. În câmpul muncii am mulți ani, experiență de zeci de ani. Numai la ultimul loc de muncă am stat 6 ani. Am lucrat pe mai multe domenii. Eu mă adaptez situației, pot să învăț repede dacă e nevoie”, susține Cătălin, ieșeanul șomer.
Cătălin, șomer din Iași: „Nu sunt disperat după un loc de muncă pentru că știu ce pot face”
Pentru că are 50 de ani, face parte din categoria persoanelor care își găsesc mai greu un loc de muncă în Iași, pentru că majoritatea vor angajați tineri sau chiar studenți, pe care să-i formeze. Chiar și așa, la târgul unde a fost, a lăsat câteva CV-uri și a discutat cu angajatorii care au venit cu oferte din domeniile producție și automotive.
„Dacă nu o să-mi găsesc aici, caut în altă parte. Nu am fost plecat niciodată din țară, dar mă gândesc și la această variantă. Nu sunt disperat după un loc de muncă, pentru că știu ce pot face și de aceea aștept o ofertă mai bună”, susține ieșeanul.
Reporterii „BZI” au mai prezentat cazul unui alt tânăr venit la Târgul de Cariere din Iași. Andrei Secu, un tânăr student și IT-ist angajat la o companie străină, a venit la Iași să-și caute un alt loc de muncă, tot în domeniul IT, dar mai bine plătit.
Ieșenii care vor să învețe o nouă meserie pot urma cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași
Pe de altă parte, ieșenii șomeri care vor să învețe o meserie nouă și astfel să se angajeze mai ușor pot participa la cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. În această perioadă se derulează cursuri pentru meseriile de electrician, specialist în resurse umane, specialist în cultura plantelor sau pentru coafeză. Acestea sunt câteva din meseriile cerute pe piața muncii din Iași. Una dintre ieșencele care a finalizat aceste cursuri și s-a angajat coafeză este Elena Știrbu. Din numărul total al șomerilor din Iași care au terminat cursurile organizate de AJOFM Iași, un procent de 60 la sută dintre aceștia au reușit să se angajeze pe posturi bine plătite. În această perioadă sunt disponibile aproximativ 900 de locuri de muncă vacante.