Noul proiect al Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Târgu Frumos: „Educație pentru toți”
Proiectul „Educație pentru toți” la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgu Frumos s-a desfășurat în perioada 15 august – 23 septembrie 2022. S-a reușit implementarea unui program de educație pentru copiii care au autism infantil sau deficiențe mintale, cât și pentru părinții acestora. Beneficiarii programului au fost 20 de elevi și 10 părinți.
A fost desfășurat proiectul „Educație pentru toți”, finanțat prin Programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Acest proiect aparține Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Târgu Frumos, în parteneriat cu Școala Profesională Specială „Trinitas” Târgu Frumos. Domeniile vizate sunt educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului a ajuns la suma de 500.000 euro.
Scopul proiectului „Educație pentru toți”, la Scoala Gimnaziala „Ion Creanga” Târgu Frumos
În perioada 15 august – 23 septembrie 2022 s-a desfășurat proiectul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Târgu Frumos, intitulat „Educație pentru toți”. Managerul proiectului a fost doamna Mihaela Grigori, prof. de sprijin/itinerant, și totodată, a fost coordonat de directorul „Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Târgu Frumos, prof. Ana Maria Doleanu. Domeniile care au fost luate în vedere în cadrul desfășurării acestui proiect au fost în primul rând, educația, apoi sănătate, mediu, social, dar și cultură. Scopul acestui nou proiect a fost implementarea unui program de educație nonformală pentru acei elevi care au cerințe educative speciale și pentru părinții acestora. Durata acestui proiect a fost de două săptămâni. Locul unde s-a desfășurat întreg proiectul a fost în două unități de învățământ: Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgu Frumos și Școala Profesională Specială „Trinitas” Târgu Frumos.
Au fost 20 de elevi care s-au bucurat de acest proiect cu cerințe educative speciale din învățământul special și special integrat. Au mai participat și 10 mame ai căror copii erau cu deficiență mintală și autism infantil.
Activități pentru două categorii de beneficiari
În cadrul proiectului „Educație pentru toți” al Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” Târgu Frumos, au fost derulate două programe foarte importante atât pentru mame, cât și pentru copiii bolnavi ai acestora. Primul dintre ele a fost programul de parteneriat educativ intitulat „Educație nonformală. Joc și mișcare”. Al doilea desfășurat a fost atelierul de dezvoltare personală intitulat „Selfcare. Tehnici de autoîngrijire”.
Primul program a reunit cei 20 de elevi împreună cu 7 profesori. Au participat la o serie de 4 ateliere, având teme diverse. atelier de desen și pictură, atelier de întreceri sportive, atelier de jocuri logice și un atelier senzorial.
Copiii cu dizabilități au nevoie de o îngrijire aparte, de o atenție diferită. De aceea, prin intermediul celui de-al doilea program „Selfcare. Tehnici de autoîngrijire”, mamele acestor copii speciali au învățat cum să îmbunătățească relația dintre părinte și copil, având în vedere că, unii copii au deficiențe mintale și autism infantil, deci automat au nevoie de îngrijiri speciale.
Prin urmare, proiectul „Educație pentru toți” la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Târgu Frumos a adus un ajutor atât pentru mamele care au copii cu dizabilități, cât și cu un ajutor pentru aceștia.