Noul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak se confruntă cu primul scandal în guvern, după o zi de mandat
Noul premier britanic, Rishi Sunak, se confruntă cu primul scandal în guvern, la o zi după instalarea să. Scandalul s-a iscat după ce acesta a numit-o din nou în funcția de ministru de Interne pe Suella Braverman. Aceasta s-a întors în funcția de ministru de interne la o săptămână după ce a demisionat pentru încălcarea codului ministerial. Ea și-a motivat plecarea din funcție cu o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului.
Miercuri, 26 octombrie, Suella Braverman a fost repusă în funcție de proaspătul prim-ministru al Marii Britanii, Rishi Sunak. Aceasta a fost nevoită să demisioneze pe 19 octombrie 2022, la şase săptămâni de la preluarea mandatului, după ce a utilizat o adresă personală de e-mail, încălcând normele ministeriale.
Scandal în guvern. Suella Braverman, repusă în funcţie
Astăzi, 26 octombrie 2022, a fost prima ședință de guvern condusă de Rishi Sunak. Tot astăzi, Suella Braverman a fost repusă în funcţie de prim-ministrul Marii Britanii. Suella Braverman a sosit în Downing Street 10 înaintea primei reuniuni a cabinetului lui Rishi Sunak. Aceasta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor britanici cu privire la „integritarea şi profesionalismul” promise de Rishi Sunam în primul său discurs de premier al Marii Britanii.
Opoziţia a criticat decizia premierului, iar Partidul Liberal-Democrat a cerut iniţierea unei anchete privind repunerea în funcţie a Suellei Braverman. La ideea de iniţiere a unei anchete s-au alăturat şi laburiştii.
„Trebuie să existe o anchetă completă, independentă, din partea Biroului Cabinetului cu privire la numirea ei, inclusiv privind orice promisiuni pe care Sunak le-ar fi făcut în spatele ușilor închise”, a spus purtătorul de cuvânt al Partidul Liberal-Democrat, Alistair Carmichael.
Suella Braverman a mai demisionat din funcția de ministru de Interne
Suella Braverman, a anunţat că demisionează din funcție. Aceasta şi-a motivat plecarea prin faptul că a trimis un document oficial utilizant mesageria personală, ceea ce reprezintă o „încălcare tehnică” a regulilor guvernului.
„Imediat cum mi-am realizat greșeala, am raportat-o rapid pe toate canalele oficiale și l-am informat pe secretarul de cabinet. Ca ministru de Interne, trebuie să respect cele mai înalte standarde, iar demisia mea este lucrul corect în acest caz. Guvernarea se bazează pe faptul că oamenii își acceptă responsabilitatea pentru greșelile lor. Să ne prefacem că nu am greșit și să mergem înainte de parcă toată lumea nu a văzut că am greșit, sperând că totul va fi bine în mod magic nu reprezintă seriozitate în politică. Am făcut o greșeală, accept responsabilitatea pentru ea și demisionez”, a declarat Suella Braverman.
Demisia ei a venit pe fondul presiunii tot mai mari asupra premierului britanic din cauza unei agende fiscale radicale pe care Truss a fost forţată să o abandoneze. Suella Braverman a fost al doilea ministru care pareseste cabinetul britanic. Anterior, Liz Truss l-a demis pe ministrul Finanțelor din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, la mai puţin de şase săptămâni de la numirea sa în funcţie. În locul acestuia a venit Jeremy Hunt, un politician de centru-dreapta.
În primul discurs în calitate de premier al Marii Britanii, Rishi Sunak a menționat că se pot realiza lucruri incredibile. El va uni țara prin acțiuni, și nu prin cuvinte. Guvernul condus de el va avea integritate, profesionalim și responsabilitate la cel mai înalt nivel. Totodată, Rishi Sunak se confruntă cu primul scandal în guvern, în prima şedinţă condusă de el, la o zi de mandat.