Nu a votat referendumul lui Vladimir Putin

de: Cristian Zavastin
10:16, 03 iul. 2020

Nu a votat referendumul lui Vladimir Putin. O singură regiune a Rusiei l-a sfidat pe liderul de la Kremlin. Vladimir Putin a convocat referendumul pentru a se putea proclama președinte pe viață. Cei care nu au fost de acord cu referendumul sunt din regiunea autonomă Nenets. În această zonă, împotriva schimbărilvor constituționale au votat 55%, relatează The Guardian.

Fostul ofițer KGB care conduce Rusia de peste două decenii ca președinte și uneori ca prim-ministru, a câștigat cu un scor zdrobitor referendumul controversat care îi permite să candideze pentru încă două mandate după ce cel pe care deja îl are va expira în 2024. Criticii regimului lui Vladimir Putin spun că votul a fost fraudat masiv.

Nu a votat referendumul lui Vladimir Putin: Au respins propunerile Kremlinului

În regiunea izolată Nenets, din nordul țării, însă, 37,490 dintre votanți, adică 55% i-au spus „nyet” lui Vladimir Putin, singura regiunea a Rusiei, de altfel, care a respins schimbările constituționale propuse de Kremlin.

Rezidenții acestei regiune sunt nemulțumiți de planurile guvernului lui Putin de a uni jurisdicția lor cu o altă regiune, Arkhangelsk, iar votul împotriva lui Putin ar putea fi o formă de protest față de aceste planuri ale președintelui rus. Rezidenții acestei regiuni se tema că unirea districtului lor cu un altul îi va sărăci.

Ruşii au validat revizuirea Constituţiei în proporţie de 77,92%. În urma acestui rezultat, Vladimir Putin poate să rămână președinte până în 2036, potrivit numărătorii finale. Rezultatul a fost calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP.

După numărarea a 100% din sufragii, votul „împotrivă” a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi.

Amendament controversat: Președinte pe viață

Amendamentul cel mai controversat îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036. O necesitate, în opinia sa, deoarece clasa politică nu trebuie să-şi piardă timpul cu „căutarea posibililor succesori”.

Alte revizuiri întăresc prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală. Copiii sunt înscrişi ca „prioritatea cea mai importantă a politicilor publice”, iar statul trebuie să le insufle „patriotismul, civismul şi respectul strămoşilor”. Aceste principii, menite să-i unească pe ruşi, se află în centrul sistemului de valori patriotice conservatoare ale preşedintelui rus şi al discursului său pro-natalitate în faţa declinului demografic.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat acest vot drept „o enormă minciună”, invitându-şi susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele alegeri regionale în septembrie.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani. Revizuirea introduce de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui – credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic – precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

Potrivit criticilor Kremlinului, puterea şi-a înmulţit manevrele pentru a-şi asigura un succes răsunător şi o participare electorală substanţială, iniţiind de exemplu o loterie cu cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care votează online.